Kuinka StarT toimii?

Tällä sivulla kerromme pääkohdat miten StarTia voi omassa oppimisyhteisössä toteuttaa. Jos sinulla on viisi minuuttia aikaa, kannattaa katsoa alla oleva esittelyvideo.

StarTin eteneminen

  1. Ilmoittaudu mukaan StarT -oppimisyhteisöksi.
  2. Tutustu StarTin aikatauluun ja toteuttakaa projektinne teille parhaiten sopivalla ajanjaksolla. StarT toimintamalli tukee parhaiten projektien toteuttamista syyslukukauden aikana tai alkuvuodesta.
  3. Kannustamme järjestämään pienen tai suuren StarT-päivän omassa oppimisyhteisössänne. StarT-päivän tarkoitus on jakaa tekemisen iloa omassa oppimisyhteisössä ja esimerkiksi myös lasten ja nuorten vanhemmille. Mikäli oppimisyhteisössänne on tehty enemmän projekteja on StarT-päivä oiva hetki valita parhaat projektit, jotka raportoidaan ehdolle StarT-festivaaleille (max. 3/teema).
  4. Osallistu StarT-festivaaleille ja StarT-gaalaan raportoimalla verkkolomakkeella projektinne.   Lisäksi voit raportoida yhden hyvä käytänteen monialaisten oppimiskokonaisuuksien tai StarT-projektien toteuttamiseen liittyen.

Tuomaristo arvioi verkon kautta raportoidut työt ja kutsuu parhaat tiimit esittelemään projekteja StarT-festareille

StarT-festareilla tuomaristo arvioi projektien esittelyt ja palkitsee parhaat. Tutustu raportointiin ja arviointikriteereihin.

 

StarT-projekti

Projektityö voi olla muodoltaan mitä tahansa. Ainoat vaatimukset ovat, että se

  1. liittyy jotenkin LUMA-aineisiin
  2. asettuu jonkin StarTin teeman alle.

Katso vinkit projektien toteuttamiseen StarT-materiaalialustalta

StarTin projekteja toteutetaan lapsista ja nuorista koostuvissa tähtitiimeissä. Tiimien kokoa ei ole määrätty ennalta: jokin projekti, kuten tiedeteatterin tekeminen vaatii suuren tiimin, mutta pelin ohjelmointi saattaa sujua jouhevimmin kolmen hengen ryhmissä. StarT-projekteja ei kuitenkaan voi suorittaa yksin.

Tämä toimii! -teema on poikkeus. Siinä ryhmän koko tulee olla 3 – 5 oppilasta ja se on suunnattu vain 1.-6. -luokille.

Etenkin Suomen juhlavuonna 2017 on toivottavaa, että Suomi-aihe näkyy projekteissa jollain tavalla.

Kaikista projekteissa tulee pitää projektipäiväkirjaa, joka voi olla tekstiä, kuvia tai videota sisältävä. Projekteissa syntyneistä luomuksista tai tuloksista tulee kuvata enintään 3 min esittelyvideo, jossa esiintyy myös projektin tehnyt tiimi.

 

Projektityön muoto

Vain mielikuvitus on rajana sille, millaisen muodon projektityö ottaa. Se voi olla esimerkiksi pienempi tai suurempi tutkimus, liikkuvan lelun kehittäminen, pelin tekeminen, robottiohjelmointi, ratkaisun kehittäminen johonkin käytännön haasteeseen, tiedeteatteriesitys tai vaikka musikaali.

Projektityöskentelyjakson päätteeksi projektin tulee tuottaa jokin luomus. Luomus voi olla esimerkiksi tutkimuksen tulos, joka esitetään havainnollisesti, pelattava peli, taideteos, liikkuva lelu, robotti tai teatteriesitys.

Hyvä käytänne

Oppimisyhteisö voi osallistua StarTiin myös raportoimalla hyvän käytänteen eli jonkin hyväksi koetun toimintatavan tai mallin monialaisten ja ilmiöpohjaisten oppimiskokonaisuuksien tai StarT-projektien toteuttamiseen. Hyvästä käytänteestä tulee laatia enintään 3 min. video esimerkiksi kuvakoosten yhteisönne StarT-päivästä.