Liikkuva lelu!

Liikkuva lelu! -projekti on erityisesti alakouluikäisille (2.–6. lk.) suunnattu teknologia ympärillämme teemainen projektityö, jossa tavoittena on kehittää liikkuva ja leikittävä lelu. Projektikokonaisuuteen kuuluu lisäksi lelua kuvaavan videon (esim. mainosvideo) teko ja työskentelyn aikana kirjoitettava oppimispäiväkirja. Videota ja oppimispäiväkirjaa koskevat samat ohjeistuksen kuin muissakin StarT-projekteissa. 

Suunniteltu lelu tulee rakentaa materiaalilistassa määriteltyjä materiaaleja hyödyntäen. Teknologiaprojekteissa ensimmäinen prototyyppi tehdään usein halvoista ja helposti saatavilla olevista materiaaleista havainnollistamaan ideaa esimerkiksi rahoitushakua varten. Vastaasti Liikkuva lelu! -projektissa ideana on toteuttaa lelu koululta tai kotoa löytyvistä materiaaleista kierrätysperiaatteella – mitään ei siis tarvitse ostaa.

Projektissa keskiössä on oppiminen ja mekaniikan pohdinta, millaisilla teknisillä ratkaisuilla voi saada aikaiseksi halutun liikkeen ja toimivan lelun. Lisäksi kausikohtaisesti voidaan korostaa jotakin tiedeteemaa. Kaikkia materiaalilistan materiaaleja ei tarvitse käyttää – tärkeintä on pohtia materiaalien järkevää käyttöä, mitä tarvitaan ja miten liike saadaan aikaiseksi. Ideoiden tulisi nousta lapsista itsestään ja yhteistyössä. 

Kauden 2020-2021 materiaalilista 

Kauden 2020–2021 materiaalilistan löydät klikkaamalla otsikkoa. Kauden materiaalit tukevat mm. pneumatiikan js magnetismin oppimista, sillä liikkeen aikaansaamiseksi voi hyödyntää magneetteja ja ilmapalloja.

Kaudella 2020–2021 teemme yhteistyötä italialaisen Eurekan! kanssa, minkä kautta on mahdollista saada myös valmiita materiaalipaketteja. Tätä varten ilmoittauduthan mukaan StarT-ohjelmaan lokakuun loppuun mennessä (tästä ilmoittautumiseen). Voit myös laittaa viestiä StarT-tiimille info(at)luma.start.fi. 

Tilattavissa on kolme erilaista materiaalipakettia:

Arviointi tehdään StarTin yleisten arviointikriteerien mukaisesti.   Liikkuva lelu! -teeman projektien aiheen käsittelyssä kiinnitetään kuitenkin erityistä huomioita lelujen liikkuvuuteen ja käytettyjen materiaalien tarkoituksenmukaisuuteen. 


Aikaisempien kausien parhaita liikkuvia leluja inspiraation lähteeksi 


Tervetuloa mukaan StarTiin oman oppimisyhteisösi, luokkasi, harrastusryhmäsi tai perheesi kanssa! Lue lisää StarT-ohjelmasta>>

Teknologiateollisuus järjestää Tämä toimii! -teknologiakasvatusprojektin kaikille Suomen ekaluokkalaisille. Lue lisää>>