StarT varhaiskasvatuksessa
StarTissa halutaan kannustaa päiväkoteja, perhepäivähoitoyksiköitä ja muita varhaiskasvatuksen piirissä toimivia yhteisöjä toteuttamaan lasten ikätasolle sopivaa projektioppimista. Projektioppimisen kautta lapset pääsevät tutustumaan heitä kiinnostaviin ilmiöihin itse tehden ja tutkien. Projektioppimisessa lasten kysymykset ja ihmetyksen kohteet toimivat lähtökohtana toiminnalle. Lapset myös saavat itse olla aktiivisesti viemässä toimintaa heitä kiinnostavaan suuntaan.
Pienten lasten projektioppimisessa leikillä on tärkeä rooli: tarinat, sadut ja roolileikit ovat lapselle hyvin soveltuva keino oppia. StarTissa tehtävä projekti on oppimisseikkailu myös päivähoitoyksiköiden henkilökunnalle. Kaikki oppivat yhdessä, kun toiminnasta nousee uusia kysymyksiä ja näkökulmia.
Vanhemmat ovat hyvä voimavara valjastaa lasten projektien tueksi. Onko jollakulla vanhemmalla ehkä tietoja tai taitoja, jotka auttaisivat eteenpäin? Tai ehkä vanhemman työpaikalle pääsee vierailulle?
Projekti voi olla esimerkiksi viikon mittainen lumiprojekti, jossa lumen ominaisuuksia tutkitaan, mietitään, miten lumi vaikuttaa Suomessa elämiseen tai tehdään lumiaiheisia taideteoksia. Se voisi olla myös pidempi projekti, jossa lasten havaitsemaan haasteeseen kehitetään yhdessä ratkaisu tai luodaan näytelmä metsäretkestä, jossa lapset saavat olla mukana käsikirjoittamisessa ja lavastuksen teossa.
Matematiikka
Miten herneenversojen kasvunopeutta voisi tutkia tai mitä tarkoitetaan tukkimiehen kirjanpidolla? Muun muassa näihin kysymyksiin päästään selvittämään vastauksia tämän osion materiaalien avulla.
Pienten lasten kanssa arjen matematiikkaan tutustutaan hauskojen ja liikunnallisten projektien ja tehtävien avulla. Karttaprojektin yhteydessä voidaan järjestää vaikka jännittävä aarrejahti!
- Kevään ihmeet: herneiden huima kasvuvauhti (YouTube)
Jippo-tiedekerhon jaksossa tutkitaan herneiden kasvunopeutta ja esitetään tutkimustulokset pilleistä muodostuvan kuvaajan avulla.
- Karttaprojekti (PDF)
Karttaprojektissa harjoitellaan mm. mittasuhteita, värejä ja muotoja sekä tutustutaan yksinkertaisiin karttoihin. - Lukuja liikkuen: mitä, missä, milloin (ohjautuu toiselle verkkosivulle)
Työssä tutustutaan vuorokaudenaikoihin ja niihin liittyviin toimiin. - Matematiikkaa ulkona luonnossa (ohjautuu toiselle verkkosivulle)
Matematiikkaa ulkona luonnossa hankkeen materiaaleja opetuskäyttöön. - Tukkimiehen kirjanpito (PDF)
Helposti liikuntaan integroitava matemaattinen tehtävä, jossa harjoitellaan lukumäärän käsitettä, kymppipareja, kertotaulua ja tukkimiehen kirjanpitoa
Tutustu matematiikkaa ympärillämme -teeman materiaaleihin.
Luonto ja ympäristö
Miten kasvit juovat ja mikä vaikuttaa niiden kasvamiseen? Entä miten tulivuoret syntyvät ja miksi ne välillä purkautuvat? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaukset selviävät tämän osion materiaalien avulla. Tehkää oma purkautuva tulivuori tai ihmetelkää kasvien elämää omien kylvöjen avulla!
- Elollinen vai eloton? (PDF)
- Ihmettele ja oivalla -tiedekerhotehtäviä (ohjautuu toiselle verkkosivulle)
- Kasvien kasvupyrähdyksiä (PDF)
- Matematiikkaa ulkona luonnossa (ohjautuu toiselle verkkosivulle)
- Tulivuorenpurkaus! (PDF)
- Kemianluokka Gadolinin sivuilta aihepiiriin sopii esimerkiksi Öljyonnettomuus-työohje
Tutustu luonto ja ympäristö -teeman materiaaleihin.
Poimi inspiraatiota myös kestävä kehitys -teemasivumme materiaaleista.
Hyvinvointi ja terveys
Lapsena opitut tavat ja tottumukset säilyvät yleensä pitkälle, joten terveelliseen ruokavalioon ja monipuoliseen liikuntaan opettaminen on kuin iso, pitkäaikainen sijoitus lasten hyvinvointiin. Miten hyvinvointia voisi sitten tutkia pienten lasten ja esikoululaisten kanssa? Lähtekää vaikka retkelle luontoon, tarkastelkaa aisteja, ruoansulatusta tai tutkikaa erilaisten juomien vaikutusta hammaskiilteeseen. Vai kiinnostaisiko ryhmääsi enemmän veden ominaisuuksien tutkiminen?
Tässä muutamia valmiita materiaaleja päiväkoti- ja esikouluikäisille hyvinvointi -teemaan liittyen:
Tutustu Hyvinvointi ja terveys -teeman materiaaleihin.
Teknologia
Mitä tehdä, jos tekisi mieli keksiä jotain, mutta kaikki mahdollinen tuntuu jo olevan keksitty? Entä miten saadaan itse tehty raketti tai lentokone lentämään ja vene kellumaan? Tämän teeman tehtävien avulla saadaan vastauksia näihin kysymyksiin. Samalla lapset pääsevät rakentamaan erilaisia liikkuvia aluksia.
- Superlennokki (YouTube)
- Veneenrakentaja (PDF)
Tutustu Teknologia ympärillämme -teeman materiaaleihin.
Tähdet ja Avaruus
Miten vuodenajat syntyvät? Onko kuu-ukko juustoa, kun se näyttää reikäiseltä? Tai miten saadaan rakennettua lentävä avaruusraketti? Näitä kysymyksiä päästään tutkimaan tämän osion materiaalien avulla. Mukana on muun muassa askartelua ja kokeellisia töitä avaruuden ilmiöistä, sekä tietenkin ohjeet oman kaukoputken rakentamiseen!
- Avaruusraketti
- Kehittämiskeskus Opinkirjon Tiedekerhomateriaalia avaruudesta (ohjautuu toiselle verkkosivulle)