Tähdet ja avaruus
Avaruus on kiehtonut ihmisiä aikojen alusta alkaen. Iltaisin voimme ihastella sen tähtiloistoa ja poutapäivinä kirkkaansinisenä hehkuvaa taivasta. Ymmärrämme auringosta saapuvan energian tärkeyden maapallon elämälle ja osaamme jo kenties suojautua ihoamme vaurioittavaa UV-säteilyä vastaan. Lähtekää oppilaidenne kanssa tutkimusmatkalle avaruuteen tutkimalla maailmankaikkeuden mittasuhteita, rakentamalla oma aurinkokunta tai vaikka sateliitti. Voitte myös selvittää, mitä hyötyä meille on sateliiteista. Tai millaista on avaruuden tutkimus Suomessa ja maailmalla tällä hetkellä?
Tästä osasta löydät materiaaleja ja opetusideoita, jotka liittyvät StarTin teemaan Tähdet ja avaruus. Materiaalit ja opetusideat on jaoteltu ikäryhmittäin.
Projektiesimerkkejä ja hyviä opetuskäytänteitä
StarT-projektioppimisohjelman parissa on toteutettu monialaisia projekteja ja opetuskäytänteitä vuodesta 2016 alkaen. Tähdet ja avaruus -teemaisista projekteista ja opetuskäytänteistä saat inspiraatiota aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle saakka.
Aikaisemmat parhaat tähdet ja avaruus -teemaiset projektit löydät tästä linkistä.
Aikaisemmat teeman parhaat käytänteet löydät tästä linkistä
Radioastronomiaa
Oppimisyhteisö: Kulosaaren yhteiskoulu, Helsinki.
Tiimimme innostui radioilla leikkimisestä ja päädyttiin sitten tutkimaan radioastronomiaa. Otimme kuitenkin kaksi projektia eli vedyn kuuntelun ja meteoriitit(onnistuminen ensimmäisellä oli liian epävarma). Avaruudessa olevan vedyn kuunteluun lähdimme rakentamaan itse massiivista antennia. Siitä ei kuitenkaan saatu tekniikkaa ajallaan toimimaan. Kuuntelimme sitten meteoriittien kimmokkeita yksinkertaisemmalla antennilla.
Planeettamme Maa
Oppimisyhteisö: Skinnarilan koulu, Lappeenranta
Tutustuimme luokassa pareittain eri planeettoihin. Teimme tiedonhankintaa, jonka pohjalta valmistelimme videoesityksen, jossa harjoittelimme yleisölle puhumista. Matematiikassa laskimme planeetoille sopivat pienennökset ja teimme sitten kuvataiteessa planeetat pienoiskoossa.
The galaxy
Oppimisyhteisö: Curious astronauts, Şırnak, Turkki
Projektissa askarreltiin pimennettyyn luokkahuoneeseen kolmiulotteinen avaruuden malli. LUMA StarT Award nominee 2018.
Astrophysical Modeling of Wolf Rayet Stars Using Low Resolution Gratings
Oppimisyhteisö: Clube Ciência Viva ESDMII Braga, Portugali.
Sääpallo
Veikkolan yhtenäiskoulun Sääpallo-projekti on yhdistänyt eri luokka-asteita, asiantuntijoita ja muita yhteistyötahoja. Tuloksena on käytännön sovellus, jonka toimivuutta myösi testataan.
“Luokat 5A + 5B Aloittivat Avaruus-teeman käsittelyn tutustumalla eri oppiaineiden avulla kyseiseen aiheeseen. Teemaan lisättiin Sääpallo-projekti, jonka jälkeen luokat aloittivat aiheeseen liittyvät testaukset (lämpötila/eristys, maan vetovoima / hidastuvuus yms.). Luokat 7-9 osallistuivat eri valinnaisaineiden kautta itse sääpallon rakentamiseen, koska heillä oli tarvittavat taidot.”
Avaruusmatka
Päiväkoti Piilometsän Avaruusmatka-projektissa lapset ovat päässeet tutustumaan aurinkokuntaamme monipuolisin työtavoin; maalaten, rakentaen ja leikkien.
“Piilometsän Pöllö-Vaari salamatkusti eskareiden kyydissä avaruuteen ja keräsi sieltä tietoutta, jonka halusi jakaa lasten kanssa. Käytimme projektityöskentelyssä ja tiimin teemavalinnassa samaa pohjaa, jota muutimme: tiimityöskentelyssä se on asiapitoinen ja projektityöskentelyssä viihdyttävä. Planeetat: lumiveistokset, maalaus, nimien kirjoittaminen, tiedon hakeminen, äänittäminen. Tähdet: taikataikinatähdet, maalaaminen, lakkaaminen Taika-lakalla, tiedon hakeminen, tutuimmat tähdistöt, kirjoittaminen, äänittäminen, valokuvaaminen. Tähtihuone: Rakennettiin pressuja ja paalinarua käyttäen, tutuimmat tähdistöt esille. Tähdistöt hohtivat pimeässä Avaruusraketti: Maitolaatikot ja nuoskalumi perustassa, riukupuut ja paalinaru kehikossa, vanha lapsen kotoa tuotu lakana rakettina, maalattiin tekstiä. Rakettitietous jäi meillä vielä vähän kesken, mutta käytämme siinä pohjana lastentarhanopettajan ja tiimivetäjän omia kokemuksia vierailusta USA:n.”
Earth’s history
Klaipeda kindergarten “Dwarf”, Liettua, tutki Maan historiaa.
Tiimiin kuului 20 esikoululaista vanhempineen ja opettajineen. Tiimi valitsi teeman “Tähdet ja avaruus”, koska se vaikutti hyvin kiinnostavalta ja hiukan mystiseltä. Tiimi suunnitteli projektin yhdessä ja ryhtyi töihin. Ensin tutustuttiin maailmankaikkeuteen, tähtiin ja planeetoihin, katsomalla videoita, piirtämällä ja tutustumalla aurinkokunnan malliin. Sitten opeteltiin satu Auringosta ja Kuusta. Vanhemmat auttoivat varjoteatterin rakentamisessa. Tiimi toteutti näytelmän “Maan historia”, jonka lapset ja vanhemmat esittivät yhdessä koko päiväkodille.
Astrobiology and astrogeology
Astrobiologinen ja astrogeologinen projekti Jupiterin kuusta, Agrupamento de Escolas Cidade do Entroncamento, Portugali.
Ryhmän teemana oli astrogeologia ja astrobiologia. Ryhmä on aina osannut työskennellä yhdessä. He halusivat olla innovatiivisia, ettei projekti jäisi tavanomaiseksi tutkielmaksi planeetoista ja elämästä muissa aurinkokunnissa. Ja sen he tekivät! He keksivät esimerkiksi arvoituspelin, jossa olivat mukana heidän tekemänsä mallit. Toisessa osassa he etsivät elämää… vedestä. He halusivat näyttää vieraileville oppilaille, että elämää esiintyy monissa muodoissa. Oppilaat pääsivät kokoamaan oman ET:n annetuista elävien olentojen osista.
Linkki projektipäiväkirjaan (ohjautuu toiselle verkkosivulle).
The first trip of man to the moon
Oppimisyhteisö: Kaukon koulu, Rovaniemi
StarT-teema: tähdet ja avaruus
Luokka-aste: 1.luokka
Lyhyesti: Projektissa tutustuttiin tähtitieteeseen lasten kysymysten kautta. He ohjelmoivat animaation ihmisen ensimmäisestä matkasta kuuhun ScratchJr-ohjelmalla.
Linkki projektipäiväkirjaan (ohjautuu toiselle verkkosivulle).
The Planetarium
Oppimisyhteisön nimi: Zarqa University Schools and KGs, Jordania
Käytänne on: opetuskäytänne
Käytänteen materiaalit englanniksi (PDF)
Taustatietoa ja muuta materiaalia
- Teemaan liittyvää englanninkielistä opetukseen suunnattua materiaalia löytyy esimerkiksi seuraavilta sivustoilta. Sivustot sisältävät mm. työohjeita, vinkkejä projekteihin, tietoa avaruudesta sekä animaatioita ja videoita:
- ESA, European Space Agency Space for Educators (ohjaa toiselle verkkosivulle)
- ESA Kids Space for Kids (ohjaa toiselle verkkosivulle)
- NASA Space Place -sivusto (ohjaa toiselle verkkosivulle)
- Ursan internetsivusto sisältää ajankohtaista tietoa avaruudesta ja taivaan ilmiöistä. Tähdet ja avaruus -osio tarjoaa mm. mielenkiintoisia teemaan liittyviä uutisia ja Taivaanvahti-osiossa voi seurata taivaalla tapahtuneita ilmiöitä sekä jättää kuvia ja tietoa myös omista havainnoistaan.