Lapset tutkivat tiimalaseja.

Tukea projektioppimisen järjestämiseen ilmaisella verkkokurssilla

Haluaisitko saada tukea oman projektioppimisen suunnitteluun ja toteutukseen? Haluatko keskustella ja jakaa ajatuksia muiden maiden opettajien kanssa

Jos vastasit kyllä, tervetuloa LUMA-keskus Suomen tarjoamalle maksuttomalle projektilähtöisen oppimisen verkkokurssille! Kurssi on kaikille opettajille ja kasvattajille varhaiskasvatuksesta lukioihin.

Ilmainen verkkokurssi ”Project-based learning and the theory behind it – create your own project!” alkaa 1.3.2021. Opintojakson tarkoituksena on tukea osallistujia projektilähtöisen opetuksen toteuttamiseen. Kurssi on yhden opintopisteen arvoinen (25h työtä). Työmäärä jakautuu 4-5 viikolle.

Voit ilmoittautua kurssille täällä. Jos kysymyksiä ilmenee, vastaamme mielellämme sähköpostitse (info@start.luma.fi).

Kurssi on osa Start-ohjelmaa. StarT-ohjelmassa lapset ja nuoret oppivat yhdessä tekemällä luonnontieteisiin, teknologiaan tai matematiikkaan liittyviä poikkitieteellisiä projekteja. Ohjelma tarjoaa tukea opettajille, jotka haluavat toteuttaa opetustaan projektioppimisen keinoin.

Luminen maisema

Hyvää alkanutta vuotta 2021!

 StarTin kevätkausi on alkanut. Kevät onkin StarTin puolesta täynä yhdessä tekemistä, oppimisen iloa ja onnistumisen kokemuksia. Tervetuloa mukaan!

Tänä vuonna on Tutkittu tieto -teemavuosi. Tutkittu tieto on osa arkeamme ja auttaa ratkaisemaan siihen liittyviä kysymyksiä. Tutkitun tiedon teemavuonna 2021 kotimaiset toimijat tuovat yhdessä tutkittua tietoa meille kaikille. Tutkitulle tiedolle on tilaa – nyt, jos koskaan. Lue lisää Tutkitun tiedon teemavuodesta ja tutustu sen ohjelmaan täällä.

Tänä vuonna uutena tapahtumana järjestämme huhtikuussa kaikille avoimen virtuaalitapahtuman, jonka yhteydessä jaetaan myös kauden kansalliset parhaat palkinnot. 

Heti vuoden 2021 alussa, 25.1.-14.2.2021, pääsemme viettämään valtakunnallisia LUMA-viikkoja. Viikot ovat erinomainen ajatus tieteenala-/oppiainerajoja ylittävän sekä yhdessä lasten, nuorten, ja vanhempien kanssa tehtävään toimintaan.  Yksi hyvä esimerkki yhteisestä toiminnasta LUMA-viikoille on StarT-tiedepolku, joka voidaan toteuttaa yhdessä, vaikka kotiväen kanssa. Lisäksi StarT-päivät sopivat LUMA-viikoille kuin oppimisen ilo yhdessä tekemiseen.

Vielä ehtii ilmoittautua mukaan kaudelle 2020-2021! Voitte hakea StarTin kevään tapahtumiin: alueellisille StarT-festareille ja / tai kansalliseen StarT-kilpailuun sekä kilpailuun aina 14.2.2021 asti. Hakeminen tapahtuu raportoimalla oppimisyhteisössänne toteutetun hyvän käytänteen tai projektin.  Kansallisen StarT-kilpailun parhaat pääsevät mittelöimään kansainväliseen StarT-kilpailuun Suomen edustajina. Jos ette ole vielä ilmoittautunut mukaan StarT-ohjelmaan, tapahtuu se tällä verkkolomakkeella. Jos olette ilmoittautuneet, löytyy linkki raportoimiseen sähköpostistanne. Lisää tietoa hakemisesta ja vinkkejä löytyy täältä.

Syksyltä tutut StarT-opehuoneet jatkavat vuonna 2021 LUMA-opehuoneina. Kaava on kuitenkin StarT-opehuoneista tuttu: opehuoneiden keskiössä on yhteinen keskustelu ja kasvatus- ja opetusmaailman ajankohtaiset aiheet. Opehuoneet järjestetään kerran kahdessa viikossa tiistaisin kello 15-16. Vuoden ensimmäinen opehuone on 12.1.2021. Opehuonekerralla puhutaan kysymyslähteisestä tavasta lähestyä projektioppimista ja opetusta. Päteemana on oppijoiden kysymykset projektiopiskelun lähtökohtana. Puhujana opehuoneessa on professori Maija Aksela Helsingin yliopistolta. Lue lisää tästä opehuoneesta ja klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan täällä!

Kaikki kevään tapahtumat löydät StarTin tapahtumakalenterista. StarT toivottaa kaikille aurinkoista alkavaa vuotta ja oppimisen ilon täyteistä kevättä!

lapset tekemässä kemian projektia.

Maailman tiedepäivä rauhan ja kehityksen hyväksi

Vuonna 1999 julistettiin 10.11. kansainväliseksi tiedepäiväksi. Päivä korostaa tieteen roolia rauhan ja kehityksen edistäjänä. Maailman tiedepäivä muistuttaa tieteen tärkeästä roolista yhteiskunnassa ja tarvetta saada laajempi yleisö mukaan keskusteluihin nousevista tieteellisistä kysymyksistä. Maailman tiedepäivä korostaa myös tieteen merkitystä jokapäiväisessä elämässämme.

Vuonna 2020 maailmanlaajuinen koronatilanne osoitti tieteen kriittisen roolin globaaleihin haasteisiin vastaamisessa. Tänä vuonna Maailman tiedepäivän painopisteenä on Tiede yhteiskunnalle ja yhteiskunnan kanssa (Science for and with Society) -teema. Vuoden 2020 maailman tiedepäivän kunniaksi Unesco järjestää verkossa pyöreän pöydän keskustelun koronatilanteesta tieteen näkökulmasta.

Mukana teemapäivän aiheiden käsittelyssä ja keskustelussa ovat niin hallitukset, UNESCO, asiantuntijayhdistykset, media kuin koulutkin. Miten käsitellä tieteen ja kestävän kehityksen yhteyttä oppilaiden kanssa? Inspiroidu aiempien vuosien projekteista ja hyvistä käytänteistä!


IS 1°C A LOT OR NOT?
Ilmastonmuutokseen keskittyvässä projektissa lapset kokeilivat ja huomasivat, että 1⁰C: lla voi olla suuri rooli sekä kotona että luonnossa.
Projektipäiväkirja
KEINUMÄEN KOULUN METSÄPROJEKTI
Helsingin keinumäen ala- ja yläkoulun oppilaat työskentelevät yhdessä viikottain tutustuen lähiympäristön merkitykseen sosiaalisesta, ympäristöllisestä, kestävän kehityksen ja viihdyttävyyden näkökulman kannalta.
Oppimispäiväkirja
Flash Flood Predictor – tulvahälytin
Flash Flood Predictor -projekti (Omar Shishani, Omar Abu Salem ja opettaja Omar Shaheen) käsittelee tietoteknisiä sovelluksia, jotka ehkäisevät tulvien tuhoja varoittamalla ennakkoon tietojärjestelmän avulla vaarassa olevia.
Projektipäiväkirja.

Voit lukea Maailman tiedepäivästä lisää: 

Tukea ja ideoita kasvattajille

StarT haluaa tänä vuonna tarjota entistä enemmän tukea oppimisyhteisöille ja kasvattajille. 

Uusi lukuvuosi alkaa ehkä erikoisimman kevään pitkään aikaan jälkeen. Etäopetus ja ykkösluokkalaiset? Opehuone suljettu ja ajatukset pullollaan uusia ideoita? Vuosi 2020 tulee tuomaan haasteensa opetusmaailmaan vielä syksylläkin.

Me StarTissa pyrimme auttamaan kasvattajia ympäri Suomen löytämään tukea ja ideoita. Tänä syksynä tarjontaamme juurtuu jo keväältä tutut StarT-opehuoneet. Opehuoneissa tullaan syksyn mittaa käsittelemään erilaisia teemoja: haasteita ja ideoita. Opehuoneiden keskiössä tulee olemaan keskustelu ja jakaminen.

Koko Suomella mahdollisuus osallistua. Näki upeita töitä oman alueen ulkopuolelta. Projektien vetäjät itse kertoivat upeista projekteistaan.

Kevään StarT-opehuoneesta sanottua

Yhteisöllisten opehuoneiden lisäksi StarT ja LUMA-keskus Suomi tarjoavat tänä vuonna paljon koulutusta ja kursseja – verkossa. Seuraavaksi niistä lyhyesti:

StarTin opehuoneet ovat joka toinen viikko etänä järjestettäviä tilaisuuksia jakaa projektioppimiseen liittyviä kokemuksia, ideoita ja hyviä käytänteitä. Seuraava opehuone järjestetään ti 15.9. klo 16-17.

Projektit opetuksen polkimena -verkkokurssi tarjoaa tukea monialaisen ja eheyttävän opetuksen toteuttamiseen projektioppimisen keinoin. Kurssilta saat materiaalia, ideoita ja tukea projektioppimiseen. Voit suorittaa kurssin täysin omaan tahtiin 1.9.2020 – 31.5.2021 välisenä aikana. Kurssi on kirjattavissa osaksi omia yliopisto-opintoja.

StarTin virtuaaliset syyslomaleirit järjestetään Helsingin yliopiston MOOC-alustoilla (Massive Open Online Course) ja ne löytyvät alla olevien linkkien takaa 12.10. alkaen.

LUMATIKKA on täydennyskoulutusohjelma matematiikan parissa työskenteleville varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Voit tehdä jopa 15:n opintopisteen kokonaisuuden.

LUMA2020 tarjoaa 1 op verkkokursseja monialaiseen projektioppimiseen 14.9. alkaen. Kurssin voit suorittaa omaan tahtiin. Kurssit on suunnattu kaikkien asteiden opettajille ja opettajaksi opiskeleville:
LUMA2020 – Monialaista projektioppimista varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen 1 op
LUMA2020 – Monialaista projektioppimista peruskoulussa 1 op
LUMA2020 – Monialaista projektioppimista toisella asteella 1 op

LUMATE-lähettiläät motivoimaan yläkouluun? Tietoa ja innostusta matematiikan tai luonnontieteiden opiskeluun? LUMATE-lähettiläät ovat apunasi nyt myös virtuaalisesti.

LUMA-keskus Saimaan virtuaalikerho tulee jälleen! Tervetulleita ovat noin 8-13-vuotiaat kokeilunhaluiset ympäri maan. Kerho on osa LUMA2020-hanketta ja osallistujille ilmainen lukuun ottamatta itse hankittavia kerhomateriaaleja. Ilmoittautudu mukaan!

Tervetuloa uusi StarT-kausi!

StarT on LUMA-keskus Suomen organisoima toimintamalli, jonka keskiössä on monialaiset ja ilmiöpohjaiset projektit, hyvät opetuskäytänteet sekä yhdessä oppimisen riemu. Uusi kausi pitää sisällään tätä ja entistä enemmän tukea kasvattajille. 

Vuodesta 2016 lähtien StarTin osallistujia on ollut yli 40 maasta. Edellisellä kaudella StarTin kansainväliseen kisaan otti osaa 580 projektityötä ja 200 hyvää käytännettä 27:stä maasta. Oppimisen iloa ja upeita käytänteitä oli jakamassa 850 oppimisyhteisöä, yli 4000 opettajaa ja 41 700 lasta ja nuorta. Tutustu viime kauden parhaimpiin projekteihin ja käytänteisiin täällä!

Projekteja toteutetaan kauden aikana omissa oppimisyhteisössä. StarT ja alueelliset LUMA-keskukset ovat mukana tukemassa muun muassa materiaalein ja koulutuksin. Tällä kaudella tarjoamme kasvattajille mahdollisuuksia jakaa osaamistaan ja kehittää sitä entistä enemmän. Opehuoneet tulevat osaksi arkea: joka toinen tiistai järjestetään virtuaalinen opehuone, joka on avoin kaikille. Lisäksi syksyllä on tarjolla erilaisia verkkokoulutuksia. 

StarTin keskeinen osa, inspiroivat tapahtumat, järjestettiin koronatilanteen vuoksi tänä keväänä uudella tavalla: virtuaalisesti. Tapahtumista löytyviltä virtuaalifestarisivuilta löytyy koostevideoita, linkkejä sekä kuvia tämän vuoden festareista. Poikkeuksellisen kevään takia myös tiede- ja teknologiatapahtumia järjestetään nyt syksyllä. Myös StarT-gaala järjestettiin tänä vuona virtuaalisena. Siellä jaettiin menestyksekkäimmille projektitiimeille ja opettajille ansaitut palkinnot. Gaala on katsottavissa täällä.

StarTiin voi osallistua jokainen: koulut, päiväkodit, harrastusryhmät, perheet, asiantuntijat, järjestöt, opiskelijat ja yritykset. Jokaiselle löytyy jotakin StarTin monimuotoisen toiminnan parissa. Lue lisää StarT-toiminnan mahdollisuuksista. Kun ilmoittaudut mukaan, saat materiaalia, tukea ja ideoita käyttöösi.

Lähde siis mukaan ja ilmoittaudu oppimisyhteisöksi!

Tilastokeskus kannustaa tulevaisuuden tilastotieteilijöitä yhdessä StarTin kanssa

Tilastokeskus osallistuu StarT-ohjelman mukana lasten ja nuorten tukemiseen luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian oppimisessa. Tilastokeskus kannustaa lapsia, nuoria ja opettajia tilastotieteen maailmaan verkkomateriaaleilla sekä lahjoittamalla kaksi nimikkostipendiä. 

Tilastokeskus palkitsee kansallisessa StarT-ohjelmassa kaksi parhaiten tilastotieteitä käyttänyttä projektitiimiä ohjaajineen. Lasten projektityön nimikkostipendi on arvoltaan 200 euroa ja nuorten 500. Stipendit luovutetaan voittajille alueellisilla StarT-festareilla maalis-toukokuussa (kevään 2020 aluefestarien aikataulu täältä).

Tukea tuleville tilastotieteilijöille ja heidän opettajilleen

Tilastokeskuksen verkkosivut sisältävät materiaalia niin opettajille kuin oppilaillekin. Sivuilta löytyy muun muassaTilastokoulu, jossa on tietoa ja valmista materiaalia opettajille sekä aloittelevan tilastotieteilijän iloksi ja avuksi;Tilastojen ABC ja Kuinka teen tilastotutkimuksen. Tilastokeskukselta löytyy myös apuja esimerkiksi kestävä kehitys -teeman alla tehtäviin projekteihin: kestävän kehityksen YK-indikaattoritietokanta ja kasvihuonekaasuinventaario löytyvän niin ikään Tilastokeskuksen verkkosivuilta.

Viime vuoden nimikkostipendien saajat tutkivat nostatusaineita ja mäenlaskua

Tilastollisia menetelmiä ja aineistoja hyödyntäneille StarT-projektitiimeille lahjoitettiin kansalliset stipendit Tilastokeskuksen toimesta myös 2019 keväällä. Stipendinsaajien tutkimuksissa aiheina olivat pulkkamäenlasku sekä erilaiset leivonnaisten kohotusaineet.

Nuorten stipendin viime vuonna napanneet Putaanvirran koulun kahdeksasluokkalaiset Hilma Hytönen, Alma Höykinpuro, Ella Lamminniemi, Roosa Marin ja Riina Ylälehto leipoivat keksejä eriaisilla kohotusaineilla valinnaisella Arjen Ilmiöt -kurssilla. Keksien maku ja rakenne arvioitiin ja näin eri nostatusaineiden vaikutukset raportoitiin palkkikaavioon.

Putaanvirran kahdeksasluokkalaiset kokosivat tutkimuksestaan myös julisteen.

Päiväkoti Satulaivan Vadelmatalo-ryhmä ansaitsi viime vuoden lasten stipendin projektillaan Mäenlaskututkimuksia. Lasten omasta innostuksesta lähtenyt, leikkien toteutettu projekti tutki miten erilaiset mäet ja mäenlaskijat vaikuttavat mäenlaskuun. Nuorten tilastotieteilijöiden apuna oli myös liikkuva poliisi Imatralta, joka mittasi tutkalla mäenlaskijoiden nopeuksia. 

Vadelmatalon lapset tutkivat erilaisia laskijoita mäessä.

Tilasto-olympialaiset nuorille

Tilastokeskus innostaa nuoria tilastotieteisiin myös tänä vuonna järjestettävillä Tilasto-olympialaisilla. Kilpailussa testataan siten tilastollisia perustaitoja sekä kykyä hakea, tulkita ja analysoida tilastollisia tietoja. Osallistua voi 1-3 hengen joukkueilla tammikuun loppuun mennessä. Lisätietoja kilpailusta löytyy täältä.


Lue lisää StarT-ohjelmasta ja
ilmoittaudu mukaan täällä!