Luonto ja ympäristö -aiheisia projekteja inspiraation lähteeksi

StarT 2019

From the acorn to the oak – Tammenterhosta tammeksi
 • Puun istutusta, siemenen kehitystä sekä kasvinhoitoa kokonaisuudeksi yhdistelevä projekti. Alakoululaisille tarkoitettu projekti, Liettuan Roskiskisen koulusta.

Projektipäiväkirja saatavilla tästä.

Planting by Using Artificial Lighting with Different Wavelengths, The Shiny Light – Kasvatusta eri tekovaloilla

Jordanian maanviljelijöitä auttamaan motivoituneet jordanialaiset lukiotytöt keksivät tutkimusasetelman LED valoa hyödyntämällä, niin että maanviljelyä voidaan kehittää talven lämpötilavaurioita ehkäiseväksi.

Projektipäiväkirja

StarT 2018

 • Hyppy kivikauden elämään: talvi, Päiväkoti Piilometsä, Oulu, Suomi. Varhaiskasvatuksellisessa päiväkodin projektissa tutustuttiin kivikautisen ihmisen talvielämään mm. pukeutumalla, piirtämällä, kirjoittamalla, tekemällä elokuvaa ja kädentöitä sekä vierailemalla Oulun yliopistolla. Projekti oli osa kolmen vuoden kokonaisuutta, jossa tutkitaan Rekikylän kivikautista aluetta. LUMA StarT Award -voittaja 2018.
  projektipäiväkirja
 • Laavalamppu, Tampereen lyseon lukio
 • Rantavitikan eskarit kivitutkijoina, Rovaniemi.
  Projektipäiväkirja

  Tutkimme kivien pintarakennetta erilaisilla välineillä. Pohdimme kivien syntymistä kidetutkimusten avulla. Lapset rakensivat myös omat tulivuoret. Kokeilimme samalla sokerin/suolan/soodan reagointia etikan kanssa. Yhdistimme tämän vulkaanisten kivien syntyyn. Yhdistimme projektiin myös kuvataidetta, jäätaidetta ja matematiikkaa. Kävimme vierailulla geologian tutkimuskeskuksessa.

 • Kalatutkimus, esikouluryhmä Puuhiset Satulaiva, Taipalsaari
  projektipäiväkirja

  Lasten kysymyksiin pohjautuva projekti. Perheet kalastivat lastensa kanssa, lähettivät valokuvia, vertailivat erilaisia syöttejä, opettivat lapsilleen perhojen sitomista ja jakoivat tietonsa ja taitonsa esikoululaisten kanssa. Kävimme ongella Saimaanharjun Suurlammella ja vertailimme mikä kalalle maistuu. Projekti jatkuu, kun järvi jäätyy ja menemme pilkille ja kalastamaan iskukoukulla. Parhaillaan mittaamme ja punnitsemme ompelemiamme kaloja ja kokeilemme, juuttuvatko ne kalaverkkoon. Historiallisten kalanpyydysten asiantuntija saapuu esittelemään meille rakentamiaan pyydyksiä joulukuussa.

 • Lemna grinder, Waste Busters, Kocaeli, Turkki.
  Projektin päätavoitteena oli vaikuttaa kosteikkojen saastumiseen. Pikkulimaska (Lemna minor) on kasvi, johon raskasmetallit kertyvät vedestä. Projektissa kehiteltiin ilmiöön perustuva vedenpuhdistin. LUMA StarT Award -nominee 2018, yleisön suosikki.
  projektipäiväkirja
 • EcoChange, Agrupamento de escolas de Alcanena, Alcanena, Portugali.
  Projektissa perustettiin kerho, jonka toiminnan tarkoituksena on herättää nahkateollisuuspaikkakunnan oppimisyhteisö pohtimaan ympäristökysymyksiä, energian lähteitä ja energiatehokkuutta. Kerhon tuottamat aktiviteetit lisäävät yhteisöllisyyttä peruskoulusta lukioasteelle saakka. LUMA StarT Award -voittaja 2018.
  Projektipäiväkirja

Start 2017

 • Kylälaakson päiväkodin projekti Märistä lehdistä metalliromuihin tutustuttaa lapset kierrätykseen ja havainnollistaa luontoon joutuneiden jätteiden maatumista. Käytetty oppilaiden omia ideoita ja kysymyksiä tutkimusten lähtökohtana.

 • Peipon koulun Uutislähetys-projektissa on yhdistetty mediakasvatusta ja luonnontieteitä hienolla tavalla.

  “Uutislähetys Gammelbackan puron ennallistamistyön etenemisestä ja taimenistutusten onnistumista mittaavista sähkökalastuksista, joita luokka on ollut purolla tekemässä.”

 • Salpausselän peruskoulun Biosfääri-projektissa on tutkittu ekosysteemin toimintaa kokonaisvaltaisesti rakentamalla itse suljettu ekosysteemi.

  “Suljetun ekosysteemin rakentaminen limsapulloon. Oppilaiden mielestä tällä idealla voisi vaikka asuttaa Marsin.”

Tervetuloa mukaan StarTiin oman oppimisyhteisösi, luokkasi, harrastusryhmäsi tai perheesi kanssa! StarT lyhyesti