Muita materiaalipankkeja

Internet tarjoaa ideoita ja ohjeita omien projektien toteuttamiseen lähes rajattomasti. Jo pelkällä Google-haulla tuloksia tulee paljon. Tässä muutamia opetukseen suunnattuja ja hyväksi havaittuja sivustoja, joita kannattaa kokeilla:

Mappa -materiaalipankki

https://mappa.fi/fi/etusivu

Mappassa on runsaasti eri tahojen tuottamia opetusmateriaaleja ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen opetuksen tueksi eri ikäryhmille. Voit rajata hakua hakusanoilla ja etsiä esimerkiksi valmiita projekteja.

Kemianluokka Gadolinin työohjeet (suomeksi)
http://www.kemianluokka.fi/tyoohjeet

Kemianluokka Gadolinin kokeilemia työohjeita oppilaille sekä opettajille. Näistä töistä voit varata myös vierailuajan Kumpulan kampukselle Kemianluokka Gadoliniin.

Open ilmasto-opas (suomeksi)
http://openilmasto-opas.fi/ 

Open ilmasto-opas on aineopettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi tehty opasmateriaali. Se kuvaa ilmastonmuutos-ilmiön jokaisen koulussa opetettavan oppiaineen näkökulmasta erikseen ja tarjoaa lisäksi kuvamateriaalia, sekä aihepiiriin sopivia tehtäväideoita jokaiselle oppiaineelle. Oppiainekohtaisen materiaalin lisäksi oppaaseen on koottu tiiviit vinkit monialaiseen oppimiseen ja alakoulun ilmastokasvatukseen, sekä yleistietopaketit ilmastonmuutoksesta ja ilmastokasvatuksesta.

Edu.fi (suomeksi ja ruotsiksi)
http://edu.fi/materiaaleja_ja_tyotapoja

Edu.fi on opetushallituksen tuottama sivusto, joka tarjoaa verkkooppimateriaaleja aihepiireittäin ja luokkatasoittain. Materiaalit löydät ”Materiaaleja ja työtapoja” -osiosta.

Teemakokonaisuuksia tiedekerhoon (suomeksi)
http://www.opinkirjo.fi/fi/opettajat_ja_ohjaajat/tiedekasvatus/tiedekerho/teemakokonaisuuksia_tiedekerhoon

Opinkirjon tuottama Teemakokonaisuuksia tiedekerhoon -sivusto tarjoaa esimerkiksi tiedekerhoihin soveltuvia työohjeita laajasti eri LUMA-aineisiin liittyen. Töitä soveltaen sivuston materiaalit sopivat eri-ikäisille.

 

Laatua asiantuntevasta kerhotoiminnasta
https://www.opinkirjo.fi/easydata/customers/opinkirjo/files/materiaalit/laatua_asiantuntevasta_kerhotoiminnasta_web.pdf

Opas kerho-ohjaajille ja kouluille tiede- ja teknologiakerhojen järjestämiseen.

 

Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskus
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/opetus-ja-opiskelu/uusia-materiaaleja-ja-tukea-innostavaan-lasten-tiedekasvatukseen 

Uusia ma­te­ri­aa­le­ja ja tu­kea in­nos­ta­vaan las­ten tie­de­kas­va­tuk­seen.

 

Pinterest (voit hakea millä kielellä tahansa)
https://fi.pinterest.com/

Pinterest on kuin jättiläismäinen ilmoitustaulu, johon voit tallentaa itseäsi kiinnostavia asioita. Sen sisällöstä löytyy yllättävän paljon materiaaleja ja ideoita tiedeopetukseen. Kokeile vaikka oppiaineella, aiheella tai vaikka yleisesti termeillä ”science”, ”STEM”, yms. Huomattavasti laajemmat tulokset saat, kun haet englannin kielellä.

 

Tilastrofi
http://tilastro.fi/

Tilastrofi on kouluille suunnattu toimintamalli, joka auttaa lasten kokeman arjen näkyväksi tekemisessä tilastollisia menetelmiä hyödyntäen. Tilastrofia voidaan hyödyntää esimerkiksi oppilaiden hyvinvoinnin ja koulun yhteisöllisen toiminnan kehittämisessä, mediakasvatuksessa ja tilastotieteen opetuksessa.

 

Home Science Tools
http://www.hometrainingtools.com/

Home Science Tools esittelee laajan valikoiman projekti-ideoita ja ohjeita tiedeopetukseen. Huomaa, että sivusto yrittää myös myydä ohjeisiin liittyviä tarvikepaketteja, mutta suurimman osan projekteista pystyy suorittamaan myös omilla tarvikkeilla. Sivustolla voit tarkastella projekteja oppiaineen ja luokkatason mukaan.

HowToSmile (englanniksi)
https://www.howtosmile.org/

How to smile on sivusto, josta löytyy yli 3000 tiedeopetukseen suunnattua aktiviteettia. Voit selata ohjeita aiheittain tai sitten hakusanalla, jolloin pääset valikkoon, josta voit rajata hakutuloksia tarvikkeiden hinnan, iän, työn keston ja valmisteluajan mukaan.

Science Buddies (englanniksi)
http://www.sciencebuddies.org/

Science Buddies on voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka tarkoituksena on tukea oppilaita, opiskelijoita, opettajia ja vanhempia tiedeharrastuksessa ja -projekteissa. Sivustolta löydät muun muassa yli 1000 projekti-ideaa, projekti-oppaan ja kysy asiantuntijalta osion. Lisäksi voit tarkastella yli sataa tieteisiin liittyvää ammattia.

Scientix
http://www.scientix.eu/resources
Scientix on euroopan tiedeopetuksen yhteisö, joka jakaa materiaalia koulujen käyttöön nettisivustollaan. Materiaalia voi hakea iän, aiheen ja aineen, materiaalin tyypin sekä kielen mukaan.

Discover e – Let’s make a difference
http://www.discovere.org/our-activities
Discover e tarjoaa valmiita aktiviteetteja tiedeopetuksen käyttöön. Valikossa ”All activities” voit lajitella materiaaleja kokeellisiin töihin, videoihin, peleihin, nettisivuihin ja opintokohteisiin. Kokeellisista töistä on usein mukana myös valokuva aktiviteetista.

The Kids’ Science Challenge
http://www.kidsciencechallenge.com/index.php
The Kids’ Science Challenge on amerikkalainen tiedekilpailu perusopetuksen 3 – 6 -luokkalaisille. Sivusto tarjoaa ideoita tieteiden tutkimiseen videoiden, pelien ääninauhoitteiden ja muiden jaettavien materiaalien muodossa.

MRS – Material Research Society
http://www.mrs.org/science-enthusiast-learn-something/

Materiaalitutkimuksen yhteisö, joka pyrkii parantamaa elämänlaatua materiaalitutkimuksen avulla. Sivusto toimii sivun vasemmassa reunassa olevan valikon avulla. Siellä voit esimerkiksi etsiä kokeellisia töitä, pelata pelejä, laulaa laulun ja paljon muutakin. Tältä sivustolta kannattaa ainakin kurkata ”Science as Art” osio, jossa esitellään upeita kuvia tieteestä.

Planet Science
http://www.planet-science.com/
Sivustolta voit hakea erilaisia kokeellisia töitä. Useista töistä on ohjeiden lisäksi tarjolla myös kuva.

Nature Works Everywhere
https://www.natureworkseverywhere.org/resources/
Tämän sivuston erikoisuutena on tarjota video aiheesta tuntisuunnitelman ohella. Videoita on yhteensä 56 ja aiheina ovat esimerkiksi kalastus, kestävät kaupungit, eläimet, ympäristönmuutos yms…

LEGO Education
https://education.lego.com/en-us?noredir=true
LEGO:lla on monia valmiita paketteja myynnissä esimerkiksi robotiikan opetukseen. Tällä sivustolla esitellään myös tavallisista Lego-palikoista koottavia ideoita yleisesti tiedeopetukseen. Tämän kurssin osiossa ”Ohjelmointia ja robotiikkaa” on suomennettu esimerkiksi ohjelmointiharjoitus ”Koodaa itsesi ulos labyrintista!”

Vinkkaa toki, jos mieleesi tulee vielä muita hyviä projekti-idealähteitä!

Tervetuloa mukaan StarTiin oppimisyhteisösi tai ryhmäsi kanssa! StarT-ohjelma