Tähdet ja avaruus

Avaruus on kiehtonut ihmisiä aikojen alusta alkaen. Iltaisin voimme ihastella sen tähtiloistoa ja poutapäivinä kirkkaansinisenä hehkuvaa taivasta. Ymmärrämme auringosta saapuvan energian tärkeyden maapallon elämälle ja osaamme jo kenties suojautua ihoamme vaurioittavaa UV-säteilyä vastaan. Lähtekää oppilaidenne kanssa tutkimusmatkalle avaruuteen tutkimalla maailmankaikkeuden mittasuhteita, rakentamalla oma aurinkokunta tai vaikka sateliitti. Voitte myös selvittää mitä hyötyä meille on sateliiteista? Tai millaista on avaruuden tutkimus Suomessa ja maailmalla tällä hetkellä?

Tästä osasta löydät materiaaleja ja opetusideoita, jotka liittyvät StarTin teemaan Tähdet ja avaruus. Materiaalit ja opetusideat on jaoteltu ikäryhmittäin. Sivun alareunasta löytyy myös teemaan liittyvää taustatietoa ja muuta materiaalia, joita voi hyödyntää projektien ideoinnissa.

Aikaisempien kausien parhaat Tähdet ja avaruus -aiheiset projektit inspiraation lähteeksi 

Materiaalipankki

Varhaiskasvatus ja esiopetus

Miten vuodenajat syntyvät? Onko kuu-ukko juustoa, kun se näyttää reikäiseltä? Tai mikä saa aikaan revontulet? Näitä kysymyksiä päästään tutkimaan tämän osion materiaalien avulla. Mukana on muun muassa askartelua ja kokeellisia töitä avaruuden ilmiöistä, sekä tietenkin ohjeet oman kaukoputken rakentamiseen!

Alakoulu

Miten avaruuspölyä kerätään? Kuinka kaukana Maa on auringosta, entäs kuu maasta? Tiesitkö, että oma aurinkokuntamme on rakennettu oikeissa mittasuhteissaan Helsinkiin Pajamäelle? Lähtekää tutkimaan avaruutta rakentamalla oma sateliitti tai miksei kokonainen aurinkokuntamalli. Voitte myös seurata ajankohtaisimpia uutisia ja tapahtumia, sekä raportoida omista tutkimuksistanne Ursan-sivuilla.

Yläkoulu

Tiesitkö, että oma aurinkokuntamme on rakennettu oikeissa mittasuhteissaan Helsinkiin Pajamäelle? Jos aurinko olisi jumppapallon kokoinen, niin minkä kokoinen olisi maa tai jaksaisitko silloin kävellä Plutolle asti? Lähtekää tutkimaan avaruuden laajenemista avaruusliman avulla tai voitte myös seurata ajankohtaisimpia uutisia ja tapahtumia, sekä raportoida omista tutkimuksistanne Ursan-sivuilla.

Toinen aste

Ajankohtaisia artikkeleita lukemalla voitte selvittää neuronitähtien salaisuuksia tai Jupiterin mysteereitä. Etsikää vastauksia kysymyksiin millainen on Jupiter? Tai miten aurinkokunta on kehittynyt? Tähtitieteellisen yhdistyksen, URSAN, sivusto tarjoaa paljon kiinnostavia syventymismahdollisuuksia aiheeseen nostamalla esille ajankohtaisimpia uutisia ja tähtitaivaan kuulumisia.

Taustatietoa ja muuta materiaalia

Avaruustutkimus kehittyy jatkuvasti, joten teemaan liittyviä ajankohtaisia artikkeleita löytyy paljon myös internetistä. Alla pari kiinnostavaa esimerkkiä.. Lue lisää

Myös yhteistyökumppanimme Tähtitieteellinen yhdistys Ursan verkkosivuilta löytyy paljon aiheeseen liittyvää tietoa sekä Taivaanvahti-havaintojärjestelmä, johon kuka vain voi ilmoittaa omia tähtitieteellisiä ja ilmakehän ilmiöihin liittyviä havaintojaan.

Tervetuloa mukaan StarTiin oman oppimisyhteisösi, luokkasi, harrastusryhmäsi tai perheesi kanssa! StarT-ohjelma