Kuinka StarT toimii?

Tällä sivulla kerromme pääkohdat miten StarTia voi omassa oppimisyhteisössä toteuttaa. Jos sinulla on viisi minuuttia aikaa, kannattaa katsoa alla oleva esittelyvideo.

StarTin eteneminen

 1. Ennakkoilmoittaudu mukaan StarT -oppimisyhteisöksi (vapaaehtoinen, saat lisätukea). Voit myös tilata StarT-uutiskirjeen, jota kautta saat lisätietoa mahdollisuuksista.
 2. Tutustu StarTin aikatauluun ja toteuttakaa projektinne teille parhaiten sopivalla ajanjaksolla. StarT toimintamalli tukee parhaiten projektien toteuttamista syyslukukauden aikana tai alkuvuodesta.
 3. Kannustamme järjestämään pienen tai suuren StarT-päivän omassa oppimisyhteisössänne. StarT-päivän tarkoitus on jakaa tekemisen iloa omassa oppimisyhteisössä ja esimerkiksi myös lasten ja nuorten vanhemmille. Mikäli oppimisyhteisössänne on tehty enemmän projekteja on StarT-päivä oiva hetki valita parhaat projektit, jotka raportoidaan ehdolle StarT-festivaaleille.
 4. Hae mukaan StarT-festivaaleille ja StarT-gaalaan verkkolomakkeella StarT-aikataulun mukaan. Voit kuvailla lomakkeelle projektien lisäksi myös yhden hyvä käytänteen monialaisten oppimiskokonaisuuksien tai StarT-projektien toteuttamiseen liittyen.

Tuomaristo arvioi verkkolomakkeilla esitellyt työt ja kutsuu parhaat tiimit esittelemään projekteja StarT-festareille. Vastaavasti kutsumme mukaan myös hyviä käytänteitä kuvailleita oppimisyhteisöjä.

StarT-festareilla tuomaristo arvioi projektien esittelyt ja palkitsee parhaat. Tutustu verkkolomakkeeseen ja arviointikriteereihin.

 

StarT-projekti

Projektityössä lapset ja nuoret pääsevät loistamaan, hyödyntämään omia kiinnostuksen kohteitaan ja luovuuttaan, sillä projekti voi olla lähes mitä tahansa. Ainoat vaatimukset projektin aiheelle on, että se

 1. liittyy jotenkin LUMA-aineisiin
 2. asettuu jonkin StarTin teeman alle.

Katso vinkit projektien toteuttamiseen StarT-materiaalipankista.

StarTin projekteja toteutetaan lapsista ja nuorista koostuvissa tähtitiimeissä. Tiimien kokoa ei ole määrätty ennalta: jokin projekti, kuten tiedeteatterin tekeminen vaatii suuren tiimin, mutta pelin ohjelmointi saattaa sujua jouhevimmin kolmen hengen ryhmissä. StarT-projekteja ei kuitenkaan voi suorittaa yksin.

Tämä toimii! -teema on poikkeus. Siinä ryhmän koko tulee olla 3 – 5 oppilasta ja se on suunnattu vain 1.-6. -luokille.

Etenkin Suomen juhlavuonna 2017 on toivottavaa, että Suomi-aihe näkyy projekteissa jollain tavalla.

Vaatimukset projektin muodolle

Vain mielikuvitus on rajana sille, millaisen muodon projektityö ottaa. Se voi olla esimerkiksi pienempi tai suurempi tutkimus, liikkuvan lelun kehittäminen, pelin tekeminen, robottiohjelmointi, ratkaisun kehittäminen johonkin käytännön haasteeseen, tiedeteatteriesitys tai vaikka musikaali. 

Kaikissa projekteissa tulee tehdä:

 1.  Projektiluomus
  Projektityöskentelyjakson päätteeksi projektin tulee tuottaa jokin luomus. Luomus voi olla esimerkiksi tutkimuksen tulos, joka esitetään havainnollisesti, pelattava peli, taideteos, liikkuva lelu, robotti tai teatteriesitys.
 2.  Visuaalinen kuvaus projektiluomuksesta
  Projektiluomuksesta tulee tehdä visuaalinen kuvaus, esimerkiksi kuvakooste tai lyhyt esittelyvideo (enintään 3 min), jossa esiintyy myös projektin tehnyt tiimi. Huomioittehan, että video on vaatimuksena kansalliseen sarjaan osallistumisessa (lue lisää arvioinnista).
 3. Projektipäiväkirja
  Kaikista projekteissa tulee pitää projektipäiväkirjaa, joka voi olla tekstiä, kuvia tai videota sisältävä.

Hyvä käytänne

Oppimisyhteisö voi osallistua StarTiin myös kuvailemalla hyvän käytänteen eli jonkin hyväksi koetun toimintatavan tai mallin monialaisten ja ilmiöpohjaisten oppimiskokonaisuuksien tai StarT-projektien toteuttamiseen. Hyvästä käytänteestä tulee laatia myös visuaalinen esitys (kuvakooste tai lyhyt, max. 3 min. video) esimerkiksi yhteisönne StarT-päivästä.