Osallistuminen StarTin yhteisöllisiin tapahtumiin

StarTin yhteisöllisiin tapahtumiin haetaan mukaan verkkolomakkeella. Lomakkeella pyydetään yksinkertaisesti kuvailemaan ja kertomaan projektien tai hyvän opetuskäytänteen tiedot sekä jakamaan osallistumisohjeiden mukaiset liitteet. Kevään 2018 yhteisöllisiin tapahtumiin ilmoittautuminen on päättynyt.  Ennakkoilmoittautuminen kaudelle 2018-2019 alkaa toukokuun alussa.

StarTissa voi osallistua (joko jompaan kumpaan tai molempiin):

  1. Oman alueen alueellisille StarT-festareille
  2. kansainväliseen StarTiin (yleisöäänestys ja mahdollisuus päästä StarT-gaalaan)

 

1. StarT-festivaalit: Arviointikriteerit

*Lasten ja nuorten tähtitiimien projektitöiden arviointi*

StarTin projektitöiden arvioinnissa painotetaan luovuutta, kekseliäisyyttä ja yhdessä tekemisen iloa!

Festareille ehdolle lähetetyt projektityöt arvioidaan alueellisten LUMA-keskusten toimesta. Arviointi on kannustavaa, joka keskittyy projektitiimin vahvuuksien korostamiseen. Tavoitteena on, että mahdollisimman monet oppimisyhteisöt saavat mahdollisuuden tulla esittelemään omia projektejaan ja jakamaan oppimisen iloa festareille. 

Parhaiten oman tiimin pääsyn festareille voi varmistaa täyttämällä verkkolomakkeen huolella ja muistamalla liittää mukaan sekä projektipäiväkirjan että projektiluomuksen esittelyn (lyhyt video, max 3min tai kuvakooste).

Jokainen festareille pääsevä tiimi saa tilaisuuden loistaa ja esitellä omaa projektiaan asiantuntijoista koostuvalle raadille. Festareiden ansioituneimpia tiimejä palkitaan.  

Arviointiin vaikuttaa:

  • prosessi, joka välittyy projektipäiväkirjoista 
  • projektiluomus
  • projektiluomuksen esittely 

Prosessin osalta arvioidaan tiimin yhteistyökykyä, innostuneen hengen välittymistä sekä lasten ja nuorten omaa aktiivisuutta projektin eri vaiheissa.

Luomuksen arvioinnissa painotetaan luovuuttaa, kekseliäisyyttä ja soveltuvuutta käyttötarkoitukseensa sekä linkitystä StarT-teemaan ja LUMA-aineisiin.

Luomuksen esittelyn osalta painotetaan lasten ja nuorten luomuksen esittelyä festareilla SEKÄ luomuksesta tehtyä videota/kuvakoostetta. Visuaalisen esittelyn osalta painotetaan lasten ja nuorten oman panoksen näkymistä esittelyvideon/kuvakoosteen suunnittelussa ja toteutuksessa. Kekseliäät keinot tuoda esiin luomuksen ominaisuuksia ja sovelluskohteita ovat painottuneena.  Festareilla tapahtuvan luomuksen esittelyn osalta painotetaan mm. tiimistä itsestään välittyvää innostuneisuutta, kykyä vastata tuomareiden kysymyksiin sekä tiimin yhteistyötaitoja. 

 

*Oppimisyhteisöjen hyvien käytänteiden arviointi*

Hyvien käytänteiden osalta arvioinnissa kiinnitetään huomiota OPS-yhteyteen, yhteisöllisyyteen, yhteistyöhön muiden opettajien tai tahojen kanssa ja innovatiivisiin keinoihin toteuttaa projekteja tai ilmiöpohjaista oppimista. 

Hyvien käytänteiden osalta verkkolomake koostuu käytänteen kirjallisesta kuvauksesta sekä visuaalisesta kuvauksesta (esimerkiksi StarT-päivästä), joko kuvakoosteena tai lyhyenä videona (max 3 min).

Festareilla arvioidaan hyvistä käytännöistä edellä kuvattujen kriteerien lisäksi esityksestä/työpajasta välittyvää innostusta sekä esityksen selkeyttä. Lisäksi arvostetaan oman käytänteen kuvailemista niin, että se on sovellettavissa myös muihin oppimisyhteisöihin.

 

2. Kansallinen ja kansainvälinen StarT (StarT-gaala): Arviointikriteerit

Kansallisessa/kansainvälisessä StarT-sarjassa arviointi tapahtuu verkkolomakkeen perusteella asiantuntijoista koostuvan kansallisen tuomariston ja StarT-tiimin toimesta.

Vain osallistumalla kansalliseen/kansainväliseen StarT-sarjaan on lasten ja nuorten tähtitiimeillä ja oppimisyhteisöillä mahdollisuus edetä StarT-gaalaan, jossa palkitaan koko kauden ansioituneimpia projekteja tehneitä tähtitiimejä sekä parhaimpia käytänteitä ehdottaneita oppimisyhteisöjä.

Arviointikriteerit ovat samat kuin StarT-festivaaleille yhtä poikkeusta lukuunottamatta: kansallisessa/kansainvälisessä sarjassa on visuaalinen esittely niin projektien kuin hyvien käytänteiden osalta on tehtävä videomuodossa (max 3min). Lisäksi mikäli video sisältää suomenkielistä puhetta on videoon lisättävä aihetta avaava englanninkielinen tekstitys.

Videovaatimus johtuu siitä, että kaikki kansalliseen/kansainväliseen sarjaan osallistuvat projektit ja hyvät käytänteet tullaan lataamaan StarTin YouTube-kanavalle yleisöäänestystä varten. Lisäksi kauden ansioituneimpia projekteja sekä parhaimpia käytänteitä tullaan jakamaan seuraavalla kaudella osallistuville vinkiksi StarTin nettisivujen kautta.