Palkintasarjat

StarTissa palkitaan projekteja tehneitä lasten ja nuorten tähtitiimejä sekä oppimisyhteisöjä eli kouluja, päiväkoteja, harrastusryhmiä tms. hyvistä käytänteistä oppimisen tukemiseen.

Palkinnot

StarT-ohjelmaan osallistuvia palkitsevat lukuisat yhteistyökumppanimme, joita ilman StarT ei olisi mahdollinen.  Palkinnot ovat kunniamainintoja, elämyksiä, tavarapalkintoja, lahjakortteja ja rahapalkintoja.  Näitä palkintoja jaetaan kaikissa kevään tapahtumissamme niin alueellisilla StarT-festareilla, kansallisessa virtuaalitapahtumassa kuin StarT-gaalassa, joka on sekä kansallisen että kansainvälisen StarT-toiminnan huipentuma. 

Kannustuspalkinnot 2021

Alueelliset StarT-festarit ovat itsessään jo elämys. Ne ovat messujen kaltaisia tiede- ja teknologiatapahtumia, joissa keskiössä on oppimisen ilon jakaminen. Lisäksi festariosallistujille jaetaan vaihtelevia elämyksiä, lahjakortteja, tavara- tai rahapalkintoja alueellisten yhteistyökumppanien toimesta.
Alueellisten yhteistyökumppanien lisäksi StarT-osallistujille kannustuspalkintoja jakavat seuraavat yhteistyökumppanimme:

 • URSA lahjoittaa yhteensä 10 Tähdet ja avaruus -lehden vuosikertaa StarTiin osallistuneille oppimisyhteisöille
 • Suomen Luokanopettajat ry palkitsee leffalippupaketilla yhden lasten projektitiimin sekä lahjoittaa tiimin opettajalle Luokanopettajan päiväkirjan tulevalle lukuvuodelle.  

Kansalliset parhaat 2021

Kansallinen paras 2021 -tunnustus (kunniakirja) jaetaan kymmenelle lasten ja nuorten tiimille (ohjaajineen) ansiokkaasta projektityöstä sekä viidelle oppimisyhteisölle (tai opettajalle) hyvästä opetuskäytänteestä. 

Projektitiimit:

 • Kansallisesti ansioituneimpien nuorten tiimien joukosta valitaan Suomen edustaja kansainväliseen CASTIC 2021-tiedekilpailuun (HUOM. edellytys osallistuminen kansainväliseen StarT-kilpailuun / englanninkielellä). 
 • Kansallinen paras Liikkuva lelu! –projektitiimi palkitaan matkalla Italiaan tiedeleirille toukokuussa 2021. Palkintomatka järjestetään yhteistyössä italialaisen EUREKA!-kilpailun kanssa.
 • Tilastokeskus lahjoittaa kaksi nimikkostipendiä ansiokkaasti tilastollisia menetelmiä ja aineistoja hyödyntäneille projektitiimeille
  • yhden 200 euron arvoisen nimikkostipendin lasten projektitiimille ja tiimin vetäjälle
  • yhden 500 euron arvoisen nimikkostipendin nuorten projektitiimille ja tiimin vetäjälle

Hyvät käytänteet:

 • Kansallisesti parhaasta käytänteestä palkittujen matka- ja majoituskustannukset StarT-gaalaan ja valtakunnallisille LUMA-päiville maksetaan. Kulut katetaan enintään 2hlö/yhteisö niin, että on mahdollista osallistua yhdeksi päiväksi LUMA-päiville. 
 • Kansallisten parhaiden käytänteiden joukosta valitaan Suomen edustajat Science on Stage 2022 -festivaaleille, jotka järjestetään Prahassa maaliskuussa 2022. (HUOM. edellytys osallistuminen kansainväliseen StarT-kilpailuun / englanninkielellä).

Vuoden 2021 matkapalkintojen toteutuminen riippuu pitkälti vallitsevasta koronatilanteesta. Näistä tiedotetaan erikseen.

Kansainvälinen StarT-kilpailu 2021

Kansainvälinen Start-kilpailu huipentuu palkintojenjakotilaisuuteen StarT-gaalaan kesäkuussa 2021. Gaalassa jaetaan:

 • International LUMA StarT Award -tunnustuspalkinto (3kpl) kansainvälisesti parhaalle lasten/nuorten tiimille projektistaan
 • International LUMA StarT Education Award -tunnustuspalkinto (3kpl) kansainvälisesti parhaalle oppimisyhteisölle hyvästä opetuskäytänteestään
 • Gaalassa palkittavien matka- ja majoituskustannuksia tuetaan
 • Kunniamaininta myös aktiivisimmalle StarT-toimintaa tukeneelle vapaaehtoiselle (StarT-lähettiläälle).

Kansainvälisen StarT-kilpailun pääpalkinto on matka Suomeen sisältäen osallistumisen StarT-gaalaan sekä innostavaa LUMA-aineiden oppimiseen ja opetukseen painottuvaa ohjelmaa. 

Lisäksi kansainväliseen StarT-kilpailuun osallistuminen on edellytys, kun kansallisten osallistujien joukosta valitaan Suomen edustajia kansainvälisiin tiede- ja teknologiatapahtumiin (katso kansallisten palkintojen kohdalta tarkemmin).

Kaudella 2020 – 2021 kansallisia tai kansainvälisiä palkintoja lahjoittavat:

LUMA-keskus Suomi -verkosto
LUMA-keskus Suomi
Science on Stage Europe
Science on Stage
Tilastokeskuksen logo
Tilastokeskus
Tähtitieteellinen yhdistys URSA
Ursa
Suomen luokanopettajat
Eureka-kilpailun logo
Eureka! Funziona!