Oppimisyhteisön oma StarT-päivä

Kannustamme järjestämään pienen tai suuren StarT-päivän omassa oppimisyhteisössänne. Päivän tarkoitus on jakaa tekemisen iloa omassa oppimisyhteisössä sekä esimerkiksi lasten ja nuorten vanhemmille. Mikäli oppimisyhteisössänne on tehty enemmän projekteja on StarT-päivä oiva hetki valita parhaat projektit, jotka ilmoitatte ehdolle StarT-festivaaleille.

Esimerkiksi Espoon Niittykummun koulussa  toteutettiin marraskuussa 2018 oma Avaruusmessu, jossa esiteltiin oppilaiden toteuttamia avaruusaiheisia StarT-projekteja.

StarT-päivän toteutus

StarT-päivän voi toteuttaa omalla tavallaan ja omaan toimintaan sopivalla hetkellä. Sen voi mainiosti kirjata oman koulun tai päiväkodin opetussuunnitelmiin jokavuotiseksi tapahtumaksi.

StarT-päivä voi olla esimerkiksi:

  • Osa LUMA-viikon tapahtumia (kansallisesti nostetaan esille meille #startluma tunnisteella jaettuja kuvia ja videoita )
  • Oma itsenäinen tapahtuma
  • Osa jotain muuta oppimisyhteisön olemassa olevaa tapahtumaa
  • Koko kunnan yhteinen StarT-tapahtumapäivä
  • Välituntitempaus

Mallit

Mallit toimivat suuntaa-antavana kokonaisuuksina, joissa tärkeimmät piirteet, kuten vanhempien ja yritysten osallistaminen, tutkimuksellinen opiskelu, yhteisöllisyys ja oppilaskeskeisyys ovat läsnä. Jokainen StarT-tapahtuma on omanlaisensa ja opetuksen ammattilaisena, sinulla on vapaus räätälöidä juuri oman visiosi!

Esittelemme mallit mielekkäinä kokonaisuuksina:

  • Malli yksi: lyhyempi tapahtuma  “StarT-tuokio”. Lue lisää täältä.
  • Malli kaksi: yhteisöllinen “StarT-päivä”. (tulossa linkki)

Tule mukaan, kysy ja jaa

LUMA-lähettiläitä voi pyytää avuksi StarT-päivän järjestelyihin ottamalla yhteyttä alueellisiin LUMA-keskuksiin (yhteystiedot). Lisäksi viime kauden parhaimmista käytänteistä (lue lisää) löytyy myös vinkkejä siihen, miten muualla StarTia ja StarT-päiviä on toteutettu.

StarT-päivät ovat opetuksen asiantuntijoiden toimintaa Suomessa ja maailmalla. Jos siis innostuit ja haluat mukaan, niin toivotamme sinut tervetulleeksi jakamaan hyvän käytänteesi tai projektin LUMA-järjestölle ja meille. Muistathan mainita mahdollisuudesta kollegoillesi ja muille kiinnostuneille! Yhdessä olemme enemmän.

Jakakaa iloanne meille ja muille sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #startluma ja käyttäjätunnisteella @lumasuomi 

Inspiraatioksi

StarT-päivän suunniteluun löydät sivustoltamme malleja ja aikaisempia esimerkkejä toiminnasta tästä linkistä (tulossa pian). Lisäksi voit tutustua palkittuihin töihin StarT-toiminnasta, kuten reportaasit Kulosaaren lukion Science Exposta sekä avaruuspäivästä Niittykummun koulussa valoittavat.