Jakakaa oppimisen iloa – järjestäkää oma StarT-päivä

Kannustamme järjestämään pienen tai suuren StarT-päivän omassa oppimisyhteisössänne. Päivän tarkoitus on jakaa tekemisen iloa omassa oppimisyhteisössä sekä esimerkiksi lasten ja nuorten vanhemmille. Mikäli oppimisyhteisössänne on tehty enemmän projekteja on StarT-päivä oiva hetki valita parhaat projektit, jotka ilmoitatte ehdolle StarT-festareille.

Esimerkiksi Espoon Niittykummun koulussa  toteutettiin marraskuussa 2018 oma Avaruusmessu, jossa esiteltiin oppilaiden toteuttamia avaruusaiheisia StarT-projekteja. Vastaava messumainen Science Expo toteutettiin Kulosaaren yhteiskoulussa.

StarT-päivän toteutus

StarT-päivän voi toteuttaa omalla tavallaan ja omaan toimintaan sopivalla hetkellä. Sen voi mainiosti kirjata oman koulun tai päiväkodin opetussuunnitelmiin jokavuotiseksi tapahtumaksi.

StarT-päivä voi olla esimerkiksi:

  • Osa LUMA-viikon tapahtumia (kansallisesti nostetaan esille meille #startluma tunnisteella jaettuja kuvia ja videoita )
  • Oma itsenäinen tapahtuma
  • Osa jotain muuta oppimisyhteisön olemassa olevaa tapahtumaa
  • Koko kunnan yhteinen StarT-tapahtumapäivä
  • Välituntitempaus

Esimerkkimalleja StarT-päivän toteuttamiseen

Mallit toimivat suuntaa-antavana kokonaisuuksina, joissa tärkeimmät piirteet, kuten vanhempien ja yritysten osallistaminen, tutkimuksellinen opiskelu, yhteisöllisyys ja oppilaskeskeisyys ovat läsnä. Jokainen StarT-tapahtuma on omanlaisensa ja opetuksen ammattilaisina voitte omassa yhteisössänne räätälöidä juuri omanlaisenne toteutuksen!

  1. Malli: lyhyempi tapahtuma  ”StarT-tuokio”.
  2. Malli: yhteisöllinen päivän tai puolen päivän tapahtuma ”StarT-päivä”.

Kysy tukea ja jaa ideoita

LUMA-keskus Suomi -verkoston motto on ”yhdessä olemme enemmän”. Verkosto tarjoaa tukea StarTin ja StarT-päivien toteuttamiseen. Ottamalla yhteyttä alueellisiin LUMA-keskuksiin (yhteystiedot) voit kysyä mm. ideoita työpajoihin, tarvikkeita ja materiaaleja lainaksi sekä avuksi StarT-päivänne järjestelyihin LUMA-lähettiläitä. Alueellisesti tukimahdollisuudet vaihtelevat, mutta aina pyritään auttamaan.

StarT-ohjelmassa kannustamme myös jakamaan ideoita.  Viime kauden parhaimmista käytänteistä (lue lisää) löytyy esimerkiksi vinkkejä siihen, miten projektioppimista tai monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja myös StarT-päiviä on toteutettu eri oppimisyhteisöissä.

StarT-päivät ovat opetuksen asiantuntijoiden toimintaa Suomessa ja maailmalla. Onko sinulla hyvä idea ja toimiva idea StarT-päivien toteuttamiseen?  Toivotamme sinut tervetulleeksi jakamaan ideasi niin kansalliselle kuin kansainväliselle StarT-yhteisölle. Muistathan mainita mahdollisuudesta kollegoillesi ja muille kiinnostuneille. Yhdessä olemme enemmän!

Toivomme myös, että jaatte tekemisen ja oppimisen iloanne meille ja muille sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #startluma ja käyttäjätunnisteella @lumasuomi