Piirustushiilen valmistaminen

(oppilaat n. 7-12v)
Tavoite: tutkia ja kokeilla onnistuuko piirustushiilen valmistaminen oppilaiden kanssa.

Teimme tutkimuksen Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulussa, LUMA-yhdistelmäryhmässä jossa oppilaat ovat 8-10 vuotiaita ja ryhmässä toimii kaksi opettajaa (yhteisopettajuus). Viikottaisen oppituntimme kesto on vain 1,5h joten etukäteisvalmisteluna opettaja oli kerännyt pajun ja lepän oksia, joista katkoimme n. 15cm mittaisia pätkiä oksasaksilla. Kerätyt oksat olivat n. sormen paksuisia. Oppilaat kuorivat tuoreiden oksien pinnasta kuoren pois puukolla veistäen. Puukon käyttö oli osalle oppilaista ennestään vierasta joten kävimme läpi veistämisen turvallisuuden. Kannellinen metallirasia täytettiin kuorituilla oksilla, jotka asetettiin rasiaan pystysuunnassa. Valmiita poltettavia oksia oli siis runsaasti, jotta oksat pysyivät tiivisti rasiassa. Käyttämämme rasian mitat korkeus ja halkaisija n. 12cm.

Seuraavalla viikolla vierailimme läheisen päiväkodin kodalla jotta pääsimme hiiltämään oksat avotulessa. Sytytimme nuotion ja asetimme kannellisen metallirasian palavien puiden keskelle, nuotion pohjalle kansipuoli alaspäin. Metallirasiaksi soveltuu mm. säilykepurkki joka asetetaan nuotioon ennen tulen sytyttämistä ylösalaisin ja nuotion sammuttua valmiit hiilen pätkät kerätään talteen. Rasia on palavassa nuotiossa n. 1 tunnin ajan. Lisäsimme vähän puuta välillä. Nostimme kuuman rasian ulos jäähtymään metallisen tuhkalapion avulla.

Oppilasryhmä oli mukana kodalla ja he hiilen valmistuksen ajan tekivät märästä savesta puiden runkoihin metsän peikkoja, joille syntyi yksityiskohtia luonnonmateriaaleista. Jätimme jännittävän viestin päiväkodin lapsille, kun he seuraavana päivänä tulevat kodalle ja löytävät metsänpeikot. Nuotion äärellä toki söimme eväät ja paistoimme mm. vaahtokarkkeja.

Viikon päästä oppitunneilla pääsimme kokeilemaan valmistamiamme piirustushiiliä. Teimme synkkiä metsäaiheisia piirroksia värillisille papereille. Eri puulaatuisilla hiilillä ei huomattu olevan eroa piirtämisessä. Itse tehdystä hiilestä lähti helposti vahva musta väri, eikä hiili murentunut tai katkennut niin helposti kuin ohuehkot valmishiilet. Teimme myös hiilimaalia murskaamalla hiiltä morttelissa ihan pieneksi jauhoksi ja lisäsimme sekaan tipan vettä. Hiilimaalilla maalatut kohdat nousi tummuutensa vuoksi teoksissa hienosti esiin. Piirrokset kiinnitettiin paperiin lopuksi fiksatiivispraylla.

Huomasimme että erityisesti veistäminen puukolla oli oppilaiden mielestä jännittävää ja kiehtovaa. Myös arimmat oppilaat intoutuivat kokeilemaan. Työskentely ulkona ja nuotion läheisyydessä oli elämyksellistä. Piirustushiilten onnistuminen tuotti myös suunnatonta iloa ja piirtäminen tuntui olevan mukavampaa itse tehdyillä välineillä kuin valmiilla.

Tarvikkeet piirustushiilen valmistukseen:
Pajun ja/tai lepän oksia (myös muita puulajeja voi kokeilla!)
Puukkoja
Metallinen astia joko kannella tai ilman
Tulisija (nuotio, takka, saunan pesä)

VInkit ja neuvot hiilen valmistukseen saimme Pive Toivoselta (taiteilija, kuvataideopettaja) sekä tietoa puun tiivistymisestä hiileksi Helsingin yliopiston kemian laitokselta.

Perusopetuksessa tämä projekti yhdistäisi esim. kuvataiteen, kemian, teknisen työn ja biologian/alakoulun ympäristöopin. Meillä taiteen perusopetuksessa ei ole mahdollisuutta eri oppiaineiden yhdistämiseen.