Oppimisprojektit kouluissa ja päiväkodeissa

StarT-ohjelmassa toteutetaan ilmiöpohjaisia ja monialaisia projekteja sekä jaetaan oppimisen iloa ja hyviä opetuskäytänteitä yhteisöllisissä tapahtumissa. Projekteja toteutetaan omassa oppimisyhteisössä (koulut, päiväkodit, harrasteryhmät tai vaikka perheet) StarTin tuella. Sen lisäksi, että tuemme ja palkitsemme lapsia ja nuoria projektien toteuttamisessa, kannustamme myös opettajia ja kasvattajia jakamaan hyviä opetuskäytänteitään.

Osallistuminen on helppoa, sillä se ei vaadi ilmoittautumista. Voit aloittaa vaikka samantien oman projektikokonaisuuden suunnittelun hyödyntämällä jakamiemme ohjeita, esimerkkejä sekä materiaaleja.  

Lue lisää eri tavoista osallistua:

Ideoita oman projektin aloittamiseksi:

Miksi osallistua?

StarT-ohjelma tukee yhteisöllistä projektioppimista kouluissa. Parhaimmillaan projektioppiminen tarjoaa innostavan ja oppijalähtöisen tavan syventyä LUMA-aineisiin (luonnontieteet, matematiikka, ympäristöoppi ja teknologia) sekä tarjoaa samalla oppilaille mahdollisuuden opetella tulevaisuuden tärkeitä taitoja, joista on hyötyä kaikkialla. Lähestymistapamme perustuu tutkittuun tietoon ja kehitämme sitä jatkuvasti sopimaan paremmin eri oppimisyhteisöjen tarpeisiin.

Tällä videolla kuulet mitä projektioppiminen on ja miksi sitä kannattaa toteuttaa koulussa.

Kuinka ohjelmaan osallistutaan?

StarT-ohjelma on suunniteltu tukemaan oppimisyhteisöjen toimintaa koko lukuvuoden ajan elokuusta kesäkuuhun. Lukuvuoden aikana järjestetään erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia, koulutusta ja kilpailuja, joista jokainen voi valita juuri itselleen sopivat. Tapahtumia järjestävät niin LUMA-keskus Suomi -verkosto kuin yksittäiset LUMA-keskukset tai yhteistyökumppanimme. Tiedotamme tapahtumista sekä niihin osallistumisesta verkkosivuillamme sekä uutiskirjeemme kautta. Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla kaikista lukuvuoden tapahtumista!

Projektien toteutuksen lisäksi kannustamme järjestämään oman oppimisyhteisön StarT-päivän. StarT-päivän tarkoitus on jakaa tekemisen iloa omassa oppimisyhteisössä ja esimerkiksi myös lasten ja nuorten vanhemmille. Mikäli oppimisyhteisössänne on tehty enemmän projekteja on StarT-päivä oiva hetki valita parhaat projektit, jotka asetatte ehdolle StarT-festareille ja/tai StarT-kisaan.

Projektioppimisohjelman vuosikello

StarTissa ei ole sitovaa aikataulua, mutta helpottaaksemme oman toteutuksen suunnittelua olemme laatineet ohjeellisen aikataulun eli StarT vuosikellon. Vuosikellossa on mainittu StarT-projektien toteutuksessa muistettavat vaiheet sekä lukuvuotta rytmittävät päätapahtumat, joihin osallistuminen on vapaaehtoista. Omaa projektitoteutusta suunnitellessanne voitte soveltaa vuosikelloa juuri omien tarpeidenne mukaan, eikä toteutusta tietenkään tarvitse venyttää koko lukuvuodelle.

Vuosikello tarjoaa ohjeellisen aikataulun StarT-projektien toteuttamiselle
  • Alkusyksy on hyvä hetki suunnitteluun ja StarT-ohjelmaan tutustumiselle. Suunnittelun tueksi tarjoamme ideoita (tutustu materiaalipankkiimme ja aikaisempien vuosien projektien esittelyihin) ja koulutusta projektiopetukseen.  Tiedotamme myös tulevan kauden päätapahtumista.
  • Syyslukukausi on varattu projektien toteuttamiseen. Mikäli sinulla ilmenee kysymyksiä tai käytännön ongelmia, voit olla yhdessä oman alueesi LUMA-keskukseen ja kysyä mahdollisuutta esimerksiksi asiantuntijatukeen. Yhteystiedot löytyvät LUMA-keskus Suomen verkkosivuilta.
  • Kevätlukukausi on varattu omien töiden esittelylle ja yhteisöllisille tapahtumille. Tammi-helmikuussa järjestettävät LUMA-viikot ovat oiva hetki järjestää yhteisön oma StarT-päivä. Viikkojen aikana LUMA-verkosto yhteistyökumppaneineen järjestää myös monenlaista ohjelmaa. Alkuvuodesta aukeaa myös ilmoittautuminen StarT-kilpailuun. Keväisin alueelliset LUMA-keskukset järjestävät StarT-festareita oman alueensa kouluille ja päiväkodeille.
  • Kesäkuussa StarT-kausi huipentuu kansainväliseen StarT-gaalaan, jossa kansainvälisen kilpailun parhaat palkitaan