UKK – Usein Kysytyt Kysymykset

Mitä tarkoittaa oppimisyhteisö?
Yhteisö voi olla koulu, päiväkoti, perhe tai vaikka harrasteryhmä. Yhden yhteisön lapset ja nuoret voivat muodostaa useamman tiimin, joista jokainen työskentelee oman StarT-projektin parissa.

Miten saan LUMA-lähettilään avuksemme koululle?
Lähetä viestiä StarT-tiimille info@start.luma.fi tai suoraan oman alueesi LUMA-keskukseen. Kerro viestissä sinun ja koulun yhteystiedot, millaista ja milloin apua kaipaat sekä sen mistä teemasta teette projekteja, näin meidän on helpompi ehdottaa mahdollista lähettilästä avuksi. Alueellisesti mahdollisuutemme tarjota lähettiläitä vaihtelee.

Ilmoittautumiseen liittyvät kysymykset

Milloin voi ilmoittaa projekti ja/tai hyvän käytänteen tiedot ja osallistua StarT-festareille/-kilpailuun?
Varsinainen haku StarTin tapahtumiin aukeaa loppuvuodesta (1.12.2020). Tätä ennen voi itsensä ja oman oppimisyhteisön ilmoittaa mukaan StarT-kaudelle (toukokuusta alkaen). Ilmoittautuneille osaamme tarjota lisätukea ja muistutamme mm. hakupäivistä. Lisäksi kannustamme tilaamaan StarT-uutiskirjeen, jonka kautta tiedotamme ajankohtaisista asioista 3-4 kertaa lukukaudessa.

Jos on ilmoittautunut StarTiin ennen varsinaista hakuaikaa, niin pitääkö hakulomaketta enää täyttää?
Kyllä, sillä muuten emme tiedä mihin haluatte osallistua. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kerrotte meille toteuttamienne projektien ja/tai hyvän käytänteen tietoja ja ilmoitatte osallistutteko esim.  StarT-festareille vai asetutteko kenties ehdolle kansalliseksi parhaaksi/kansainväliseen kilpailuun.
HUOM: koko verkkolomaketta ei tarvitse täyttää uudelleen, vaan ainoastaan täydentää tietoja (sähköpostiin tulleen vahvistusviestin sisältämän ”ryhmän avoin ilmoittautuminen” -linkin kautta).

Olen hävittänyt ilmoittautumisen yhteydessä saamani vahvistusviestin linkkeineen, mitä teen?
Ei hätää, pyydä linkit uudelleen lähettämällä sähköpostia info@start.luma.fi

Hakulomakkeella ei kysytä projekti tai käytännetietoja, mitä teen?
Todennäköisesti olet ruksannut hakulomakkeelta osallistumisvaihtoehdoksi vain StarT-festarin. Vain festareille osallistuvilta kysytään lomakkeella vain perustietoja. Ideana on, että projektit ja käytänteet esitellään alueellisilla festareilla.
Jos haluat jakaa projektit/käytänteen laajemmin kaikille StarT-oppimisyhteisöille on osallistumisvaihtoehdoista ruksattava myös kansallinen kilpailu. Näin tehdessä lomakkeelle avautuu lisäkysymyksiä, joiden avulla voit kertoa kattavasti toteuttamistanne projekteista ja/tai hyvästä opetuskäytänteestäsi.

Kuinka voin linkittää videon lomakkeelle?
Suosittelemme käyttämään YouTube-palvelua, sillä yleisöäänestys (Kansalliset parhaat ja kansainvälinen kilpailu) järjestetään StarTin YouTube-kanavalla.  Videon ehdoton maksimipituus on 3 minuuttia. Huomioittehan myös tekijänoikeudet ja julkaisuluvat esim. valitessanne musiikkia ja kuvia videoonne.
Halutessanne, voitte ladata videot YouTubeen piilotettuina. Tämä tarkoittaa sitä, että vain ne tahot, joille olette jakaneet linkin näkevät videon. Toisin sanoen piilotettu video ei näy YouTuben hakutuloksissa eikä muissa julkisissa osioissa.
Voit halutessasi myös käyttää muita palveluita kuin YouTube. Tällöin lataa videosi kyseiseen palveluun ja jaa vastaavasti linkki (URL) verkkolomakkeelle. Jos näiden ohjeiden seuraaminen ei vastaa kysymyksiisi, olethan meihin yhteydessä (info@start.luma.fi).

Kuinka lataan videon YouTubeen piilotettuna?
Kirjaudu sisään YouTube-kanavallesi. Jos sinulla ei ole YouTube-tiliä (kanavaa), luo sellainen. Ohjeita löytyy mm. täältä. Kun olet kirjautunut sisään, saat ladattua videon kanavalle lataa-painikkeella. Valitse ladattava tiedosto, ja muuta yksityisyys julkisesta piilotetuksi.
Muista antaa videollesi kuvaava otsikko, esimerkiksi oppimisyhteisön nimi sekä projektin tai käytänteen nimi (”Mallilan tiedekerhon Avaruutta ihmettelemässä -käytänne”).
Tallenna muutokset, jos ne eivät tallennu automaattisesti.
Kopioi videon URL (linkki) itsellesi talteen ja liitä StarT lomakkeelle pyydettyyn kohtaan.

StarT-festareille ja/tai -kilpailuun osallistumisesta kysyttyä

Voiko oppilas osallistua useammalla projektilla tapahtumaan?
Ei. Yksi oppilas voi ilmoittautua vain yhteen tiimiin, ja yksi tiimi saa ilmoittaa vain yhden projektin tapahtumaan. Huomioittehan kuitenkin, että festarit ja kilpailu ovat toisistaan erillisiä tapahtumia. Siten oppilas voi ilmoittautua yhdessä projektitiimissä festareille ja toisessa kilpailuun.

Voiko yhdestä oppimisyhteisöstä ilmoittaa mukaan useamman projektitiimin?
Voi.

Voiko lapsi/nuori osallistua yksin tekemällään projektilla?
Ei. StarTissa keskeistä on yhdessä tekeminen ja siten projektit tulee tehdä vähintään kahden hengen tiimeissä.

Miten ikätasot huomioidaan projektien arvioinnissa?
Lasten (varhaiskasvatus ja alakoulu) taso arvioidaan sarjan sisällä omana ryhmänään, nuorten (yläkoulu ja toinen aste) omanaan. Eri ikätasojen yhteiset tiimit ovat sallittuja; tällöin ratkaisee osallistujien keskimääräinen ikä (riippuen projektin luonteesta).Arvioidessaan projekteja StarT-tuomaristo noudattaa arviointikriteereitä ottaen huomioon osallistujien ikätason. Esimerkiksi opettajan tuki voi olla suurempaa lapsilla (varhaiskasvatus ja ala-aste) kuin nuorilla (yläaste ja lukio). Tuomaristo tarkastelee lasten (varhaiskasvatus ja ala-aste) ja nuorten (yläaste ja lukio) projekteja verraten niitä aina saman ikäryhmän muihin projekteihin, jotta projektien arviointi on tasapuolista ja mahdollisimman monipuolinen otos pääsee jatkamaan.