UKK – Usein Kysytyt Kysymykset

Mitä tarkoittaa oppimisyhteisö?
Yhteisö voi olla koulu, päiväkoti, perhe tai vaikka harrasteryhmä. Yhden yhteisön lapset ja nuoret voivat muodostaa useamman tiimin, joista jokainen työskentelee oman StarT-projektin parissa.

Miten saan LUMA-lähettilään avuksemme koululle?
Lähetä viestiä StarT-tiimille info@start.luma.fi tai suoraan oman alueesi LUMA-keskukseen. Kerro viestissä sinun ja koulun yhteystiedot, millaista ja milloin apua kaipaat sekä sen mistä teemasta teette projekteja, näin meidän on helpompi ehdottaa mahdollista lähettilästä avuksi. Alueellisesti mahdollisuutemme tarjota lähettiläitä vaihtelee.

Ilmoittautumiseen liittyvät kysymykset

Milloin voi ilmoittaa projekti ja/tai hyvän käytänteen tiedot ja osallistua StarT-festareille/-kilpailuun?
Varsinainen ilmoittautumislomake aukeaa marraskuun aikana. Ennen kauden alkua (1.5. – 15.9.2019) voi ennakkoilmoittaa oman oppimisyhteisön mukaan. Ennakkoilmoittautuneille osaamme antaa lisätukea. Lisäksi kannustamme tilaamaan StarT-uutiskirjeen, jonka kautta tiedotamme ajankohtaisista asioista 3-4 kertaa lukukaudessa.

Jos on ilmoittautunut ennakkoon, niin pitääkö sen jälkeen tehdä enää varsinaista ilmoittautumista?
Kyllä, sillä muuten emme tiedä mihin haluatte osallistua. Lisäksi tarvitsemme projektien ja/tai hyvän käytänteen tiedot mahdollista esikarsintaa varten.
HUOM: koko lomaketta ei tarvitse täyttää uudelleen, vaan ainoastaan täydentää tiedot (sähköpostiin tulleen linkin kautta).

Olen hävittänyt ennakkoilmoittautumisen yhteydessä saamani vahvistusviestin linkkeineen, mitä teen?
Ei hätää, pyydä linkit uudelleen lähettämällä sähköpostia info@start.luma.fi

StarT-festareille ja/tai -kilpailuun osallistumisesta kysyttyä

 • Voiko oppilas osallistua useammalla projektilla?
  Ei. Yksi oppilas voi ilmoittautua vain yhteen tiimiin, ja yksi tiimi saa ilmoittaa vain yhden projektin.
 • Voiko yhdestä oppimisyhteisöstä ilmoittaa mukaan useamman projektitiimin?
  Voi.
 • Voiko lapsi/nuori osallistua yksin tekemällään projektilla?
  Ei. StarTissa keskeistä on yhdessä tekeminen ja siten projektit tulee tehdä vähintään kahden hengen tiimeissä.
 • Miten ikätasot huomioidaan projektien arvioinnissa?
  Lasten (varhaiskasvatus ja alakoulu) taso arvioidaan sarjan sisällä omana ryhmänään, nuorten (yläkoulu ja toinen aste) omanaan. Eri ikätasojen yhteiset tiimit ovat sallittuja; tällöin ratkaisee osallistujien keskimääräinen ikä (riippuen projektin luonteesta).Arvioidessaan projekteja StarT-tuomaristo noudattaa arviointikriteereitä ottaen huomioon osallistujien ikätason. Esimerkiksi opettajan tuki voi olla suurempaa lapsilla (varhaiskasvatus ja ala-aste) kuin nuorilla (yläaste ja lukio). Tuomaristo tarkastelee lasten (varhaiskasvatus ja ala-aste) ja nuorten (yläaste ja lukio) projekteja verraten niitä aina saman ikäryhmän muihin projekteihin, jotta projektien arviointi on tasapuolista ja mahdollisimman monipuolinen otos pääsee jatkamaan.