Tutkivaa ja innostavaa tekemistä syyslomalle!

Syksyisiä lehtiä.

Syysloma alkoi eikä tekemistä oikein tunnu löytyvän? Käy katsomassa StarTin ja LUMA-keskusten puuhavinkit! Jokaiselle löytyy varmasti jotakin mielenkiintoista tehtävää ja pohdittavaa. Sukella siis tieteen ihmetyttävään maailmaan.

1. Kulje StarT-tiedepolku tai toteuta oma tiedepolkusi

Tiedepolulla suoritetaan erilaisia rasteja, jotka käsittelevät erilaisten tieteenalojen ilmiöitä. Kullakin rastilla pääsee itse tekemään ja kokeilemaan. Osaisitko esimerkiksi arvata, mitä Möbiuksen nauhalle tapahtuu, kun piirrät siihen yhtenäistä viivaa? Täältä löydät valmiin StarT-tiedepolun sekä linkkejä ja vinkkejä siihen, kuinka voitte itse toteuttaa oman tiedepolkunne esimerkiksi perheen kesken. Ehkä omat rastinne on sijoiteltu kotinne eri huoneisiin ja veteen liittyvät kokeet tehdään kylpyhuoneessa?

2. Kokeile StarT GoEdu! -tiedekerhoa virtuaalisesti

StarT GoEdu! -tiedekerhossa pääset missä ja milloin vain kokeilemaan ja tutustumaan erilaisiin tutkimusteemoihin kuten tähtiin ja avaruuteen, luontoon ja ympäristöön sekä hyvinvointiin ja terveyteen. Kerho koostuu kuudesta videosta, joissa Jenni ja Kroko Konkari johdattavat päivän aiheeseen ja ohjaavat tekemään omia tutkimuksia. Syyslomaviikkojen aikana voit myös käydä kommentoimassa tiedekerhon vuorovaikutteiselle Padlet-sivulle omista tutkimuksistasi ja havainnoistasi! Syyslomien aikana seinää seuraa StarTin tutkimusavustaja Eeva ja hän vastaa myös mahdollisiin kysymyksiin.

Kerho on suunnattu erityisesti 3.-7.-luokkalaisille, mutta muutkin voivat mieluusti osallistua. Löydät StarT GoEdu! -tiedekerhon täältä.

3. Osallistu ZAU-tiedekerhoihin

LUMA-keskus Suomen järjestämä ZAU-tiedekerho alkaa 18.10. Kerho innostaa syventymään matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian pariin. Käy tutustumassa kerhon toimintaan ja osallistu viikoittaisiin tiedekerhokertoihin myös syysloman jälkeen. Voit tutustua ZAU-tiedekerhoon täältä.

4. Osallistu Nord StarT -ilmastonmuutoskilpailuun tai StarT-kilpailuun

StarTissa eri tieteenalat yhdistyvät ja niiden kautta voi tutkia erilaisia laajoja kysymyksiä. Millainen olisi vaikkapa kaikin puolin paras talo? Minkä muotoinen se olisi ja montako kerrosta siinä olisi? Käytettäisiinkö talossa uusiutuvaa energiaa ja voisiko osan energiasta tuottaa kuntopyörää polkemalla? Millaiset seinät talossa pitäisi olla, jotta äänet eivät kuulu huoneesta toiseen? Jo näin nopeasti yhteen laajaan kysymykseen on yhdistetty kestävää kehitystä, fysiikkaa ja matematiikkaa. Etsi tietoa jostakin itse valitsemastasi aiheesta, pohdi ja kokeile yhdessä. Jos oikein innostutte toteuttamaan projektianne esimerkiksi kaveriporukan tai perheen kesken, voitte osallistua työllänne Nord StarT -ilmastonmuutoskilpailuun nyt ja/tai vuoden 2022 alussa StarT-kilpailuun ilmoittautumalla mukaan. Mahtavat palkinnot varmasti houkuttelevat!