Nuoret esittelevät projektiaan

StarTin virtuaaliviikko

Tervetuloa StarTin virtuaaliviikolle! Maksuton ja kaikille avoin virtuaalinen tiede- ja teknologiatapahtuma tarjoaa innostavia työpajoja lapsille ja nuorille sekä uusia ideoita opettajille eheyttävän ja monialaisen opetuksen toteuttamiseen LUMA-aineiden parissa.

Virtuaaliviikkoja vietetään 12.4.–16.4. Ohjelmaa on tarjolla varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Luvassa mm. lasten tiedetuokioita tutkijan opastamana, pakopeli 10–12 -vuotiaille, opettajille VESO-päiväkoulutus projektioppimisesta sekä StarT-ohjelman kansallisten palkintojenjako. 

Kaikki ohjelma, nimenkin mukaisesti, on virtuaalista ja näin ollen osallistuminen on mahdollista mistä tahansa. Tervetuloa mukaan joka niemestä ja notkosta!

Tästä pääset virtuaaliviikolle! Ilmoittautuminen tapahtuu samalla sivulla.

Facebook-tapahtuma

Ilmoittautuminen

Virtuaaliviikon tapahtumiin osallistuminen vaatii ilmoittautumista, jonka voit tehdä vaikka heti!
Ilmoittautuminen tapahtuu virtuaaliviikon tapahtumasivulla.
 
Klikkaa sivulta punaista painiketta ”Ilmoittaudu”, jonka takaa valitaan ”liput”. Verkkosivu avaa ostoskorinäkymän, jossa kysymme tietoja osallistujista. Ns. lippu on maksuton ilmoittautumisesi. Jokaisen osallistujan tulee lisäksi luoda käyttäjätili LIVETOn alustalle osallistuakseen.
 

Osallistuminen

Virtuaaliviikon tapahtumiin osallistutaan samalta verkkosivulta: LIVETO-alustalta. Tämä sivusto toimii kuin ”virtuaalinen messukeskus”, kaikki tapahtuma on saman katon alla. Osallistuaksesi virtuaaliviikon tapahtumiin, tulee sinun rekisteröityä LIVETO-alustalle. Jokainen osallistuja rekisteröityy alustalle erikseen.

Virtuaaliviikon aikataulu

09.00 — 10.00                   
Tervetuloa virtuaaliviikolle (kaikille kiinnostuneille)

Tule mukaan julistamaan Lapin StarT-festarit alkaneeksi. Tapahtuma nivoutuu yhteen StarT-virtuaaliviikon kanssa. Aloitetaan lappilaisten StarT-projektien yleisöäänestys sekä jännitetään aluekilpailun tuomarien päätöksiä alueellisesta StarT-kilpailusta. www.ulapland.fi/lapinstart2021

10.00 — 11.00                   
Lennokki-työpaja (alakoululaiset)

Pajassa käydään lennokkien fysiikkaa ja opetellaan taittelemaan erilaisia lennokkeja, jonka jälkeen niillä voidaan kisata. Tarvitset vain A4-paperiarkkeja sekä klemmareita.

15.00 — 16.00                   
StarT-virtuaaliviikon avajaiset (kaikille kiinnostuneille)

Suorassa verkkolähetyksessä LUMA-keskus Suomen johtaja professori Maija Aksela avaa virtuaaliviikon. Viikosta ja sen ohjelmasta kertomassa StarT-tiimi. Avajaisten tallenteet jäävät jälkikäteen katsottavaksi jokaisesta puheesta erikseen. 

17.00 — 18.00                   
Pakopelit opetuksessa (luokanopettajille)

Miten pakopelejä voi hyödyntää LUMA- aineiden opetuksessa? Tarvitseeko opettajan olla pakopelien pelaamisen konkari? Miten paljon aikaa ja vaivaa pakopelien soveltaminen opetuksessa tarvitsee? Pajassa esitellään ideoita sekä käytännön esimerkkejä erilaisten ongelmanratkaisukeinojen ja -tehtävien käyttämisestä opetuksessa. Esiteltävät tehtävät ja ideat ovat sovellettavissa kaikille alakoulun luokille kaikkiin oppiaineisiin.

09.15 — 10.00                   
Villit varaukset! -virtuaalinen tiedetyöpaja 3.–6.-luokkalaisille

Vietä luokkasi kanssa hauska oppitunti tiedekokeita tehden! Villit varaukset -tiedelähetyksessä tutkitaan hankaussähköä ja rakennetaan omat elektroskoopit!  Tarvitset vain yksinkertaisia tarvikkeita sekä mahdollisuuden heijastaa tietokoneen näyttö koko luokalle. Nappaa tarvikelista talteen ja tule koko luokan kanssa tutkimaan sähkövarauksia! Lisätietoja ja tarvikelista: https://sites.utu.fi/luma/villit-varaukset-tiedetyopaja/

10.00 — 11.30                   
StarT-festarit Lappeenranta

Tule seuraamaan suoraa lähetystä Lappeenrannasta. Luvassa on alueen parhaiden projektien esittelyitä, ansioituneimpien projektien palkitsemista sekä festaristudiona toimivan uuden tiedeluokan esittely!

13.00 — 14.00                   
Pelinkehitys tutuksi 3.-6. lk

Työpajassa käydään läpi pelinkehityksen osa-alueita ja opitaan, mistä löytyy pelinkehitysohjeita ja -työvälineitä. Lisäksi suunnitellaan minipeli. Paja tutustuttaa pelien suunnitteluun, grafiikoiden tekemiseen, ääniin ja ohjelmointiin. 
Työvälineenä esitellään Unity-pelimoottori ja sen playground-lisäosa.

14.00 — 15.00                   
Pelinkehitys tutuksi 7.-9. lk

Työpajassa käydään läpi pelinkehityksen osa-alueita ja opitaan, mistä löytyy pelinkehitysohjeita ja -työvälineitä. Lisäksi suunnitellaan minipeli. Paja tutustuttaa pelien suunnitteluun, grafiikoiden tekemiseen, ääniin ja ohjelmointiin. 
Työvälineenä esitellään Unity-pelimoottori ja sen playground-lisäosa.

14.00 — 15.00                   
Evoluutiopajat – luonnontieteen ja taiteen työkaluja luonnon vuorovaikutussuhteiden opettamiseen

Miksi leppäkerttu on punamusta ja miksi jotkut perhosen toukat esittävät linnunkakkaa? Mihin lupiinin tai supikoiran menestys perustuu? Miten evoluutio liittyy tähän kaikkeen ja miten luonnonvuorovaikutussuhteita ja evoluutiota voisi havainnollistaa omille oppilaille? Evoluutiopajoissa yhdistetään tieteen, taiteen, pelillistämisen ja kehollisen oppimisen keinoja luonnonvuorovaikutussuhteiden ja evoluution opettamisessa peruskoulussa ja lukio-opetuksessa.  Evoluutiotyöpajan (n. 40min) esittelyn aikana käydään läpi myös projektin tuottamaa avoimesti saatavilla olevia materiaaleja ja niiden käyttömahdollisuuksia. 

15.00 — 16.00                   
LUMA-opehuone

Tervetuloa keskustelemaan projektioppimisen toteuttamisesta sekä hyvistä käytänteistä muiden opettajien ja kasvattajien kesken. Opehuoneessa keskiössä ovat toteutetut projektit ja käytänteet.

16.00 — 17.00                   
Polar Star-hankkeen esittely

Polar Star on hanke, johon haetaan kouluja mukaan piloitoimaan uusia STEAM-paketteja ensi syksyksi. Työpakettien aiheina ovat tähtitiede ja arktinen tutkimus. Tässä esittelyssä kerrotaan hankkeen mahdollisuuksista ja mukaan lähtemisestä. Tehdäänkö ilmoittautumislinkki, niin tietää moniko on tulossa? Lue lisää: https://sites.utu.fi/luma/polar-star/

09.00 — 10.00                   
Kuulumisia festareilta: Jyväskylä

Tunnin livelähetyksessä pääsemme kurkistamaan Jyväskylän StarT-festareille.

10.00 — 12.00                   
Virtuaalisia tiedetuokioita lapsille

Luvassa 15 minuutin tiedetuokioita, joissa päästään tutustumaan luonnontieteen ilmiöihin lyhyen videon sekä tutkijan kanssa. Tuokiot on suunnattu varhaiskasvatus- ja alakouluikäisille. Yhteen tuokioon mahtuu yksi ryhmä. Ilmoittauduthan ennakkoon.

13.00 — 13.45                   
Ilmiöt numeroiden takana

Ilmiöt numeroiden takana -työpajassa opit, että taito ymmärtää numeroita ja tulkita lukujen välisiä suhteita on aivan keskeistä hyvin monessa asiantuntijatyössä. Millaisia tehtäviä Tilastokeskuksessa työskentelevälle tutkimuspäällikölle kuuluu? Mitä kaikkea hän on oppinut työssään numeroista? 
Työpajan päätteeksi opit tilastotutkimuksen toteuttamisesta ainakin sen, mitä ovat keskiluvut ja miten prosentti ja prosenttiyksikkö eroavat toisistaan. Tutuksi tulee myös perusjoukon käsite. Työpaja on suunnattu nuorille.

14.00 — 15.00                   
VESO: paneelikeskustelu projektioppimisesta

VESO-koulutus (yht 3h) muodostuu kolmesta osasta, joihin osallistuvat opettajat voivat sisällyttää kokonaisuuden veso- tai teso-päiviin. OSA 1: Paneelikeskustelu projektioppimisesta. Keskustelijoina yliopiston asiantuntijoita, opettajia ja työelämän edustajia.

14.00 — 17.00                   
VESO: Miten toteuttaa projektioppimista -luento

OSA 2: Asiantuntijaluento: Miten tulee huomioida projektioppimista toteuttaessa? Projektioppiminen on tapa motivoida oppilaita ja tukea laaja-alaista osaamista.Tule kuulemaan, kuinka projektioppimista voi toteuttaa mielekkäästi ja eheyttävästi luma-aineissa!

16.00 — 17.00                   
VESO: hyviä käytänteitä projektioppimiseen, StarT-ohjelma

OSA 3: Hyviä käytänteitä projektioppimisen toteuttamiseen – Opettajat jakavat hyviä käytänteitään ja kertovat kokemuksistaan StarT-ohjelman parissa

13.00 — 13.45                   
Pakopeli 4.–6.-luokkalaisille

Onko 1+1=2? Onko sininen aina sininen, vai voisiko se olla violetti? Voiko tehtävään olla piilotettu toisenlainen vastaus ja onko kaikki sitä miltä se näyttää? Seuraa ympärillesi ja osallistu arvoitusten ratkaisuun yhdessä muiden oppilaiden kanssa. Mukaan tarvitset vain paperia, kynän ja kumin omia muistiinpanojasi varten, sekä ripauksen salapoliisin seikkailumieltä. 

14.00 — 15.00                   
Kuulumisia festareilta: Uusimaa

Seuraa suoraa lähetystä tiedeilottelun muodossa Helsingin yliopiston Kemianluokka Gadolinista ja Aalto-ylipistosta! Uudenmaan StarT-festarit kokoaa yhteen opettajien, lasten ja nuorten toteuttamia projekteja ja käytänteitä sekä juhlistaa oppimisen iloa. Lähetyksessä esittelemme Uudenmaan parhaat StarT-projektit ja käytänteet sekä palkitsemme voittajat. 
Lisäksi luvassa Tiede-show, jossa TikTokista tunnettu Ida Koskinen esiintyy.

15.15— 15.45                   
Kuulumisia Tampereelta: Juniversityn esittely 

Tampereen yliopiston Juniversity innostaa lapsia, nuoria ja opettajia tiede- ja teknologiakasvatuksen pariin. Tervetuloa kuulemaan Juniversityn toiminnasta vuorovaikutteiseen live-lähetykseen!

16.00 — 16:45                  
Juniversityn palvelukokonaisuus toiselle asteelle 

Tervetuloa kuulemaan millaisia palveluita Tampereen yliopisto tarjoaa toisen asteen opiskelijoille, opoille ja opettajille ympäri Suomen. Tilaisuudessa kuulet myös, miten palvelukokonaisuutta kehitetään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

16.00 — 17.00
Lajintunnistusta teköälyn ja yhteisön avulla (opettajille)

Kasvien ja eläinten tunnistaminen tekoälyä ja yhteisöllisyystä hyödyntäen. Luokan yhteisöllisen kasvion tekeminen. Tutustutaan iNaturalist sovelluksen käytttöön ja Laji.fi palvelu. Lataa sovellus mobiililaitteeseen ennakolta.      

18.00 — 19.00                   
Tiedekahvila: Vierailulla monikudosmallintamisen huippuyksikössä 

Mikä ihmeen body-on-chip? Entä miten huippulaboratoriossa muodostetaan ihmisperäisiä sydän- tai luukudoksia? Hyppää mukaan ainutlaatuiselle labravierailulle Tampereen yliopiston Juniversityn johdattamana! Vierailu on suunnattu yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.

09.00 — 10.00                   
Geometriaa origameilla

Tule rakentamaan paperista origamiyksiköiden avulla kuutio ja tähtimäistetty oktaedri. Työssä yhdistellään matematiikkaa ja taidetta. Työpajaa varten osallistuja tarvitsee 12–18 kpl erivärisiä origamipapereita. Työpaja sopii yläkoululaisille.

09.00 — 10.00                   
Lapin StarT-festareiden palkintojenjako

Tervetuloa kuulemaan Lapin StarT-festarien aluekilpailun ja arvonnan palkintojen voittajat. 
Palkintojenjako on katsottavissa koko päivän ajan klo 9 alkaen.

10.00 — 11.00                   
Tilastotieteilijät taistossa koronaa vastaan – miksi tilastotiede on keskeinen tekijä koronan hallinnassa? 

Tule kuulemaan ja keskustelemaan tilastotieteen merkityksestä taistossa koronaa vastaan Tilastoseuran puheenjohtajan ja tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Immosen johdolla. Sessio sopii yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.

13.00 — 13.45                   
Pakopeli 4.–6.-luokkalaisille

Onko 1+1=2? Onko sininen aina sininen, vai voisiko se olla violetti? Voiko tehtävään olla piilotettu toisenlainen vastaus ja onko kaikki sitä miltä se näyttää? Seuraa ympärillesi ja osallistu arvoitusten ratkaisuun yhdessä muiden oppilaiden kanssa. Mukaan tarvitset vain paperia, kynän ja kumin omia muistiinpanojasi varten, sekä ripauksen salapoliisin seikkailumieltä. 

13.30 — 14:00      
Tilasto-olympialaisten palkintojenjako

Tilasto-olympialaiset on kilpailu yläkoululaisille ja lukiolaisille sekä toisen asteen ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille. Suomen Tilasto-olympialaiset ovat osa Euroopan tilastokilpailua ja tämän vuoden voittajat palkitaan tässä lähetyksessä. Tervetuloa!

14.00 — 15.00                   
StarT Kansallinen parhaat 2021 -palkintojenjako

StarTissa kannustetaan lapsia ja nuoria matematiikan, teknologian ja luonnontieteiden pariin toteuttamalla monitieteisiä projekteja sekä jakamalla oppimisen iloa ja hyviä opetuskäytänteitä. Palkintojenjakotilaisuudessa selviävät kauden 2020–2021 parhaat kansalliset projektit ja käytänteet sekä yleisön suosikit ja aktiivisin StarT-lähettiläs. Lisäksi jaetaan kansallisia kannustuspalkintoja. Tervetuloa!

15.00 — 16.00                   
Integraalipäivien sessio matematiikan opettajille

Integraalipäivät är ett nytt utbildningsevenemang. I vårt föredrag kommer vi att berätta om erfarenheter från Sverige och ge några exempel på matematiska problem som passar bra i klassrum.

Integraalipäivät kokoavat yhteen peruskoulun ja toisen asteen matematiikan opettajia sekä matematiikan opettajaopiskelijoita. Tavoitteena on suunnitella lukiolaisille tai yläkoululaisille sopivia matematiikan oppitunteja, joita voi käyttää joustavasti esimerkiksi kerhoissa, matematiikan tutkijoiden pitämien esitelmien pohjalta. Samalla pääsee verkostoitumaan kollegojen kanssa, tutustumaan uusiin ajatuksiin ja viettämään aikaa innostavassa seurassa!

KILPAILU: Videokilpailu nuorille

KILPAILU: Vaahtoavat värimaisemat – testaa ja jaa tuotoksesi

Tiedetoimintavideo

Mahtavaa matematiikkaa -tiedepuuhasteluvideoita

yhteistyökumppaneiden esittely

Veden pintajännitys työpaja

Avaruusolio työpaja

Kolmen pientä porssua työpaja

Juniversityn virtuaalipysäkki

Varjoteatteri työpaja

Tilastokeskus työpaja nuorille

MAOL2-oppimisympäristö


Koko ohjelma tulostettavana versiona löytyy täältä:
Virtuaaliviikon koko ohjelma

Klikkaa kuvaa ja saat auki sen isompana.

Tapahtumaa järjestää LUMA-keskus Suomi verkosto yhteistyökumppanien tukemana. StarT-virtuaaliviikko on osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021.

LUMA-keskus Suomi -verkosto
LUMA-keskus Suomi
Tutkitun tiedon teemavuosi 2021
Tutkitun tiedon teemavuosi 2021
Innokas-verkosto
Innokas-verkosto
Suomen luokanopettajat ry
Suomen tilastoseura
Suomen tilastoseura
Tilastokeskus
Tilastokeskus