Matematiken omkring oss
Det är svårt att föreställa oss att en hel dag utan att behöva utnyttja våra kunskaper inom matematiken. Matematiken fungerar som ett verktyg i till exempel hanteringen av vår egen ekonomi och när vi planerar våra tidtabeller, rea-försäljningar, i matlagning och som hjälp i att lösa flera vardagliga problem. I den här delen hittar du praktiska och motiverande material för eleverna, som hör till StarTs tema Matematiken omkring oss. Materialet är uppdelat enligt målgrupp.
De bästa projekten inom Matematiken omkring oss
StarT 2018
- Programming your own game, Jyväskylän normaalikoulun alakoulu, Finland
projektipäiväkirja (på finska)
The students designed and programmed their own learning games that were then presented at the university in a national symposium and in the school’s own StarT gala.
- Educational Complex ”Vseznaiko”, The pattern of correlation of a snowball’s flight length depends on its mass.
Project diary
StarT 2017
- Programmerad tänkande, Tietäväisens skola, integrerar matematik, fysik och programmerande. Enligt rapporten så har detta inspirerat elever och de har även blivit belönade i galan.
Projektet valdes från StarT-materialer (programmerad tänkande). Det passade bra ihop med klassens tema för matematik och fysik. Klassen hade tidigare studerat hur man mäter hastighet i fysik och hur man bygger upp ekvationer. Dessutom så kommer programmering och algoritmer från och med nästa år starkt med i undervisningen i högstadier, därför ville jag som lärare undersöka lite i förväg vad “algoritmernas värld” innebär. Teamet började arbetandet flytande. De ville jobba självständigt, även om de behövde hjälp med räknandet. En viktig del av att skapa algoritmen var att göra en egen ekvation, som dom klarade av lysande. Jag måste säga att teamet jobbade verkligen effektivt. Jag har aldrig sett eleverna lika aktiva på matematiktimmarna 🙂 Videon fungerar också som en dagbok för lärandet.
- Putaanvirrans skola, Klassresans mål-projektet, integrerade också flera olika läroämnen som gjorde att matematiken blev mer lättnådd genom att länka matematiken i vardagliga situationer.
“Med hjälp av internet planerade vi en drömresa för två vars kostnader inte överskrider 8000€. Vi gjorde en ordlista på resemålets språk och berättade om landets klimat och om vädret under resans tidpunkt och även koordinaterna för resans mål. Vi gjorde en noggrannare presentation av ett av målets sevärdigheter. Vi skrev ett vykort och dagbok om en dag (minst 100 ord) från resan. Detta projektet genomfördes i december i samarbete med undervisningen i matematik, modersmål, svenska och engelska för åttondeklassister.”
- Möttösens skola. Diagramprojektet. Diagrammer uppbyggda och sammanställda på statistik från vardagen.
Diagrammerna som hela skolans projekt. Idéen kom från 3-4 klassister genom Tangram
- Lahtis samskola, Fibonaccis talföljd och gyllene snittet, i projektet hittades många samband mellan matematiken och naturen.
“Eleverna fick inspiration att undersöka matematiken i naturen och i konsten”
https://edvisto.com/story/6QD34jrj
Materialbank
Småbarnspedagogik och förskola
Hur mycket har det regnat?
Streckdragning
Lågstadiet
Biomatematik
Drömrummet
Fotbollens geometri
Geometriska figurer
Matematik i naturen
Möbius band
Högstadiet
Benfords lag
Biomatematik
Geometriska figurer
Funktioner i vår vardag
Matematikens historia
Tredimensionella kroppar
Andra stadiet
Biomatematik
Benfords lag
Matematikens historia
Programmera en månresa