Miten toteuttaa StarT-projektityö

Projektityössä jokaisella on mahdollisuus loistaa hyödyntämällä omia kiinnostuksen kohteitaan ja luovuuttaan. Tärkeintä on asettaa omalle työlle aluksi tavoite, eli jokin haaste, johon haluatte etsiä ratkaisua. Projektityöskentelyn lopputuloksena syntyvän luomuksen tulisi tarjota ratkaisu asetettuun haasteeseen.

Kuka projektin tekee?

StarT-ohjelman parissa projekteja toteuttavat lapsista tai nuorista koostuvat tähtitiimit. Projektia ei siis voi toteuttaa yksin, mutta tiimien kokoa ei ole määrätty ennalta: Joskus projekti, kuten tiedeteatterin tekeminen, vaatii suuren tiimin. Toisaalta esimerkiksi pelin ohjelmointi sujuu jouhevimmin 3 – 5 hengen ryhmissä.

On tärkeää, että projekti on tiimijäsenten näköinen ja heidän tekemänsä. Projektin tulee siis olla lähtöisin tekijöiden kiinnostuksen kohteista tai kysymyksistä ja tuoda esille heidän osaamistaan sekä aktiivisuuttaan. Ikätasosta riippuen ohjaus ja tuki saattaa olla tarpeen.

Projektin aiheen ja muodon voi valita vapaasti

Haluamme kannustaa itselle merkityksellisten aiheiden käsittelyyn monialaisesti. Aineita saa siis yhdistellä vapaasti, kunhan työn aihe liittyy jollain tavalla LUMA-aineisiin. Kauden aikana järjestettävissä tapahtumissa voi olla jokin erityisteema, johon projektien tulisi liittyä.

Itse projektityö voi olla muodoltaan mitä vain. Se voi olla esimerkiksi pienempi tai suurempi tutkimus, liikkuvan lelun kehittäminen, pelin tekeminen, robottiohjelmointi, ratkaisun kehittäminen johonkin käytännön haasteeseen, tiedeteatteriesitys tai vaikka musikaali.

Vinkkejä projektin toteuttamiseen löydät StarT-materiaalipankista.

Projektin lopputuloksena syntyy erilaisia tuotoksia