Tietoa StarTista
StarT on kansainvälinen ja yhteisöllinen toimintamalli, jossa opitaan yhdessä toteuttamalla monialaisia ja ilmiöpohjaisia projekteja sekä jakamalla oppimisen iloa ja opetuskäytänteitä erilaisissa tapahtumissa. StarT on suunnattu varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Toiminta on saanut kansainvälisen Global Best Awards 2018 -palkinnon STEM (Science, Technology, Engineering and Math) -kategorian parhaana työelämää ja koulutusta yhdistävänä tiedekasvatushankkeena Euroopassa.
Vuodesta 2016 osallistujia on ollut yli 60 maasta.
Lukukausi 2019-2020 numeroina: yli 41 700 lasta ja nuorta – yli 4000 opettajaa ja kasvattajaa – 580 projektityötä – 200 jaettua opetuskäytännettä – 27:stä maasta
Toiminnan lisäksi tarjoamme materiaaleja, ideoita, konkreettista tukea sekä maksutonta koulutusta ilmiöpohjaisen ja monialaisen oppimisen toteuttamiseen projektioppimisen keinoin.
Toimintaa järjestää yliopistojen tiede- ja teknologiakasvatusta edistävä LUMA-keskus Suomi -verkosto yhteistyökumppaneineen (lue lisää tavoitteista ja toteutuksesta).
Oppimisen iloa kaikille 
StarT kutsuu mukaan yhteiseen oppimisen iloon kaikki oppimisyhteisöt koulut, päiväkodit, harrastusryhmät ja perheet ympäri maailmaa. Lisäksi StarTissa on yhteistyö- ja osallistumismahdollisuuksia asiantuntijoille, opiskelijoille, järjestöille ja yrityksille – kaikille luonnontieteistä, matematiikasta ja teknologiasta kiinnostuneille, jotka haluavat olla mukana tukemassa lasten ja nuorten oppimista sekä harrastuneisuutta.
Jokainen voi osallistua itselleen soveltuvassa roolissa joko projekteja toteuttamalla oppimisyhteisöissä tai niiden tekemistä tukemassa esimerkiksi StarT-lähettiläänä tai sponsorina.
Monia toimintamuotoja
1. Projektioppimisohjelma kouluille, päiväkodeille ja harrasteryhmille
StarT tarjoaa yhteisöllisen projektioppimiseen perustuvan ohjelman, jonka tukemana voi toteuttaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia sekä teemakursseja kouluissa ja muissa oppimisyhteisöissä. Sen lisäksi, että tuemme ja palkitsemme lapsia ja nuoria projektien toteuttamisessa, kannustamme opettajia ja kasvattajia myös jakamaan hyviä opetuskäytänteitään.
Osana toimintaa järjestetään innostavia ja yhteisöllisiä tapahtumia alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti
- Oma StarT-päivä
- Alueellisten LUMA-keskuksien järjestämät StarT-festarit
- Kansallinen StarT-kilpailu, josta parhaat etenevät Suomen edustajiksi International LUMA StarT -kilpailuun
- Pohjoismainen ilmastonmuutoskilpailu Nord StarT
2. Virtuaalikerhoja ja tapahtumia lapsille, nuorille ja koko perheille
StarTin parissa on toteutettu erilaisia alueellisia ja kansallisia kerhoja mm. professoriliiton kanssa yhteistyössä. Verkkosivuilla on kaikkien hyödynnettävissä StarT GoEdu! -virtuaalikerhon materiaalit ja tehtävät. Lisäksi kauden aikana voidaan järjestää erilaisia tiede- ja teknologiatapahtumia, joihin lapset, nuoret ja perheet ovat tervetulleita. Uusista mahdollisuuksista tiedotetaan StarT-uutisissa, tapahtumakalenterissa sekä somekanavillamme.
3. Tukea ja koulutusta opettajille ja ohjaajille
StarT tarjoaa tukea projektioppimisen toteuttamiseen monessa muodossa. Materiaalipankistamme löytyy satoja vinkkejä ja materiaaleja projektioppimisen toteuttamiseen eri koulutusasteilla sekä useisiin eri teemoihin, jotka kaikki linkittyvät jollakin tavalla luonnontieteisiin, matematiikkaan ja teknologiaan. Verkkosivuille on myös koottu edellisten kausien parhaimpia projekteja ja käytänteitä, joista voi napata ideoita omaan opetukseen.
Voit myös osallistua maksuttomaan verkkokoulutukseen. Alueellisista LUMA-keskuksista voi myös kysyä mahdollisista oman alueen lähikoulutuksista ja käytännön tukea projektien toteuttamiseen.