StarT-festarit

Alueelliset LUMA-keskukset järjestävät StarT-festareita maalis-toukokuussa eri puolilla Suomea, LUMA-keskusten paikkakunnilla. Alueellisten festareiden tiedotus ja ilmoittautuminen tapahtuu kyseisen alueellisen LUMA-keskuksen kautta. Tiedot festareista löydät tapahtumakalenterista. Tiedotamme festareista myös uutiskirjeessämme (tilaa tästä). Festareilla projekteja tehneet StarT-tähtitiimit sekä oppimisyhteisöt saavat tilaisuuden loistaa ja esitellä omaa osaamistaan ja jakaa tekemisen iloa ja riemua. Festareilla jaetaan myös monenlaisia kannustuspalkintoja.

Lisäksi jokaisilla festareilla on niin lapsille, nuorille kuin oppimisyhteisöjen ohjaajillekin omaa ohjeisohjelmaa. Jokaisten festarien ohjelma on erilainen, ja se rakennetaan alueellisen LUMA-keskuksen ja yhteistyökumppanien voimin. Aiempina kausina osallistujille on tarjottu erilaisia työpajoja, joissa on mm. tehty kivoja kemian kokeita, rakennettu robotteja tai koodattu pelejä. Lisäksi on voinut tutustua tiedenäyttelyihin (Heureka, Tietomaa) ja opettajille on pidetty inspiroivia pedagogisia kahviloita.

Tutustu ensimmäiseen ruotsinkieliseen festariin (pidetty 2018) StarTin YouTube-kanavalla! Videon musiikin on säveltänyt 4A-luokka, joka voitti festivaalin ensimmäisen palkinnon projektillaan Sphero Disco.

Kevään 2021 aluefestarit

Valtaosa festareista tullaan järjestämään tänä keväänä osin tai kokonaan virtuaalisina tapahtumina riippuen vallitsevasta koronatilanteesta.

 • 16.3.2021 Päijät-Hämeen LUMA-keskus
 • 26.3.2021 LUMA-keskus Pohjanmaa
 • 1.4.2021 Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus
 • 12.-16.4.2021 LUMA-keskus Lappi
 • 12. – 16.4.2021 kansallinen StarT-virtuaaliviikko
 • 13.4.2021 LUMA-keskus Saimaa
 • 14.4.2021 Keski-Suomen LUMA-keskus
 • 15.4.2021 Juniversity
 • 22.4.2021 Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus
 • 15.4.2021 Helsingin yliopiston Tiedekasvatus & Aalto-yliopisto Junior
 • 11.5.2021 Lounais-Suomen LUMA-keskus

Kevään yhteisöllisten StarT-tiede- ja teknologiafestareista löytyy lisää tietoa tapahtumakalenterista.

StarT-festivaaleille haetaan mukaan kertomalla omista StarT-projekteista ja/tai oman yhteisön hyvästä opetuskäytänteestä (Lue lisää hakemisesta ja kriteereistä).

Matkatukea tarjolla festariosallistujille

Festareille ilmoittautuneet oppimisyhteisöt voivat tarvittaessa hakea LUMA-keskus Suomi -verkostolta matkatukea osallistuakseen oman alueen festareille. Matkatuki on tarkoitettu oppimisyhteisöille, jotka 1) eivät ilman tukea kykene osallistumaan festareille ja 2) eivät saa muualta matkatukea. 

Matkatukea ei ole haettavissa kevään 2021 festareille, jotka pandemiasta johtuen järjestetään virtuaalisesti. Kevään 2022 tapahtumien osalta mahdollisesta tuesta päätetään ja ilmoitetaan vuoden 2021 loppuun mennessä, kun kevään tapahtumat ovat varmistuneet. Tukea haetaan täyttämällä verkkolomake, joka aukeaa tässä hakuajan alkaessa.

Päätökset tuen saannista ilmoitetaan hakijoille hakuajan päätyttyä. Tuki maksetaan oppimisyhteisöille tai sen edustajalle takautuvasti kuitteja vastaan.