Talvinen maisema.

Kevätkauden StarT-festareita ja -tapahtumia lisätty kalenteriin

StarTin syyskausi on edennyt loppupuolelleen, mutta tekeminen ei tietenkään siihen lopu. Kevätkautta ajatellen olemme jo lisänneet useita tapahtumia tapahtumakalenteriimme, oletko jo käynyt katsomassa? Kirjaa päivämäärät ylös jo nyt!

Vaikka nyt eletäänkin loppusyksyä ja talvea, kevään puolella odottaa jo useita StarT-tapahtumia. Ilmoittaudu oman alueesi tapahtumiin, kunhan ilmoittautuminen aukeaa. Jaetaan oppimisen iloa yhdessä!

StarT-kilpailu

Heti vuodenvaihteen jälkeen 3.1.2022 alkaa perinteisen StarT-kilpailun hakuaika. Voitte ilmoittautua kilpailuun suoraan täyttämällä kilpailulomakkeen hakuajan puitteissa (3.1.-1.3.2022) ja raportoimalla siihen projektinne tai hyvän opetuskäytänteenne tiedot.

LUMA-viikot

Jokavuotiset LUMA-viikot järjestetään 24.1.-13.2.2022. LUMA-viikoilla oppimisyhteisöjä kannustetaan järjestämään niin pienempää kuin suurempaakin LUMA-teemaista toimintaa. LUMA-viikoilla järjestetään myös Nord StarT -kilpailun lopputapahtuma, jossa parhaat työt palkitaan. (Muistithan, että ehdit vielä mukaan Nord StarTiin? Hakuaikaa on jatkettu 3.1.2022 saakka!)

StarT-festarit – Mitä siellä tapahtuu?

Alueelliset LUMA-keskukset järjestävät StarT-festareita keväisin. Festarit ovat tiede- ja teknologiateemaisia tapahtumia, joissa oppijat, opettajat ja muut kasvattajat voivat jakaa omia oivalluksiaan ja oppia uutta. Tapahtumien ohjelma vaihtelee, ja LUMA-keskukset toteuttavat sen yhteistyökumppaneiden kanssa. Ohjelmaan voi kuulua esimerkiksi kemian kokeita, koodausta tai ohjaajille suunnattuja pedagogisia keskustelukahviloita. StarT-festareista saat lisätietoa alueellisten LUMA-keskusten nettisivuilta, mutta tapahtumien ajankohtia voit tutkia jo nyt täältä.

StarT-festareilla parrasvaloihin pääsevät StarT-projekteja toteuttaneet StarT-tiimit ja oppimisyhteisöt, jotka saavat esitellä töitään festariosallistujille. Learning is sharing!

Kaksi lasta katsoo tietokonetta StarT-festareilla.

Vielä ehdit hakea mukaan StarTiin!

Tällä viikolla haku StarTiin päättyy. Jos olette toteuttaneet projektin tai käytänteen, ehditte ilmoittaa sen vielä 14.2. mennessä!

StarT-kaudelle on jo ilmoittautunut mukaan noin 300 oppimisyhteisöä 31 eri maasta – Tule mukaan jakamaan parhaaksi kokemasi opetuskäytänne tai oppimisyhteisössänne toteutettu monialainen projekti

Ilmoittautumisen ohessa samalla verkkolomakkeella haetaan myös StarT-festareilla ja/tai kilpailuun. Varaattehan aikaa verkkolomakkeen täyttämiseen, sillä esikarsinta StarT-kilpailussa tehdään täysin verkkolomakkeella ilmoitettujen tietojen perusteella.

Opehuoneessa 9.2. käytiin läpi viime hetken hakuvinkkejä.

Jos ette ole vielä ilmoittautunut mukaan start-ohjelmaan, tapahtuu se tällä verkkolomakkeellajossa kerrotte yhteistietonne sekä toteuttamistanne lasten ja nuorten projektitöistä ja/tai hyvästä käytänteestä. 

Jos olette jo ilmoittautuneet StarT-oppimisyhteisöksi, mahtavaa! 
Jo mukaan ilmoittautuneet hakevat kevään ohjelmiin kertomalla meille toteuttamistaan projekteista/käytänteestä ilmoittautumisen yhteydessä saadun vahvistusviestin sisältämän ”ryhmän avoin ilmoittautuminen” –linkin kautta.  Näin voitte myös valita, mihin tapahtumiin haluatte hakea. Linkki on lähetetty kaikille jo mukaan ilmoittautuneille uudelleen sähköpostitse. Jos viestiä ei löydy, lähettäkää sähköpostia osoitteeseen info@start.luma.fi. Ohjevideo jo ilmoittautuneille löytyy täältä.

Suosittelemme tutustumaan osallistumissääntöihin ja arviointiin ennen lomakkeen täyttämistä:

StarT-tiimi vastaa kysymyksiinne myös sähköpostitse: info@start.luma.fi Tervetuloa mukaan oivaltamisen ja onnistumisen riemuun!

Luminen maisema

Hyvää alkanutta vuotta 2021!

 StarTin kevätkausi on alkanut. Kevät onkin StarTin puolesta täynä yhdessä tekemistä, oppimisen iloa ja onnistumisen kokemuksia. Tervetuloa mukaan!

Tänä vuonna on Tutkittu tieto -teemavuosi. Tutkittu tieto on osa arkeamme ja auttaa ratkaisemaan siihen liittyviä kysymyksiä. Tutkitun tiedon teemavuonna 2021 kotimaiset toimijat tuovat yhdessä tutkittua tietoa meille kaikille. Tutkitulle tiedolle on tilaa – nyt, jos koskaan. Lue lisää Tutkitun tiedon teemavuodesta ja tutustu sen ohjelmaan täällä.

Tänä vuonna uutena tapahtumana järjestämme huhtikuussa kaikille avoimen virtuaalitapahtuman, jonka yhteydessä jaetaan myös kauden kansalliset parhaat palkinnot. 

Heti vuoden 2021 alussa, 25.1.-14.2.2021, pääsemme viettämään valtakunnallisia LUMA-viikkoja. Viikot ovat erinomainen ajatus tieteenala-/oppiainerajoja ylittävän sekä yhdessä lasten, nuorten, ja vanhempien kanssa tehtävään toimintaan.  Yksi hyvä esimerkki yhteisestä toiminnasta LUMA-viikoille on StarT-tiedepolku, joka voidaan toteuttaa yhdessä, vaikka kotiväen kanssa. Lisäksi StarT-päivät sopivat LUMA-viikoille kuin oppimisen ilo yhdessä tekemiseen.

Vielä ehtii ilmoittautua mukaan kaudelle 2020-2021! Voitte hakea StarTin kevään tapahtumiin: alueellisille StarT-festareille ja / tai kansalliseen StarT-kilpailuun sekä kilpailuun aina 14.2.2021 asti. Hakeminen tapahtuu raportoimalla oppimisyhteisössänne toteutetun hyvän käytänteen tai projektin.  Kansallisen StarT-kilpailun parhaat pääsevät mittelöimään kansainväliseen StarT-kilpailuun Suomen edustajina. Jos ette ole vielä ilmoittautunut mukaan StarT-ohjelmaan, tapahtuu se tällä verkkolomakkeella. Jos olette ilmoittautuneet, löytyy linkki raportoimiseen sähköpostistanne. Lisää tietoa hakemisesta ja vinkkejä löytyy täältä.

Syksyltä tutut StarT-opehuoneet jatkavat vuonna 2021 LUMA-opehuoneina. Kaava on kuitenkin StarT-opehuoneista tuttu: opehuoneiden keskiössä on yhteinen keskustelu ja kasvatus- ja opetusmaailman ajankohtaiset aiheet. Opehuoneet järjestetään kerran kahdessa viikossa tiistaisin kello 15-16. Vuoden ensimmäinen opehuone on 12.1.2021. Opehuonekerralla puhutaan kysymyslähteisestä tavasta lähestyä projektioppimista ja opetusta. Päteemana on oppijoiden kysymykset projektiopiskelun lähtökohtana. Puhujana opehuoneessa on professori Maija Aksela Helsingin yliopistolta. Lue lisää tästä opehuoneesta ja klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan täällä!

Kaikki kevään tapahtumat löydät StarTin tapahtumakalenterista. StarT toivottaa kaikille aurinkoista alkavaa vuotta ja oppimisen ilon täyteistä kevättä!

Kuvassa tunnelmia StarT-festareilta

Haku kevään StarT-tapahtumiin on alkanut!

Vuosi kääntyy loppuaan kohti, joten on aika kääntää katse jo kohti kevättä ja kevään StarT-tapahtumia. Haku tapahtumiin on alkanut.

Voitte alkaa nyt raportoimaan oppimisyhteisöissänne toteutettuja projekteja ja hyvä käytänteitä. Ilmoittamalla oman projektinne tai käytänteenne voitte samalla hakea mukaan alueellisille StarT-festareilla ja / tai kansalliseen StarT-kilpailuun. Kansallisen StarT-kilpailun parhaat pääsevät mittelöimään kansainväliseen StarT-kilpailuun Suomen edustajina.

StarT-festareilla keskiössä on oppimisen ilon sekä hyvien käytänteiden jakaminen sekä innostaminen LUMA-aineisiin ja yhteisöllisyyteen. Festareilla projekteja tehneet StarT-tähtitiimit sekä oppimisyhteisöt saavat tilaisuuden loistaa ja esitellä omaa osaamistaan. Festareilla on jaossa myös erilaisia kannustuspalkintoja.

StarT-kilpailu on vapaaehtoinen osa StarTia, jossa on mahdollista päästä jakamaan ideoitaan kansallisesti ja jopa kansainvälisesti. StarT-kilpailussa arviointi tapahtuu täysin verkkolomakkeen perusteella monivaiheisessa tuomarointiprosessissa. Siten oman tiimin tai oppimisyhteisön menestykseen voi oleellisesti vaikuttaa täyttämällä verkkolomakkeen huolella ja muistamalla liittää mukaan pyydetyt liitteet.

Miten haetaan mukaan?

Jos ette ole vielä ilmoittautunut mukaan start-ohjelmaan, tapahtuu se tällä verkkolomakkeellajossa kerrotte yhteistietonne sekä toteuttamistanne lasten ja nuorten projektitöistä ja/tai hyvästä käytänteestä. 

Jos olette jo ilmoittautuneet StarT-oppimisyhteisöksi, mahtavaa! 
Jo mukaan ilmoittautuneet hakevat kevään ohjelmiin kertomalla meille toteuttamistaan projekteista/käytänteestä ilmoittautumisen yhteydessä saadun vahvistusviestin sisältämän ”ryhmän avoin ilmoittautuminen” –linkin kautta.  Näin voitte myös valita, mihin tapahtumiin haluatte hakea. Linkki on lähetetty kaikille jo mukaan ilmoittautuneille uudelleen sähköpostitse. Jos viestiä ei löydy, lähettäkää sähköpostia osoitteeseen info@start.luma.fi. Ohjevideo jo ilmoittautuneille löytyy täältä.

Lue lisää:

Ilmoittautuminen StarT-ohjelmaan on auki 14.2.2021 asti. Tervetuloa mukaan!

Syyslomaviikoille luvassa virtuaaliset StarT-tiedeleirit!

Syyslomaviikoille on luvassa puuhaa kaikenikäisille, sillä StarT tarjoaa kaksi maksutonta virtuaalista syyslomaleiriä viikoilla 42-43. Leirit pitävät sisällään paljon erilaista toiminnallista aktiviteettiä. Toinen leireistä on suunnattu perheille, toinen nuorille. Leirien tavoitteena on innostaa ja tukea nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun ja StarT-projektiopiskeluun.

Leirien ohjelmassa olevia aktiviteetteja voi toteuttaa omaan tahtiin missä vain leirien alkamisen jälkeen (12.10.).  Lapset voivat osallistua vanhempien, isovanhempien tai kenen tahansa läheisten aikuisten kanssa. Nuoret voivat osallistua yksin tai yhdessä kaverien kanssa. Leirien aktiviteetit liittyvät StarTin teemoihin:

  1. Kestävä kehitys 
  2. Matematiikkaa ympärillämme 
  3. Teknologia ympärillämme 
  4. Minun LUMAni (luonnontieteitä ja matematiikkaa monitieteisesti)

Leirien aikana saa tehdä StarTin teemoihin liittyvän projektityön, jolla voi halutessaan hakea mukaan kevään StarT-festareille. Projektityöllä voi myös osallistua kansalliseen sarjaan tai asettua ehdolle kansainväliseen kisaan! 

Leirit järjestetään Helsingin yliopiston MOOC-alustoilla (Massive Open Online Course) ja ne löytyvät alla olevien linkkien takaa 12.10. alkaen. Leireihin voi tutustua vierailijana, eli heti ei tarvitse tehdä tunnuksia.

Nuorten leiri

Perheiden leiri

Ilmoittaudu leireille tästä>> ja lähde mukaan tieteen ja oppimisen riemuun!

Lappeenrannan StarT -festarit.

Kevään 2020 StarT-festarit muuntautuivat virtuaalisiksi

StarT-festarit ovat yhteisöllisiä tapahtumia, joiden keskiössä ovat lapset ja nuoret sekä heidän oppimisprojektinsa. Festareilla lapset ja nuoret esittelevät oppimistaan ja heitä palkitaan StarTin yhteistyökumppaneiden kannustuspalkinnoin. 

Kevään 2020 poikkeustilanteen vuoksi StarT-festivaalit muuntautuivat virtuulisiksi alueellisten LUMA-keskusten johdolla. Kevään viimeiset festarit järjestetään ensi viikolla Zoom-palvelussa.

Alle on koostettu videoita, linkkejä sekä kuvia tämän kauden festareista kaikkien iloksi!

StarT-festivaalien lisäksi kauden päätapahtuma StarT-gaala järjestetään virtuaalisena palkintojenjakotilaisutena 4.6. klo 14-15. Toivotamme kaikki projektioppimisen ystävät tervetulleiksi StarT-gaalaan. Viralliset tapahtumatiedot löydät täältä


Oulun alueen StarT-festarit, toukokuu 2020

Oulun alueen ansioituneita StarT- projekteja ja käytänteitä tuomaroitiin ja palkittiin toukokuussa 2020 etäyhteyksien välityksellä. Festarivideon löydät alta. 

 

Toivottavasti syksy mahdollistaa myös isomman tiedetapahtuman järjestämisen!

Susanna Hasiwar, Oulun yliopiston LUMA-keskus

Iloksemme palkinnot voitiin toimittaa päiväkoteihin ja kouluihin toukokuun loppupuolella myös Oulun alueella. Oulun yliopiston LUMA-keskuksen tiimi pääsi samalla vaihtamaan kuulumisia StarT:n tähtien, eli lasten ja heidän ohjaajiensa kanssa.

Oulun yliopiston LUMA-keskus tahtoo kiittää lämpimästi StarT:iin osallistunutta kolmeatoista yhteisöä ja yhteistyökumppaneitamme Tiedekeskus Tietomaata ja SiiliSolutions:ia.


Lapin StarT-festarit 11.5-15.5.2020

Lapin StarT-festarit tarjoili  avoimia virtuaalisia työpajoja lapsille ja nuorille. Hauskat, videomuotoiset tieteelliset ja taiteelliset pajat oli suunnattu eri-ikäisille oppijoille varhaiskasvatuksesta lukioon, joiden toteuttaminen oli mahdollista kotoa löytyvillä tarvikkeilla. 

Työpajoissa lapset ja nuoret ovat saaneet yhdessä kokeilla, rakentaa, tehdä taidetta ja ratkaista ongelmia. Osassa pajoista parhaita suorituksia on myös palkittu. 

Halusimme festivaalien avulla tuoda innostusta ja tekemisen iloa koteihin, päiväkoteihin ja kouluihin vielä näin lukuvuoden viimeisinä päivinä

Anna-Maija Partanen, LUMA-keskus Lapin johtaja.

Festareilla esiteltiin myös lappilaisten lasten ja nuorten omia tiedeprojekteja, joista parhaat palkittiin. Projekteja on tänä vuonna kilpailemassa yhteensä kaksitoista. Projekteissa oppilaat esittelevät osaamistaan ja ovat omien projektiensa tähtiä. Monialaisissa projekteissa hyödynnetään useiden eri oppiaineiden näkökulmia kokonaisuuden toteuttamisessa. 


Lappeenrannan StarT-festarit, palkintojenjakotilaisuus 8.5.2020

LUMA-keskus Saimaa arvioi oppilasryhmien LUMA-aineisiin tai teknologiaan liittyvä projektit ja opettajien hyvät käytänteet virtuaalisesti. Tuomaristo arvioi työt niistä toimitetun materiaalin pohjalta. Osa tiimeistä hyödynsi LUMA-keskus Saimaan tarjoaman mahdollisuuden esitellä työt tuomariston edustajelle etäyhteydellä. Palkintojenjakotilaisuus järjestettiin etäyhteydellä., jonka tallenteen löydät täältä

Kuva: Instagram @eskarittaipalsaarikk

Löydät palkintojenjakotilaisuuden tulokset sekä koosteet projekteista ja käytänteistä LUMA-keskus Saimaan blogista.


Pirkanmaan StarT-festarit 29.3.2020

Pirkanmaan kauden 2019-2020 StarT-festareita vietettiin keskiviikkona 29.3. virtuaalisesti Zoom–livelähetyksessä. Alueelliseen StarT-kilpailuun osallistui projektitiimejä aina varhaiskasvatusryhmistä lukiolaisiin. Kaikki projektivideot löydät täältä

 

Pirkanmaan alueen yhteistyökumppanit

Tilaisuuden avasi juhlallisesti Tampereen LUMATE-keskuksen johtaja Riikka Lahtinen. Yllätysohjelmassa koettiin ihmetyksen ja oivalluksen hetkiä, kun yleisöä hämmästyttämään saapui taikuri, mentalisti ja molekyylibiologi Johannes Malkamäki.

Tilaisuuden huipentuessa Pirkanmaan StarT-tuomariston puheenjohtaja Laura Salkonen palkitsi ansioituneimmat projektit ja hyvät käytänteet, jolloin aistittavissa oli kuplivaa jännitystä ja juhlan tuntua. 

Pirkanmaan palkitut projektit ja käytänteet löydät täältä.


Joensuun StarT-festivaalit 23.4.2020

Itä-Suomen yliopistossa StarT-festarit toteutettiin esittelemällä Joensuun StarT-festarille ilmoitettuja projektitöitä virtuaalifestarivideon välityksellä.

Lisäksi ilmoittautuneet ja heidän luokkatoverinsa palkitaan katseluoikeudella suomalaisiin lapsille ja nuorille suunnattuihin dokumenttielokuviin. Tästä aineettomasta palkinnosta jokainen oppilas voi nauttia myös omalta päätelaitteeltaan. Opettajat voivat myös hyödyntää dokumenttielokuvan katselukokemusta ja elokuvan pohjalta tehtyjä oppimateriaaleja etäopetuksessaan.

Joensuun festareille ilmoittautui yhteensä 14 oppimisyhteisöä eri puolilta Itä-Suomea. Projektien aiheet vaihtelivat laser-radasta retkeilykerhoon. Tutustu projekteihin alla olevalta videolta.


Uudenmaan StarT-festarit 27.4.2020

LUMA-keskus Suomi verkostoon kuuluvat Aalto-yliopisto Junior sekä Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus järjestivät Uudenmaan alueen tähtitiimeille ja oppimisyhteisöille virtuaalisen tapahtuman, jossa palkittiin ansioituneita tiimejä, jaettiin kokemuksia kuluneesta StarT-kaudesta sekä esiteltiin oppimisyhteisöjen projekteja ja käytänteitä.

Oppimisyhteisöjen käytänteitä ja projektitöitä olivat tuomaroimassa HeurekanGaudeamuksenAalto-yliopisto Juniorin sekä Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskuksen edustajat. Festareilla palkintoja oli jakamassa Heurekan ohjelmatuotantopäällikkö Jutta Kujasalo.

Lue lisää tapahtumasta sekä palkituista projekteista ja käytänteistä täältä.


Pohjanmaan StarT-festarit 22.4.2020

Festareilla esiteltiin lasten ja nuorten luovia lelu-projekteja, monialaisia projekteja ja hyviä opetuskäytänteitä. Ansioituneet projektit ja opetuskäytänteet palkittiin. Lisäksi festareilla kuultiin Harry Linnarinteen puhe, sponsoreiden tervehdys sekä jaettiin haastetehtäviä.

Osallistujat olivat alakoululaisia, varhaiskasvatusryhmiä, opettajia ja kasvattajia.  Voit fiilistellä virtuaalifestaritunnelmaa alla olevan videosta. 


Keski-Suomen StarT-festarit 24.3.2020

Keski-Suomen StarT-oppimisprojektit tuomaroitiin vuonna 2020 etäyhteyksillä. Tuomaristo tutustui lasten ja nuorten vuoden aikana tekemiin projekteihin innolla ja ilolla, ja oli vaikuttunut näkemästään! Tähän galleriaan on koottu otoksia upeista ja opettavaisista projekteista. 

Projekteja arvioitiin lasten ja nuorten sarjassa sekä ”Liikkuva lelu”-projekteina. Tietoa palkinnoista ja palkituista löytyy tuomarointisivulta.


Kevään virtuaaliset StarT opehuoneet

Kansallisesti parhaita ideoita jaettiin StarTin virtuaalisissa opehuoneissa. Virtuaalisissa opehuoneet järjestettiin vapaamuotoisina keskustelutilaisuuksiana, joissa opettajat ja ohjaajat pääsivät jakamaan omia ideoita ja kokemuksia. Samalla opehuoneen osallistujat pääsivät tutustumaan parhaimpina palkittuihin lasten ja nuorten projekteihin sekä oppimisyhteisöjen käytänteisiin. Opehuoneita luvassa lisää myös syksyllä!

Voit lukea lisää Kansallisista parhaista 2020 täältä

Ilmoittaudu mukaan StarT-kaudelle 2020-2021