StarT-projekti

Projektityössä lapset ja nuoret pääsevät loistamaan, hyödyntämään omia kiinnostuksen kohteitaan ja luovuuttaan, sillä projekti voi olla lähes mitä tahansa.

Projektien toteutus:

StarTin projekteja toteutetaan lapsista ja nuorista koostuvissa tähtitiimeissä. Tiimien kokoa ei ole määrätty ennalta: jokin projekti, kuten tiedeteatterin tekeminen vaatii suuren tiimin, mutta pelin ohjelmointi tai Tämä toimii! -liikkuvan lelun toteutus sujuu todennäköisesti jouhevimmin 3 – 5 hengen ryhmissä. StarT-projekteja ei kuitenkaan voi toteuttaa yksin. On tärkeää, että projekti on tiimin jäsenten (lasten ja nuorten) tekemä, toki ikätaso huomioiden ohjaus/tuki sallitaan.

Vain mielikuvitus on rajana sille, millaisen muodon projektityö ottaa. Se voi olla esimerkiksi pienempi tai suurempi tutkimus, liikkuvan lelun kehittäminen, pelin tekeminen, robottiohjelmointi, ratkaisun kehittäminen johonkin käytännön haasteeseen, tiedeteatteriesitys tai vaikka musikaali.

Vinkkejä projektin toteuttamiseen löytyy StarT-materiaalipankista.

Projektin aihe:

Ainoat vaatimukset projektin aiheelle on, että se

 1. liittyy jotenkin LUMA-aineisiin (aineita saa yhdistellä vapaasti)
 2. asettuu jonkin StarTin teeman alle.

Kaikissa projekteissa tulee tehdä:

 1.  Projektiluomus
  Projektityöskentelyjakson päätteeksi projektin tulee tuottaa jokin luomus. Luomus voi olla esimerkiksi tutkimuksen tulos, joka esitetään havainnollisesti, pelattava peli, taideteos, liikkuva lelu, robotti tai teatteriesitys.
 2.  Visuaalinen kuvaus projektiluomuksesta (Projektivideo)
  Projektiluomuksesta tulee tehdä visuaalinen kuvaus, esimerkiksi kuvakooste tai lyhyt esittelyvideo (enintään 3 min), jossa esiintyy myös projektin tehnyt tiimi. Huomioittehan, että video on vaatimuksena kansalliseen sarjaan osallistumisessa (lue lisää arvioinnista). Samaa videota ei voi käyttää projektin ja mahdollisen hyvän käytänteen kuvauksena.
 3. Projektipäiväkirja
  Kaikista projekteissa tulee pitää projektipäiväkirjaa, joka voi olla tekstiä, kuvia tai videota sisältävä. Projektipäiväkirjan saa tehdä haluamallaan tavalla, tärkeintä tässäkin on, että lasten ja nuorten omat ajatukset ja oppiminen nousevat esiin.

Tutustu tarkemmin arviointikriteereihin.

Ilmoittaudu mukaan!