StarT-projekti

Projektityössä lapset ja nuoret pääsevät loistamaan, hyödyntämään omia kiinnostuksen kohteitaan ja luovuuttaan, sillä projekti voi olla lähes mitä tahansa.

Projektien toteutus:

StarTin projekteja toteutetaan lapsista ja nuorista koostuvissa tähtitiimeissä. Tiimien kokoa ei ole määrätty ennalta: jokin projekti, kuten tiedeteatterin tekeminen vaatii suuren tiimin, mutta pelin ohjelmointi tai Tämä toimii! -liikkuvan lelun toteutus sujuu todennäköisesti jouhevimmin 3 – 5 hengen ryhmissä. StarT-projekteja ei kuitenkaan voi toteuttaa yksin. On tärkeää, että projekti on tiimin jäsenten (lasten ja nuorten) tekemä, toki ikätaso huomioiden ohjaus/tuki sallitaan.

Vain mielikuvitus on rajana sille, millaisen muodon projektityö ottaa. Se voi olla esimerkiksi pienempi tai suurempi tutkimus, liikkuvan lelun kehittäminen, pelin tekeminen, robottiohjelmointi, ratkaisun kehittäminen johonkin käytännön haasteeseen, tiedeteatteriesitys tai vaikka musikaali.

Vinkkejä projektin toteuttamiseen löytyy StarT-materiaalipankista.

Projektin aihe:

Ainoat vaatimukset projektin aiheelle on, että se

 1. liittyy jotenkin LUMA-aineisiin (aineita saa yhdistellä vapaasti)
 2. asettuu jonkin StarTin teeman alle

Kaikissa projekteissa tulee tehdä:

 1.  Projektiluomus
  Projektityöskentelyn aikana tulee tuottaa jokin luomus, jolla vastataan projektityöskentelyn alussa esitettyyn ja työtä ohjaavaan kysymykseen tai haasteeseen. Luomus voi olla esimerkiksi tutkimustuloksia esittelevä raportti, verkkosivu tai havainnollistava esitys (powerpoint, posteri), pelattava peli, taideteos, teatteriesitys tai prototyyppi kehitetystä tuotteesta (mm. liikkuva lelu, verkkosovellus, robotti).
 2.  Esittely projektista ja projektiluomuksesta (Projektivideo)
  Projektitiimin on varauduttava esittelemään projektiaan ja luomustaan. Tämä esittely voi tapahtua oppimisyhteisön omassa StarT-päivässä tai aluefestareilla havainnollistavana esityksenä. Kansalliseen sarjaan tai kansainväliseen kilpailuun osallistuessa tämä esittely tulee tehdä lyhyenä videona (enintään 3 min), jossa esiintyy myös projektin tehnyt tiimi. Huomioittehan, että samaa videota ei voi käyttää projektin ja mahdollisen hyvän käytänteen kuvauksena.
 3. Projektipäiväkirja
  Kaikista projekteissa tulee pitää projektipäiväkirjaa, joka voi olla tekstiä, kuvia tai videota sisältävä. Projektipäiväkirjan saa tehdä haluamallaan tavalla, tärkeintä tässäkin on, että lasten ja nuorten omat ajatukset, projektiprosessi ja oppiminen nousevat esiin.

Tutustu tarkemmin arviointikriteereihin.

Ilmoittaudu mukaan!