Usein kysyttyä StarTista
Järjestetään StarT-kilpailua lukuvuonna 2022-2023?
Näillä näkymin kansallista StarT-kilpailua ei tulla järjestämään lukuvuonna 2022-2023. Kannustamme kuitenkin kouluja ja päiväkoteja toteuttamaan oppimisprojekteja entiseen malliin. Lue lisää muutoksista tästä uutisesta.
Mitä tarkoittaa oppimisyhteisö?
Yhteisö voi olla koulu, päiväkoti, perhe tai vaikka harrasteryhmä. Yhden yhteisön lapset ja nuoret voivat muodostaa useamman tiimin, joista jokainen työskentelee oman StarT-projektin parissa.
Mistä voisin saada tukea projektityöhömme?
Alueelliset LUMA-keskuksemme tarjoavat tukea ja vinkkejä projektioppimiseen. Ensisijaisesti sinun kannattaa olla yhteydessä oman alueesi keskukseen, löydät yhteytiedot kootusti LUMA-keskus Suomen verkkosivuilta. Mikäli haluat tietää lisää projektioppimisesta, tutustu maksuttomiin verkkokoulutuksiimme.
Miksi projektioppimista olisi hyvä toteuttaa kouluissa?
Projektioppiminen on yksi tapa toteuttaa opetussuunnitelmien perusteissakin mainittua monialaista ja eheyttävää opetusta. Oppilaslähtöiset projektityöt innostavat uudella tavalla oppimaan, kun aiheet voi kytkeä arjen ilmiöihin. Samalla opitaan myös tärkeimpiä tulevaisuuden taitoja, kuten ryhmätyöskentelyä. StarT-mallin vahvuuksia ovat lisäksi sen yhteisöllisyys ja tutkimusperustaisuus. Voit tutustua lisää projektioppimisen hyötyihin tällä videolla.
Ilmoittautumiseen liittyvät kysymykset
Miten voin ilmoittautua StarTiin?
StarT-ohjelmaan ei tarvitse erikseen ilmoittautua. Ilmoittautuminen tehdään vain niihin tapahtumiin, kuten kursseille, festareille tai kilpailuihin, joihin haluaa osallistua. Ajankohtaiset tiedot tapahtumista ja niihin ilmoittautumisesta saat verkkosivuiltamme sekä uutiskirjeestämme (tilaa tästä).
StarT-kilpailuun osallistumisesta kysyttyä
Voiko oppilas osallistua useammalla projektilla kilpailuun?
Ei. Projektit toteutetaan oppilaista koostuvissa tiimeissä ja yksi tiimi saa ilmoittaa vain yhden projektin kilpailuun. Huomioittehan kuitenkin, että kauden eri tapahtumiin voi osallistua eri projekteilla. Siten oppilas voi ilmoittautua yhdessä projektitiimissä festareille ja toisessa kilpailuun.
Voiko yhdestä oppimisyhteisöstä ilmoittaa mukaan useamman projektitiimin?
Voi.
Voiko lapsi/nuori osallistua yksin tekemällään projektilla?
Ei. StarTissa keskeistä on yhdessä tekeminen ja siten projektit tulee tehdä vähintään kahden hengen tiimeissä.
Miten ikätasot huomioidaan projektien arvioinnissa?
Lasten (varhaiskasvatus ja alakoulu) taso arvioidaan sarjan sisällä omana ryhmänään, nuorten (yläkoulu ja toinen aste) omanaan. Eri ikätasojen yhteiset tiimit ovat sallittuja; tällöin ratkaisee osallistujien keskimääräinen ikä (riippuen projektin luonteesta).Arvioidessaan projekteja StarT-tuomaristo noudattaa arviointikriteereitä ottaen huomioon osallistujien ikätason. Esimerkiksi opettajan tuki voi olla suurempaa lapsilla (varhaiskasvatus ja ala-aste) kuin nuorilla (yläaste ja lukio). Tuomaristo tarkastelee lasten (varhaiskasvatus ja ala-aste) ja nuorten (yläaste ja lukio) projekteja verraten niitä aina saman ikäryhmän muihin projekteihin, jotta projektien arviointi on tasapuolista ja mahdollisimman monipuolinen otos pääsee jatkamaan.
Kilpailua varten tehdyistä videoista kysyttyä
Kuinka lataan videon YouTubeen piilotettuna?
Kirjaudu sisään YouTube-kanavallesi. Jos sinulla ei ole YouTube-tiliä (kanavaa), luo sellainen. Ohjeita löytyy mm. täältä. Kun olet kirjautunut sisään, saat ladattua videon kanavalle lataa-painikkeella. Valitse ladattava tiedosto, ja muuta yksityisyys julkisesta piilotetuksi.
Muista antaa videollesi kuvaava otsikko, esimerkiksi oppimisyhteisön nimi sekä projektin tai käytänteen nimi (”Mallilan tiedekerhon Avaruutta ihmettelemässä -käytänne”).
Tallenna muutokset, jos ne eivät tallennu automaattisesti.
Kopioi videon URL (linkki) itsellesi talteen ja liitä StarT lomakkeelle pyydettyyn kohtaan.
Kuinka voin linkittää videon lomakkeelle?
Suosittelemme käyttämään YouTube-palvelua, sillä yleisöäänestys (Kansalliset parhaat ja kansainvälinen kilpailu) järjestetään StarTin YouTube-kanavalla. Videon ehdoton maksimipituus on 3 minuuttia. Huomioittehan myös tekijänoikeudet ja julkaisuluvat esim. valitessanne musiikkia ja kuvia videoonne.
Halutessanne, voitte ladata videot YouTubeen piilotettuina. Tämä tarkoittaa sitä, että vain ne tahot, joille olette jakaneet linkin näkevät videon. Toisin sanoen piilotettu video ei näy YouTuben hakutuloksissa eikä muissa julkisissa osioissa.
Voit halutessasi myös käyttää muita palveluita kuin YouTube. Tällöin lataa videosi kyseiseen palveluun ja jaa vastaavasti linkki (URL) verkkolomakkeelle. Jos näiden ohjeiden seuraaminen ei vastaa kysymyksiisi, olethan meihin yhteydessä.
Kilpailun diplomeista ja palkinnoista kysyttyä
Milloin saan osallistumistodistukseni?
Kaikki diplomit ja todistukset lähetetään kauden päätyttyä kesäkuussa.
Voinko saada palkintoni, vaikka en pääsisi paikalle palkintojenjakotilaisuuteen?
Kyllä. Postitamme palkinnot.