Alakoulu

StarT perusopetuksessa

Uudet opetussuunnitelmien perusteet korostavat oppimisen yhteisöllisyyttä sekä yhteistyötä niin koulun sisällä kuin muiden koulujen ja lähitoimijoiden kanssa. Lisäksi painotetaan monitieteisyyttä, eheyttäviä oppimiskokonaisuuksia sekä ilmiölähtöisyyttä.

StarT tukee juurikin uusien opetussuunnitelmien mukaisia tavoitteita. Se ei ole lisävelvoite opettajan työhön, vaan tukimuoto, jossa opettajille tarjotaan materiaaleja ja ideoita toteuttaa yhteisöllistä ja monitieteistä oppimista. StarTin kautta koulujen hyvät käytänteet leviävät ja kaikki voivat oppia toisiltaan.

Lisäksi StarTissa lasten ja nuorten projektitöissä syntyneet luomukset saavat ansaitsemaansa laajempaa huomiota, jolloin sitoutuminen projektitöihin on voimakkaampaa.

StarTin projektitöissä toivotaan myös muiden oppiaineiden yhdistämistä luonnontieteisiin matematiikkaan ja teknologiaan. Voisiko Sinun koulussasi projektina olla esimerkiksi uuden herkullisen, mutta terveellisen annoksen kehittäminen koulunruokalaan, jolloin projektissa yhteistyötä voisivat tehdä esimerkiksi kotitalous, terveystieto ja kemia. Tai ehkä pienen vesivoimalan rakentaminen läheiseen puroon, jolloin mm. fysiikka, matematiikka ja käsityöt kohtaavat.

Matematiikka

Suunnitelkaa omat unelmahuoneenne tai selvittäkää, miten jalkapalloilijan sijainti vaikuttaa todennäköisyyteen osua maaliin. Materiaalien avulla voitte esimerkiksi rakentaa oman mittavälineen korkeiden kohteiden mittaamiseen tai selvittää, millainen on Möbiuksen nauha. Tutustu alakouluikäisille suunnattuihin materiaaleihin!

Tutustu matematiikkaa ympärillämme -teeman materiaaleihin.

Muista myös Tilastot ja tieto -teeman materiaalit!

Luonto ja ympäristö

Miten pilvet ja sade syntyvät? Entä onnistuisiko luonnossa hajoavan biomuovin valmistus? Näitä kysymyksiä voitte pohtia alakouluikäisille suunnattujen materiaalien avulla. Tutkikaa lähiympäristön hyönteisiä ötökkäimurin avulla. Tai ehkä teitä kiinnostaa luonnonindikaattorien toiminta. Silloin on mahtava syy valmistaa herkullista mustikkatrioa!

Tutustu luonto ja ympäristö -teeman materiaaleihin.

Muista myös Kestävä kehitys -teeman materiaalit!

Koti, kulttuuri ja kansainvälisyys

Tutustukaa kulttuureihin ja tapoihin! Millaista koulunkäynti on toisella puolella maailmaa? Kuka perusti kotikaupunkimme ja miksi?

Tutustu Koti, kulttuuri ja kansainvälisyys -teemaisiin StarT-projekteihin.

Teknologia

Melkein jokaisella alakoululaisella on jo oma puhelin mukana koulussa. Teknologiaa on kaikkialla ja sitä on monenlaista. Löydät alta ohjeen esimerkiksi upeasti lentävään superlennokkiin, joka ei näytä ihan tavalliselta lennokilta.

Tutustu Teknologia ympärillämme -teeman materiaaleihin.

Tähdet ja avaruus

Miten avaruuspölyä kerätään? Kuinka kaukana Maa on auringosta, entäs Kuu Maasta? Lähtekää tutkimaan avaruutta rakentamalla oma sateliitti tai miksei kokonainen aurinkokuntamalli. Voitte myös seurata ajankohtaisimpia uutisia ja tapahtumia, sekä raportoida omista tutkimuksistanne Ursan-sivuilla.

Tutustu Tähdet ja avaruus -teeman materiaaleihin.

Muista myös Minun LUMAni -teeman materiaalit!

Hyvinvointi ja terveys

Alakouluikäiseille suunnatusta materiaalista löydät ideoita muun muassa oman kehon, puhtaan veden, ruoan ja ravintoaineiden tutkimiseen. Keksittekö keinoja mitata omien keuhkojen tilavuutta tai sydämen sykettä? Lisäksi materiaaleissa on esitelty interaktiivisina materiaaleina kestävän kehityksen tarkastelemiseen soveltuva oppimateriaali ja Fineli – elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki.

Tässä muutamia valmiita materiaaleja alakoululaisille hyvinvointi -teemaan liittyen:

Tutustu Hyvinvointi ja terveys -teeman materiaaleihin.