Suomen edustajat kansainväliselle SonS 2019 -festivaalille on valittu

Suomea edustaa kansainvälisillä Science on Stage 2019 -festivaaleilla neljä upeaa opetuskäytännettä. Valinta on tehty osana kauden 2018-2019 kansainvälistä StarT-kilpailua.

Science on Stage tukee LUMA-keskus Suomen ylläpitämän StarT-toiminnan tavoin opettajia hyvien opetuskäytänteiden jakamisessa. Joka toinen vuosi järjestettävät Science on Stage festivaalit pidetään seuraavan kerran syksyllä 31.10. – 3.11.2019 Portugalissa. Festivaaleilla n 450 peruskoulun ja lukion opettajaa jakavat omia hyväksi kokemiaan opetusideoitaan luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetukseen. Festivaalien teemat ovat monipuolisia, tällä kertaa ohjelmassa mm. tutkimuksellisuus, kestävä kehitys ja kierrätys, avaruus, monilukutaito sekä varhaiskasvatus.

Suomen edustajat valitsi kansallinen Science on Stage -tuomaristo, joka koostui LUMA-keskus Suomen ja Science on Stagen kansallisen ohjausryhmän jäsenistä sekä SonS 2017 -festivaaleille osallistuneista opettajista.  Kaksivaiheisen tuomarointiprosessin päätteeksi valittiin alla kuvatut neljä upeaa opetuskäytännettä edustamaan Suomea Science on Stage 2019 festivaaleille.

Suomen SonS 2019 -edustajat

Liikunta, hyvinvointi ja mittaaminen -kurssi, Jyväskylän normaalikoulu

On paljon mielenkiintoisempaa opiskella ja oppia hyvinvoinnista, ihmisen biologiasta sekä sähkönjohtavuudestakin kun mittauksia tehdään oman kehon avulla! Tämän ajatuksen ympärille ovat Jyväskylän normaalikoulun opettajat kehittäneet tämän oppiainerajat ylittävän lukiokurssin. Kurssin tavoitteena on korostaa opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kannustetaan tutkimaan ja kehittämään oman kehon toimintaa sekä löytämään merkityksiä omien valintojen ja toimintakykyyn vaikuttavien tekijöiden välillä. Kurssi integroi fysiikkaa, kemiaa, liikuntaa, terveystietoa, biologiaa ja psykologiaa, ja sen teemoina ovat liikunta, stressi ja ajanhallinta, uni ja ravinto.  

Tutustu Liikunta, hyvinvointi ja mittaaminen –kurssiin tästä.

Kalevala goes science, Joutsan yhtenäiskoulu

Opetuskäytänteessä on mietitty tiedeprojekti, jossa kenties nurinkurisesti onkin lähdetty liikkeelle äidinkielen aiheesta eikä luonnontieteistä. Yhdeksäsluokkalaisten kanssa toteutettu laaja oppimisprojekti alkoi Kalevalaan tutustumisella ja luonnontieteisiin liittyvien aiheiden etsimisellä. Mielenkiintoista aiheista muodostettiin tutkimuskysymyksiä mm voiko hauen leukaluusta rakentaa kanteleen, tai voiko eläimen vatsassa asua, joita oppilaat pienryhmissä selvittivät. Lisäksi yhteisissä pajapäivissä tehtiin mm ihmevoidetta, pantiin olutta kalevalasittain ja ohjelmointiin sampo.

Karso Kalevala goes science -video tästä.

Play a role and learn, Päiväkoti Piilometsä

Opetuskäytänne kuvaa ulkona tehtävistä monialaisista oppimisprojekteista, joissa lapset ”leikkivät” eri rooleissa hyödyntäen monipuolisesti päiväkodin läpiympäristöä. Pukeutuminen ja eläytyminen rooliin on osa oppimisprosessia ja lapset ovat osallisia kaikissa projektin vaiheissa suunnittelusta arviontiin asti.

Hyvässä käytänteessä on kuvattu useita Piilometsän lasten kanssa toteuttamia projekteja mm. kivikauden elämästä ja avaruudesta. Näillä projekteilla on osallistuttu myös StarT-ohjelmaan.  

Katso Play a role and learn -video tästä.

Young people learning statistics, Keminmaan keskuskoulu

Tilastoja on kaikkialla ja etenkin tutkimuksen teossa tilastotieteellä ja -matematiikalla on keskeinen merkitys. Tilastot ovat myös hyvä lähtökohta oppiaineita yhdistävälle monialaiselle oppimiskokonaisuudelle. Keminmaan keskuskoulun opettajat ovat jo useamman vuoden ajan käyttäneet ja kehittäneet tätä toimintamalliaan, jonka parissa oppilaat luovat innostavia projekteja ja oppivat monipuolisesti tietoja ja taitoja. Malli on helposti toteutettavissa missä tahansa koulussa, sillä siinä hyödynnetään kaikkien käytössä olevia ilmaisohjelmia.

Katso Young people learning statistics -video tästä.

Kansallinen SonS -tuomaristo

  • Prof. Maija Aksela, Director of the LUMA Centre Finland
  • Outi Haatainen, M.Sc.,National StarT Project Manager, LUMA Centre Finland
  • Irma Hannula, PhD, member of the Finnish national SonS Committee
  • Teijo Koljonen, Counsellor of Education, Finnish National Board of Education, member of the Finnish national SonS Committee
  • Anette Markula, International StarT Project Manager, LUMA Centre Finland
  • Kalle Vähä-Heikkilä, Lauttakylän lukion lehtori, Suomen SonS-edustaja 2017

Onnittelut voittajille ja kiitos kaikille kisaan osallistuneille omien hyvien opetuskäytänteiden jakamisesta!

kuva: Young people learning statictics, Keminmaan keskuskoulu