Kulosaaren Science Expo

Osana StarT toimintamallia kannustamme järjestämään pienen tai suuren StarT-päivän omassa oppimisyhteisössänne.
Päivän tarkoitus on jakaa tekemisen iloa omassa oppimisyhteisössä. 
StarT-päivän voi toteuttaa omalla tavallaan ja omaan toimintaan sopivalla hetkellä. Sen voi mainiosti kirjata oman koulun tai päiväkodin opetussuunnitelmaan jokavuotiseksi tapahtumaksi tai osaksi LUMA-viikkoja

Kulosaaren yhteiskoulussa järjestettiin 30.1.2019 Science Expo – messut jo kolmatta kertaa! Tänä vuonna tutkittiin muun muassa lääkeaineiden kulkeutumisen ohjausta, koulun sähkönkulutusta, koestressiä ja heijastinten näkyvyyttä. StarT-tiimimme kävi vierailemassa messuilla, haastatellen KSYK:in lukiolaisia sekä opettajia.

Kulosaaren koulunkäytäville kävi keskiviikkona kuhina, kun lukiolaiset esittelivät projektejaan toisilleen, yläastelaisille sekä vanhemmilleen.

Kuvan oppilaat tekivät vaikuttamisprojektin sähkönkulutuksesta koulussaan. Taustatutkimusta tehdessään, oppilaat huomasivat miten paljon sähköä voitaisiin säästää, mikäli julkisissa rakennuksissa siirryttäisiin vihreään sähköön.

Koko prosessin pitää olla rakennettu koulun toiminnan sisälle – tutkimuksen esittely on vain lopputulos.

Vaikuttamisprojektin yhteydessä ryhmä keräsi energian kulutukseen liittyvää dataa sekä tekivät posterin. Ryhmän tavoitteena oli kerätä 100 nimeä adressiin Kulosaaren yhteiskoulun siirtymisestä vihreään sähköön. Kuvaushetkelllä adressi oli kerännyt 110 nimeä alleen.

Kyselimme opettajilta, mitä Science Expon kaltainen tapahtuma vaatii koululta ja opettajilta. Kulosaaren yhteiskoulussa tapahtumaa pyritään kehittämään joka vuosi. Koulussa on päätetty tehdä oppiaineiden välistä yhteistyötä ja yhdistää lukion kemian, fysiikan ja biologian ykköskurssi tutkimuksen osalta. Oppilaat tekivät tutkimusta koululla kolme tuntia, joka jakson lopussa kolmen jakson ajan. Tämä vaatii opettajien välistä yhteistyötä sekä kommunikaatiota rehtorin ja opinto-ohjaajan välillä.

Science Expo messuilla yläkoululaiset kiertävät ja äänestävät projekteista Google formsin kautta. Myös vanhemmat ovat tervetulleita tapahtumaan, joita tänä vuonna saapui sankoin joukoin paikalle.

Opettajat pitävät Science Expoa myös arvioimistilanteena, jossa jokaisella oppilaalla on tilaisuus loistaa omalla tavalla. Oppilaat voivat loistaa tutkimuksen teossa tai tapahtumassa esitellessään projektia.

Opettajat ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että koko prosessin tulee olla alusta loppuun suunniteltu, muuten prosessia ei saada vietyä loppuun. Opettajat huomauttavat myös, että tutkimuksen tekoa on vaikea opettaa muutoin kuin laittamalla oppilaat tekemään tutkimusta.


Ihan aidosti olen sitä mieltä että tämä yhteisopettajuus, tutkimuksellinen työskentely ja ilmiöoppiminen on hyvä juttu

Hanna Huhtakallio

Kiinnostaako oma messupäivä teidän oppimisyhteisöissänne? Lähde mukaan projektioppimisen matkalle! Vielä ehdit ilmoittautua mukaan StarT-kaudelle 2018-2019! 

Muistathan jakaa projektioppimisen iloa aihetunnisteella #startluma

Teksti ja kuvat: Anette Markula ja Veera Sinikallio, LUMA-keskus Suomi