De nationella bästa har valts

LUMA-center Finland fick in flera hundra utmärka projekt och goda undervisningspraktiker: över 150 fina projekt och över 50 kreativa goda undervisningspraktiker från småbarnspedagogiken till andra stadiet. 
Nu har de nationellt bästa tävlingsbidragen valts ut, och de finns upplistade nedan.

LUMA-center Finland-nätverket har sedan år 2016 arrangerat StarT-programmet, som har som mål att främja tvärvetenskaplig projektinlärning, upptäckarglädje och delning av idéer inom naturvetenskaper, matematik och teknologi. En del av verksamheten utgörs av StarT-tävlingen, som har en nationell och en internationell serie. 

Det tilldelas både internationella och nationella priser i tävlingen. De nominerade till det internationella LUMA StarT Award 2020-priset har valts ut. Läs mer om dem här. De elva bästa barn- och ungdomsteamen och de fem bästa inlärningsgemenskaperna kommer att belönas som de nationellt bästa. Dessutom kommer två klubbar att få hedersomnämnanden.

De bästa nationella projekt

I projektarbetena har barnen och de unga fått stå i rampljuset och utnyttja sina egna intressen och sin egen kreativitet, eftersom projekten fått behandla nästan vad som helst. I år belönar vi undantagsvis elva projekt. Juryn beslutade att belöna elva projekt istället för tio, eftersom vi fick in en hel del fantastiska projekt som det var svårt att välja mellan. Kriterierna kan ses här. Vi vill framhäva projekt som har genomförts på olika skolnivåer. I år fick vi se fantastiska projekt om bland annat människor, klimatförändringar och programmering.

Juryn har beskrivit de prisbelönta projekten som omfattande, elevorienterade och tvärvetenskapliga. Dessutom har de prisbelönta projekten rapporterats exemplariskt.

“LUMI/SNOW”, Päiväkoti Piilometsä 

“Leivän aikamatka”, Päiväkoti Pikkutylli

“Puhkun ja puhalla: Tuulitutkimuksia”, Kalkunvuoren päiväkoti ja koulu

“Cook Clorophyll and the Colours of the Fall”, Rantaviitikan eskarit

“Kaupunkiralli”, Jokilaaksonkoulu

“Ilmastonmuutos Stop! -lautapeli”, Länsiharjun koulu

“Is it magic?”, Keminmaan keskuskoulu

“Machine learning to Detect Forest fires”, FISTA

“Omavarainen sähköntuotanto – sähköä tuottava kuntopyörä”, Kaurialan lukio

“SnakeBot”, Tampereen lyseon lukio

De bästa nationella goda undervisningspraktik

Inlärningsgemenskaperna kan delta i StarT genom att beskriva en god undervisningspraktik, dvs. ett välbeprövat sätt eller en modell för att genomföra tvärvetenskapliga och fenomenbaserade undervisningshelheter eller StarT-projekt. I år fick vi se fina undervisningspraktiker om bland annat tvärvetenskaplig inlärning och en grönare framtid.

Här i StarT vill vi stöda lärares, handledares och utbildares arbete, och därför har vi möjliggjort utbyte av godaundervisningspraktiker. De fem bästa, förtjänstfulla undervisningspraktikerna från säsongen 2020 beskrivs närmare nedan.

“Ihmeellinen ihminen / Opitaan yhdessä -yhteistyö”, Esiopetus Taipalsaaren kirkonkylän koulu & LAB ammattikorkeakoulu

“Matkalla Marsiin 2020”, Pikkonlan koulu

“Greenreality- lupaus”, Sammonlahden koulu

“Virtuaalinen Amazing Race Rovaniemeltä pohjoiseen”, Napapiirin yläaste

“Yksilöllinen mobiilioppiminen”, Paraistenseudun koulu

Hedersomnämnanden

I den nationella tävlingen överraskades juryn av den höga nivån på projekt och undervisningspraktiker. Därför vill vi lyfta fram två praktiker som lämpar sig för lärandet på fritiden. StarT delar ut hedersomnämnanden till:

“KeittiöKemiaa ja kestävää taidetta”,  Pilke tiedepäiväkoti Loiste

“Retkeilykerho”, Mertalan koulu


Anmälan till StarT-säsongen 2020–2021 är öppen!

Såväl inlärningsgemenskaper, sakkunniga, studerande som företag kan delta i StarT-tävlingen – alla i den rollen som bäst passar dem, exempelvis genom att vara med och genomföra projekt, dela med sig av sina undervisningspraktiker eller genom att stöda inlärningsgemenskapernas samt barnens och ungdomarnas arbete som expert. Läs mer om verksamheten här.