Parhaita lasten ja nuorten tiede- ja teknologiaprojekteja palkittiin kansainvälisessä StarT-gaalassa

Tiistaina 5.6. järjestetyssä kansainvälisessä StarT gaalatilaisuudessa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen palkitsi lapsia, nuoria ja oppimisyhteisöjä tiede- ja teknologiaprojektien ansiokkaasta toteutuksesta. Voittajat Jordaniasta, Turkista, Portugalista ja Suomesta palkittiin International LUMA StarT 2018 -palkinnolla sekä tiedepainottaista ohjelmaa sisältävällä gaalamatkalla.

Internationa LUMA StarT –palkinnot jaettiin tänä vuonna toista kertaa. Palkinto annettiin kolmelle parhaalle luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvälle projektityölle, joita lapset ja nuoret ympäri maailmaa ovat toteuttaneet. Voitot menevät tiimeille Portugalista, Turkista sekä Suomesta. Lisäksi International LUMA StarT Education –palkinto jaettiin kolmelle oppimisyhteisölle parhaasta opetuskäytänteestä monialaisen ja ilmiöpohjaisen projektioppimisen toteuttamiseen liittyen. Palkittavat oppimisyhteisöt tulevat Jordaniasta, Turkista ja Suomesta.

Voittaneissa projekteissa nuoret ovat suunnitelleet kaivosonnettomuuksien ennaltaehkäisyyn turvakypärään liitettävän mittauslaitteisto sekä perustaneet oman kerhon, jonka tarkoituksena on edistää ympäristötietoutta omassa yhteisössä. Päiväkoti-ikäisten lasten kanssa taas on opittu historiasta ja entisaikojen elämästä eläytymällä koko lukuvuoden aikana kivikauden elämään.  Palkittavissa opetuskäytänteissä esitellään malleja arjen ja yläkoulun matematiikan yhdistämiseen, päiväkoti-ikäisten lasten oppimiseen toimimalla tutkijoina sekä lähes sadan koulun yhteistyöhön tiede- ja teknologiaoppimisen saralla. Tuomaristo on arviointiperusteissaan kiinnittänyt huomioita erityisesti luovuuteen, omaperäisyyteen, monitieteisyyteen sekä yhteisöllisyyteen.  

Monialaista ja ilmiöpohjaista projektioppimista tukeva StarT-toiminta on yliopistojen tiede- ja teknologiakasvatusta edistävän LUMA-keskus Suomen ideoima. StarT- toimintaan on lukukaudelle 2017-2018 ilmoittautunut 500  projektityötä sekä yli 100 hyvää opetuskäytännettä 20 maasta.

”Avain menestykseen on uteliaisuus, luovuus ja yhteistyö. Näitä taitoja tarvitaan aikamme pirullisten ongelmien ratkaisemiseen. StarT osallistujat ovat projekteissaan osoittaneet kaikkia näitä taitoja, joista on heille hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla tulevaisuudessa”, kommentoi opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen.

LUMA StarT -gaalassa palkittiin kunniamaininnalla myös kansallisessa ja kansainvälisessä yleisöäänestyksessä eniten ääniä saaneet projektityövideot sekä opetuskäytännevideo, aktiivisin maa sekä  jaettiin Suomen kansalliset parhaat -palkinnot 10 parhaalle lasten ja nuorten projektitiimille ja 10 oppimisyhteisöille.

International LUMA StarT Award  palkittavat

palkittavat lasten ja nuorten tähtitiimit

  • Baret_Care”,  oppilaat Halil Ataberk Bakırcı, Ahmet Efe Bakırcı ja muut, Turkki
  • EcoChange”, Agrupamento de escolas de Alcanena, oppilaat: Bárbara Correia, Catarina Naia, Guilherme Santos, José Coutinho and Maria Farinha, Portugal
  • Hyppy kivikauden elämään: talvi”, Päiväkoti Piilometsä, Suomi

parhaista opetuskäytänteistä palkittavat oppimisyhteisöt

Yleisön suosikit

Kansainvälinen yleisöäänestys toteutettiin StarTin YouTube-kanavalla. Kansainvälisesti äänestyksessä oli mukana noin 100 videota ja eniten ääniä saivat:  

  • Projektitöiden osalta  Waste Busters tähtitiimi projektillaan “Lemna grinder”, oppilaat: Zeynep Sude Çetin, Bora Özkan, Zeynep Eyüpoğlu, Berfin Elçin, Kerim Berber, Umay Eskialp, Melike Damla Özdemir, Aslıhan Eşkin, Gizem İdil Tunçbilek ja Bilgesu Gökçenur. Turkki.
  • Hyvien opetuskäytänteiden osalta StarT Day in S.O.S. Project Schools,  S.O.S. (Save Our Species) projekteja toteuttaneiden koulujen välinen yhteistyö, Turkki.   
  • Kansallisessa sarjassa eniten yleisöääniä sai Luovan luonnontieteen ryhmä Tie-Dye-projektillaan Kaakkurin koulusta Oulusta.

Aktiivisin maa

StarT kaudella 2017-2018 aktiivisimpana maana palkitaan Turkki sekä Viro. Turkkilaiset oppimisyhteisöt ovat ilmoittaneet mukaan eniten StarT-projekteja ja osallistumisinto näkyy myös menestyksenä kaikissa StarT-sarjoissa. Viro taas on ansiokkaasti on kehittänyt omaa StarT-toimintaansa järjestämällä ensimmäistä kertaa Viron kansallisen StarT tiede- ja teknologiafestivaalin.

Kansalliset parhaat

Parhaat projektit

Rakenna uuni, Tietäväisen koulu
Laavalamppu, Tampereen lyseon lukio
Oma peli ohjelmoimalla, Jyväskylän normaalikoulun alakoulu
#biopolku, Äänekosken lukio
Rantavitikan eskarit kivitutkijoina, Rantavitikan esikoulu
Radioastronomiaa, Kulosaaren yhteiskoulu
Toukkatykki, Hietalahden koulu
Tie-dye, Luovan luonnontieteen ryhmä / Kaakkurin koulu (yleisön suosikki)
Kalatutkimus, Esikouluryhmä Puuhiset Satulaiva
e cycle, Salpausselän peruskoulu

Parhaat käytänteet

Ylämyllyn koulu, Pekka Tarva
Tampereen lyseon lukio, Kaarina Ojasti
Jyväskylän normaalikoulun alakoulu, Susanne Roos
Ounasvaaran peruskoulu 7.-9.lk, Elina Raumanni
Kulosaaren yhteiskoulu, Hanna Huhtakallio
Keinumäen koulu, Mari Nuutinen
Ritaharjun koulu, Kaisa Ikäheimonen
Luova Matikkapaja, Saara Tuomela
Rantakylän yhtenäiskoulu, Merja Kankaanpää
Lyseonmäen koulu, Mari MaraLisätietoja antavat LUMA-keskus Suomen ja StarT-toiminnan johtaja, professori Maija Aksela, 050 514 1450, sekä StarT-toiminnan projektipäälliköt Outi Haatainen (Suomi) ja Anette Markula (kansainvälisesti). Heidät kaikki tavoittaa sähköpostitse osoitteesta info@start.luma.fi.