Hyvää kansainvälistä avaruusviikkoa!

Kettu-astronautti Uudenmaan LUMA-päivillä

Avaruusviikko on kansainvälinen tapahtuma joka juhlistaa tieteen ja teknologian tuomaa hyötyä ihmiskunnalle.

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) yleiskokous julisti vuonna 1999, että kansainvälistä avaruusviikkoa vietetään joka vuosi 4.-10. lokakuuta. Nämä päivät valittiin, koska lokakuun 4. päivä 1957 laukaistiin ensimmäinen satelliitti, Sputnik 1 ja lokakuun 10. päivä 1967 allekirjoitettiin kansainvälinen YK:n sopimus avaruuden rauhanomaisesta käytöstä.

Tänä vuonna avaruusviikon teemana on Satelliitit parantavat elämää (Satellites Improve Life) ja ensi vuonna juhlistamme avaruusviikkoa teemalla Naiset avaruudessa (Women in Space).

Avaruus on ollut suosittu aihe StarT-projekteissa. Tähdet ja avaruus olivat aiempina vuosina oma StarT-teemansa. Nyt avaruusaiheiset projektit ja käytänteet tehdään Minun LUMAni -teeman alla. Täältä löydät materiaaleja ja opetusideoita avaruusaiheisiin projekteihin ja oppitunteihin.

Esimerkiksi viime vuoden yksi parhaista käytänteistä oli yhteistyöprojekti Matkalla Marsiin 2020. Yhteistyöprojektissa oppilaat perustivat yhdessä avaruusmatkailuyrityksen ja suunnittelivat yrityksen markkinoinnin, raketin valmistuksen ja astronauttien rekrytoinnin. Oppilaat pääsivät myös harjoittelemaan eri ohjelmien käyttöä suunnittelemalla yritykselle logon, käyntikortin, yrityksen mainoksen ja yritysesittelyn. Katso käytänteen video ja inspiroidu!

Avaruusviikon viettäminen ja satelliittien tarkkailu on mahdollista tehdä myös kotoa käsin. Yksi tapa on tutkia satelliitteja ja satelliittikuvia. Tämä artikkeli (englanniksi) antaa vinkkejä satelliittien tutkimiseen ja täältä voit lukea vinkkejä satelliittikuvien tulkitsemiseen. Lisäksi Aalto-yliopisto Junior järjestää avaruusviikolla puuhaa niin kouluryhmille kuin perheillekin.

Lähde siis mukaan tutkimaan ihmeellistä avaruutta! Avaruusviikolla järjestetty tapahtuma, projekti tai uusi opetusidea kannattaa dokumentoida, sillä se voi olla seuraavan StarT-kauden paras!