Yläkoulu

StarT perusopetuksessa

Uudet opetussuunnitelmien perusteet korostavat oppimisen yhteisöllisyyttä sekä yhteistyötä niin koulun sisällä kuin muiden koulujen ja lähitoimijoiden kanssa. Lisäksi painotetaan monitieteisyyttä, eheyttäviä oppimiskokonaisuuksia sekä ilmiölähtöisyyttä.

StarT tukee juurikin uusien opetussuunnitelmien mukaisia tavoitteita. Se ei ole lisävelvoite opettajan työhön, vaan tukimuoto, jossa opettajille tarjotaan materiaaleja ja ideoita toteuttaa yhteisöllistä ja monitieteistä oppimista. StarTin kautta koulujen hyvät käytänteet leviävät ja kaikki voivat oppia toisiltaan.

Lisäksi StarTissa lasten ja nuorten projektitöissä syntyneet luomukset saavat ansaitsemaansa laajempaa huomiota, jolloin sitoutuminen projektitöihin on voimakkaampaa.

StarTin projektitöissä toivotaan myös muiden oppiaineiden yhdistämistä luonnontieteisiin matematiikkaan ja teknologiaan. Voisiko Sinun koulussasi projektina olla esimerkiksi uuden herkullisen, mutta terveellisen annoksen kehittäminen koulunruokalaan, jolloin projektissa yhteistyötä voisivat tehdä esimerkiksi kotitalous, terveystieto ja kemia. Tai ehkä pienen vesivoimalan rakentaminen läheiseen puroon, jolloin mm. fysiikka, matematiikka ja käsityöt kohtaavat.

Matematiikka

Tehkää tilastotutkimuksia oppilaita kiinnostavista aiheista O365-ympäristössä tai toteuttakaa esimerkiksi liikunnallinen matematiikkaprojekti. Ehkä oppilaat innostuvat vaikkapa geometriaan yhdistyvästä pintaremonttiprojektista!

Tutustu matematiikkaa ympärillämme -teeman materiaaleihin.

Muista myös Tilastot ja tieto -teeman materiaalit!

Luonto ja ympäristö

Mitä on harmaavesi ja miten se vaikuttaa kasvien kasvuun? Selvittäkää tämän osion materiaalien avulla. Ehkä toteutatte monialaisen saunaprojektin tai projektityön veden kiertokulkuun liittyen!

Tutustu Luonto ja ympäristö -teeman materiaaleihin.

Muista myös Kestävä kehitys -teeman materiaalit!

Koti, kulttuuri ja kansainvälisyys

Tutustu Koti, kulttuuri ja kansainvälisyys -teeman materiaaleihin.

Teknologia

Yläkoululaiset käyttävät runsaasti teknologiaa ja projekti-ideavaihtoehtoja on useita. Tässä on kuvattuna ideoita esimerkiksi teräksen, puettavien älyvaatteiden ja ytimien tutkimiseen. Mukana on myös Action trak -pelisovellus, jolla voit tehdä vaikka oman tutkimusradan!

Tutustu Teknologia ympärillämme -teeman materiaaleihin.

Tähdet ja avaruus

Jos aurinko olisi jumppapallon kokoinen, niin minkä kokoinen olisi maa tai jaksaisitko silloin kävellä Plutolle asti? Lähtekää tutkimaan avaruuden laajenemista avaruusliman avulla tai voitte myös seurata ajankohtaisimpia uutisia ja tapahtumia, sekä raportoida omista tutkimuksistanne Ursan-sivuilla.

Tutustu Tähdet ja avaruus -teeman materiaaleihin.

Hyvinvointi ja terveys

Yläkoululaisille suunnatusta materiaalista löytyy ideoita ja projekteja niin terveyden, liikunnan kuin ravinnon tutkimiseen. Sopisiko kurssillesi projekti veden puhdistamisesta tai jogurtin bakteereista? Kiinnostaisiko oppilaitasi suunnitella tietokoneella terveellinen ateria tai tutustua suklaan kemiaan?

Tässä muutamia valmiita materiaaleja yläkoululaisille hyvinvointi -teemaan liittyen:

Tutustu Hyvinvointi ja terveys -teeman materiaaleihin.