International LUMA StarT Award-palkinnonsaajat on valittu!

StarT-tiimiä StarT-gaalassa

LUMA-keskus Suomi -verkosto palkitsi lasten, nuorten ja oppimisyhteisöjen parhaita tiede- ja teknologiaprojekteja keskiviikkona 9.6. kansainvälisessä StarT-gaalatilaisuudessa.

International LUMA StarT –palkinnot jaettiin tänä vuonna viidettä kertaa. Kuten edellisenä vuonnakin, gaala järjestettiin virtuaalisena suorana lähetyksenä. Lähetyksessä International LUMA StarT Award 2021 palkinto jaettiin kolmelle parhaalle luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvälle projektityölle, joita lapset ja nuoret ympäri maailmaa ovat toteuttaneet. International LUMA StarT Education –palkinto jaettiin kolmelle oppimisyhteisölle parhaasta opetuskäytänteestä monialaisen, tutkimuksellisen ja ilmiöpohjaisen opetuksen toteuttamiseen liittyen.

International LUMA StarT -palkinnot jaettiin

StarT honorary jury piti parhaiden valintaa niin projektien kuin käytänteidenkin kohdalla hyvin haastavana korkeasta tasosta johtuen. StarTin honorary juryyn kuuluivat tänä vuonna professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta, professori Miia Rannikmäe Tarton yliopistosta Virosta ja apulaisprofessori Coral Campbell Deakinin yliopistosta Australiasta. Voittajaprojektit lähtivät liikkeelle lasten ja nuorten kysymyksistä ja ajatuksista. Projekteissa hyvänä pidettiin yhteistyötä niin oman oppimisyhteisön sisällä kuin myös ulkopuolistenkin kanssa. Projektien videot ja päiväkirjat olivat ensiluokkaisen huolellisesti ja ajatuksella laadittuja.

International LUMA StarT Education –palkinto jaettiin

Käytänteiden tekijät Liangfeng primary school; João Dias, Mariana Marques ja Frederico Valsassina Amaral sekä Maikku Aho ja Teija Lauronen olivat käytänteissään osoittaneet käytänteissään monialaista ja innovatiivista työskentelyä. StarT honorary jury kuvaili käytänteitä käytännönläheisiksi, kekseliäiksi sekä monipuolisiksi. Käytänteissä arvostettiin monialaisuutta, yhteistyötä sekä lasten ja nuorten aktiivista osallisuutta. 

Voittajat palkittiin palkintojen lisäksi 4-päivän matkalla Suomeen. Palkintomatka sisältää luonnontiede-, matematiikka- ja teknologiapainotteista ohjelmaa ja järjestetään vallitsevan koronatilanteen takia kesäkuussa 2022.

StarT -gaalassa palkittiin myös StarTin yleisön suosikit. Yleisön suosikit -äänestys oli käynnissä 15.3.–15.4. StarTin Padlet-alustalla. Äänestyksessä oli mukana noin videoita, joissa lapset ja nuoret kertoivat toteuttamistaan projektitöistä sekä opettajat esittelevät hyviä opetuskäytänteitään. Kaikki saivat osallistua äänestykseen tykkäämällä suosikkivideoistaan. Kansainvälisen yleisön suosikkiprojekti sai 19 918 ja käytänne 2722 tykkäystä.

Lisäksi StarT-kilpailussa on jaettu kansallisia palkintoja. Kansallisina parhaina palkittiin 10 ansioituneinta lasten ja nuorten projektitiimiä ja opetuskäytänteiden osalta 5 oppimisyhteisöä. Nämä palkinnot jaettiin StarTin virtuaaliviikolla.

Kansainvälisesti palkittu StarT on LUMA-keskus Suomen vuonna 2016 ideoima projektioppimisen toimintamalli. StarT-ohjelman tapahtumiin on kaudella 2020–2021 osallistuttu 44 maasta yhteensä 830 projektityöllä ja 680 hyvällä opetuskäytänteellä. Oppimisen iloa ja käytänteitä on ollut jakamassa 1420 oppimisyhteisöä, 5580 opettajaa ja 14 150 lasta ja nuorta.

StarT on jatkuva, vuosittain toteutettava ohjelma. Tulevan lukuvuoden 2021–2022 aikana järjestetään kaksi kansainvälistä kilpailua: syyskaudella pohjoismainen Nord StarT -ilmastonmuutoskilpailu ja keväällä 2022 International LUMA StarT -kilpailu kuudetta kertaa.