StarT-kilpailijat esittelevät projektiaan festareilla.

Start-kilpailu

Lukuvuoden 2022-2023 aikana StarT-kilpailua ei tulla järjestämään. Lue lisää tästä uutisesta.

StarT-kilpailu on jokakeväinen osa StarT-ohjelmaa. Kilpailulla haluamme antaa lapsille ja nuorille tilaisuuden tuoda esiin omaa osaamistaan projektien kautta. Lisäksi opettajat ja kasvattajat voivat jakaa ideoita ja käytänteitä monialaisen ja yhteisöllisen projektioppimisen toteuttamiseen. Parhaimmilla projekteilla ja opetuskäytänteillä on mahdollisuus halutessaan edustaa Suomea kansainvälisessä kilpailussa. StarT-kilpailu on suunnattu lapsille, nuorille sekä oppimisyhteisöille varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Muistathan myös että suunnitelma riittää eli projektin ei tarvitse olla valmis

StarT-kilpailussa on kaksi sarjaa

Kilpailusarjoista ja niiden vaatimuksista voit lukea tarkemmin linkkien takaa:

  1. Lasten ja nuorten tiimityönä toteuttamat projektityöt
    Lasten ja nuorten (3-19v.) tiimityönä toteuttamia monitieteisiä projekteja, jotka liittyvät jollakin tavalla luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan.
  2. Oppimisyhteisöjen hyvät opetuskäytänteet
    Opettajien ja kasvattajien omia hyviä opetuskäytänteitä ja ideoita monialaisen projektioppimisen toteuttamiseen LUMA-aineissa varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Kansallinen ja kansainvälinen kilpailu

Kansalliseen StarT-kilpailuun osallistuessasi sinulla on mahdollisuus asettua ehdolle myös kansainväliseen StarT-kilpailuun. Valitsemme vuosittain Kansalliset parhaat molemmissa kilpailusarjoissa (lasten ja nuorten projektityöt sekä oppimisyhteisöjen parhaat opetuskäytänteet). Kansallisten parhaiden joukosta valitaan Suomen ehdokkaat kansainväliseen StarT-kilpailuun, International LUMA StarT Award -palkinnonsaajaksi.

Lisäksi joka toinen vuosi valitaan opetuskäytänteitä jakaneiden opettajien joukosta myös Suomen edustajat seuraaville Science on Stage -festivaaleille. Seuraavat SonS-festivaalit järjestetään Prahassa maaliskuussa 2022. Suomen edustajat festivaaleille valittiin kaudella 2020-2021.

Näitä ansioituneimpia projektitöitä sekä parhaimpia käytänteitä jaetaan esimerkkinä tulevina kausina StarT-ohjelman verkkosivuilla sekä koulutuksissa.

Teema

StarTin pysyvä teema on Minun LUMAni. LUMA viittaa luonnontieteisiin, matematiikkaan ja teknologiaan sekä näiden tieteenalojen väliseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Minun-sanalla halutaan korostaa juuri lasten ja nuorten omien näkemysten ja ideoiden ja osaamisen esiintuomista, oppilaslähtöisyyttä. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus ja siksi haluamme antaa tilaa heidän omalle äänelle.

Yhhteistyökumppanimme jakavat kannustuspalkintoja erikoisteemoissa, jotka ovat vuonna 2022:

  • Tilastollisten menetelmien ja aineistojen hyödyntäminen (Tilastokeskus)
  • Valon mahdollisuudet (Prein)

Osallistuminen StarT-kilpailuun

Kilpailuun ilmoittaudutaan täyttämällä verkkolomake. Varaathan aikaa verkkolomakkeen täyttämiseen projekti- ja käytännetietojen osalta sillä tuomarointi StarT-kilpailuissa tehdään täysin verkkolomakkeella ilmoitettujen tietojen perusteella. Suosittelemme tutustumaan myös osallistumissääntöihin ennen lomakkeen täyttämistä.

Arviointi

Arviointi kilpailussa perustuu verkkolomakkeella annettuihin tietoihin. Arviointi toteutetaan sarjakohtaisesti ja arviontikriteerien mukaisesti. Kaksivaiheinen arviointiprosessi koostuu esikarsinnasta sekä asiantuntijoista koostuvan tuomariston arvioinnista. Lue lisää projektitöiden ja opetuskäytänteiden arviointikriteereistä täältä.

Palkinnot

StarT-kilpailussa palkitaan projekteja tehneitä lasten ja nuorten tähtitiimejä sekä oppimisyhteisöjä eli kouluja, päiväkoteja, harrastusryhmiä tms. hyvistä käytänteistä oppimisen tukemiseen. Palkintoja jakavat LUMA-keskus Suomi -verkosto yhteistyökumppaneineen.

StarT-kilpailu 2022 palkinnot

Kansalliset parhaat 2022 -tunnustus

  • 10 kpl lasten ja nuorten tiimille (ohjaajineen) ansiokkaasta projektityöstä
  • 5 kpl oppimisyhteisölle (tai opettajalle/kasvattajalle) hyvästä opetuskäytänteestä

Stipendit ja palkinnot

  • Kemianluokka Gadolin lahjoittaa tutkimusvälinepaketteja työohjeineen lasten projektitiimeille ohjaajineen (10kpl)
  • Tilastokeskus lahjoittaa kaksi stipendiä ansiokkaasti tilastollisia menetelmiä tai aineistoja hyödyntäneille projektitiimeille:
    • 200 euroa lasten projektitiimille ja tiimin vetäjälle
    • 500 euroa nuorten projektitiimille ja tiimin vetäjälle
  • Fotoniikan lippulaiva PREIN palkitsee valon mahdollisuuksia pohtineita projektitiimejä sekä opetuskäytänteitä yläkoulusta ja lukiosta:
    • yhteensä 700 euroa projektitiimeille ja tiimin vetäjille (palkitaan 1-3, riippuen projektitöistä ja tiimien koosta)
    • yksi Photonics explorer kit -opetuspaketti (arvo 150 €) oppimisyhteisölle hyvästä opetuskäytänteestä
  • LUMA-keskus Suomi -verkosto palkitsee Kansallisesti parhaasta käytänteestä palkittujen matka- ja majoituskustannukset StarT-gaalaan ja LUMA-päiville 2022 maksetaan. Kulut katetaan enintään 2 hlö/yhteisö niin, että on mahdollista osallistua yhdeksi päiväksi LUMA-päiville

Suomen edustajat kansainväliseen StarT-kilpailuun

Kansainväliseen kilpailuun ehdolle asetettujen projektien ja opetuskäytänteiden joukosta valitaan Suomen edustajat kansainväliseen StarT-kilpailuun. Kansainvälisen kilpailun kautta nuorilla on mahdollisuus päästä kansainväliselle StarT-tiedeleirille (13-16.6.2022). Opettajat ja ohjaajat saavat tilaisuuden jakaa kokemia ja käytänteitä kansainvälisten kollegoiden kanssa osana Gaala-matkaa.

Aikataulu

StarT-kilpailuprojekteja voi toteuttaa oman aikataulun mukaan ja mukaan voi ilmoittautua myös keskeneräisillä projekteilla (jolloin kuvataan suunnitelma toteutuksen sijaan). Opetuskäytänteiden osalta voi mukaan ilmoittaa uusia tai jo vuosia käytössä olleita ja hyväksi havaittuja ideoita tai malleja.

StarT 2022 -kilpailun aikataulu:

  • hakuaika 3.1. – 25.3.2022
  • Kansainväliseen kilpailuun mukaan hakevat: englanninkieliset käännökset toimitettava viimeistään 25.3.
  • 14.3. – 8.4. Kansallinen tuomarointi sekä Suomen edustajat kansainväliseen kilpailuun
  • 15.4. mennessä Kansallisten parhaiden julkistus
  • Toukokuussa yleisöäänestys
  • Kilpailu huipentuu 13.6. LUMA-päivillä (13-14.6.) järjestettävään StarT-gaalaan, jossa julkistetaan kansainvälisen kilpailun voittajat

Lue tästä kilpailun osallistumissäännöt