StarT 2019 yleisön suosikki projektit ja opetuskäytänteet on valittu: Videoilla korostuu huoli ympäristöstä sekä teknologian ja tilastomatematiikan höydyntäminen

StarT YouTube -kanavalla on julkaistu yli 70 videota kauden 2018 – 2019 parhaista projekteista sekä oppimisyhteisöjen hyvistä käytänteistä. Videoiden tiimoilta järjestettiin  18.3. – 7.4.2019 niin kansallisessa sarjassa kuin kansainvälisessä sarjassa yleisöäänestys, jonka tavoitteena oli paitsi jakaa ideoita myös mahdollistaa kaikkien osallistuminen.

Yleisöäänestys on päättynyt ja yleisön suosikit niin kansallisessa kuin kansainvälisessä sarjassa on valittu. Voittajiksi valikoituneissa projekteissa ja hyvissä käytänteissä korostui erityisesti huoli elinympäristöstämme. Projekteissa tuotettiin musikaali, tutustuttiin eläimiin ympärillämme sekä kehitettiin uudenlainen pyörätuoli. Opetuskäytänteissä kuvattiin miten tilastotiedettä hyödyntävien oppilasprojektinen toteuttamista sekä hyödynnettiin draamaa osana ilmastokasvatusta. Tarkemmat tiedot voittajista sekä videot näet alta.

StarT-kaudelle osallistui yli 250 hyvää käytännettä sekä lähes 650 projektia. Näistä noin 70 projektia ja käytännettä eteni esikarsinnan sekä tuomaroinnin kautta yleisöäänestykseen. Siten jo yleisöäänestykseen pääseminen on upea saavutus. (lue lisää start-ohjelmasta)

YouTube-kanavalla äänestäminen tapahtui tykkäämällä videota, jossa on omasta mielestä kuvattu ansioituneinta projektia tai parasta opetuskäytännettä. Yleisöäänestyksessä tykkäysten määrä suhteutettiin videoiden katsojalukuihin.

Kaikille voittajille tullaan jakamaan Yleisön suosikki -kunniamaininta StarT-gaalassa Jyväskylässä 6.6.2018. Gaala on yleisölle avoin juhlatilaisuus, StarT-kauden huipentuma, jossa palkitaan kansalliset parhaat sekä International LUMA StarT Award -palkinnonsaajat.

Kansallisen sarjan yleisön suosikit

Kansallisessa sarjassa käytiin tiukka kisa yleisön suosikin asemasta lasten ja nuorten projektitöiden osalta. Selkeästi eniten yleisöääniä sai
Meren laulu -musikaali, jonka ovat toteuttaneet Äänekosken lukion musiikki- ja tanssikurssilaiset opettajiensa tukemana. Katsojamäärään suhteutettuna yhtä paljon ääniä sai Jyväskylän normaalikoulun alakoululaiset projektillaan Eläimet ympäristössämme. Molemmat projektit kumpuavat oppilaiden huolesta ja kysymyksistä ympäristön hyvinvointiin liittyen.

Merenlaulu-projekti, Äänekosken lukiolaiset
Jyväskylän normaalikoulun alakoululaisten Eläimet ympäristössämme-projektivideo

Hyvien opetuskäytänteiden osalta suosikiksi nousi Keminmaan keskuskoulun opettajien, Aira Karassaaren sekä Hanna Littown useamman vuoden ajan toteuttama ja kehittämä Young people learning statistics -käytänne, jossa kahdeksasluokkalaisten kanssa toteutettavissa projekteissa oppilailla on mahdollisuus perehtyä itseään kiinnostavaan aiheeseen ja samalla oppia tieteellisen tilastotutkimuksen periaatteita.

Kansainvälisen sarjan yleisön suosikit

Kansainvälisessä sarjassa selkeä yleisön suosikki lasten ja nuorten projektien osalta on “ASPAR T-2” niminen projekti Turkista, jossa lukiolaiset Talha Talip AÇIKGÖZ ja Alperen KAHRAMAN suunnittelevat ja kehittelevät erityisesti kädettömien tarpeisiin soveltuvaa pyörätuolia. Projekti on toteutettu ohjaajien Ertuğrul ÖZAR ja Cüneyt AKYOL tukemana.

Hyvien käytänteiden osalta yleisön suosikiksi kansainvälisessä sarjassa valikoitui Fouad El Haskin, Hachim Mortaqin ja Rachid Wahabin
(Gestion Déléguée du Groupe Scolaire la Résidence) opetuskäytänne nimeltä “Theatre for science”,
jossa oppilaat haastavat ihmiskunnan oikeuteen ilmastonmuutoksen aiheuttamisesta. Tämän oikeussalinäytelmän kautta oppilaat syventyvät niin ilmastonmuutosta koskeviin keskusteluihin kuin tieteelliseen tietoon.

Onneksi olkoon kaikille voittajille!

Kaikki yleisöäänestykseen osallistuneet videot ovat edelleen katsottavissa YouTube-kanavallamme, joten käy tutustumassa, inspiroidu ja opi uutta!

Ennakkoilmoittautuminen StarT-kaudelle 2019-2020 alkaa toukokuussa!

artikkelikuva: kuvakaappaus Jyväskylän normaalikoulun Eläimet ympäristössämme projektivideosta.