International LUMA StarT Award 2022 -Palkinnonsaajat On Valittu!

StarT-palkinnonsaajat poseeraavat vuoden 2022 gaalassa.

LUMA-keskus Suomi -verkosto palkitsi lasten, nuorten ja oppimisyhteisöjen parhaita tiede- ja teknologiaprojekteja maanantaina 13.6. kansainvälisessä StarT-gaalatilaisuudessa.

International LUMA StarT –palkinnot jaettiin tänä vuonna kuudetta kertaa. Tänä vuonna gaala järjestettiin paikan päällä Aalto-yliopistolla ja gaalalähetystä oli mahdollista seurata myös verkon välityksellä. International LUMA StarT Award 2022 -palkinto jaettiin kolmelle parhaalle luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvälle projektityölle, joita lapset ja nuoret ympäri maailmaa ovat toteuttaneet. International LUMA StarT Education 2022 -palkinto jaettiin kolmelle oppimisyhteisölle parhaasta opetuskäytänteestä monialaisen, tutkimuksellisen ja ilmiöpohjaisen opetuksen toteuttamiseen liittyen.

International LUMA StarT -palkinnot jaettiin

StarT honorary jury piti parhaiden valintaa niin projektien kuin käytänteidenkin kohdalla hyvin haastavana korkeasta tasosta johtuen. StarTin honorary juryyn kuuluivat tänä vuonna professori Maija Aksela (Helsingin yliopisto, LUMA-keskus Suomen johtaja), professori Joseph Krajcik (Michigan State University, USA; Director, CREATE for STEM Institute) ja professori Marina Milner-Bolotin (University of British Columbia, Vancouver, CA; Chair of the Department of Curriculum and Pedagogy Graduate Advisory Committee). Voittajaprojektit lähtivät liikkeelle lasten ja nuorten kysymyksistä ja ajatuksista. Projekteissa hyvänä pidettiin yhteistyötä niin oman oppimisyhteisön sisällä kuin myös ulkopuolistenkin kanssa. Projektien videot ja päiväkirjat olivat ensiluokkaisen huolellisesti ja ajatuksella laadittuja.

International LUMA StarT Education -palkinto jaettiin

Käytänteiden tekijät Korean teachers for STEAM education, Elina Viro, Niina Pahkamäki, Juuso Linnusmäki, Omar Basem Moeen Shaheen, Tamara Ibrahim Suliman Abu Sowaid, Hiba Ehlal Mohammad Bani Domi ja Marah Jehad Abdal Razak Alsife olivat osoittaneet käytänteissään monialaista ja innovatiivista työskentelyä. StarT honorary jury kuvaili käytänteitä käytännönläheisiksi, kekseliäiksi sekä monipuolisiksi. Käytänteissä arvostettiin monialaisuutta, oppiaineiden sekä ihmisten välistä yhteistyötä sekä lasten ja nuorten aktiivista osallisuutta. 

Voittajat palkittiin palkintojen lisäksi nelipäiväisellä matkalla Suomeen. Palkintomatka sisältää luonnontiede-, matematiikka- ja teknologiapainotteista ohjelmaa.

StarT -gaalassa palkittiin myös StarTin yleisön suosikit. Yleisön suosikit -äänestys oli käynnissä 2.5.–31.5. StarTin verkkosivuilla. Äänestyksessä oli mukana videoita, joissa lapset ja nuoret kertoivat toteuttamistaan projektitöistä sekä opettajat esittelevät hyviä opetuskäytänteitään. Kaikki saivat osallistua äänestykseen antamalla äänensä suosikkivideoilleen. Kansainvälisen yleisön suosikkiprojekti sai 61 685 ja käytänne 6 110 tykkäystä.

Lisäksi StarT-kilpailussa on jaettu kansallisia palkintoja. Kansallisina parhaina palkittiin 10 ansioituneinta lasten ja nuorten projektitiimiä ja opetuskäytänteiden osalta 5 oppimisyhteisöä. Palkinnonsaajat julkistettiin aiemmin keväällä StarTin verkkosivuilla.

Kansainvälisesti palkittu StarT on LUMA-keskus Suomen vuonna 2016 ideoima projektioppimisen toimintamalli. StarT-ohjelman tapahtumiin on kaudella 2021–2022 osallistuttu 33 maasta yhteensä 847 projektityöllä ja 750 hyvällä opetuskäytänteellä. Oppimisen iloa ja käytänteitä on ollut jakamassa 1486 oppimisyhteisöä, 6912 opettajaa ja huimat 325 126 lasta ja nuorta.

StarT on jatkuva, vuosittain toteutettava projektioppimisohjelma, jonka tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria LUMA-aineiden pariin sekä edistää projektioppimisen toteuttamista osana monipuolista opetusta. Voit lukea verkkosivuiltamme lisää StarTin toiminnasta.